Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Azevedo, V. M.
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Costa, J. M.G. da, Domingo, E. C., Carneiro, J. D. S., Pinto, S. M., Borges, S. V.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/231
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9565
Resumo: The objective was to evaluate the chemical composition and potential application of microcapsu les of essential oil (EO) of oregano at different concentrations (0%, 0,25 %, 0,50%, 0,75% and 1,0%) in cheese quark, in chemical composition and sensory acceptance and suitability of cheese Instru ction n° 53 and Ordinance n° 146, to evaluate the potential a pplica tion of these microca psu les inqu ark cheese. T he five formu la tions differed significantly from ea ch other in rela tion to moistu re content a nd tota l solids, a nd a s regression ana lysis, increasing the microcapsules concentra tion in the qua rk cheese will have the reduction of moisture and consequ ently increases the tota l solids content. In sensory evalua tion of cheese qua rk formu la tions with u p to 0 ,4 5% orega no essencial oil microca psu les showed a slight redu ction in the a ccepta nce a nd pu rcha se intent by classifying between «like slightly / moderately liked» and «maybe buy / maybe not buy and probably buy it». Thus, the cheese produced is it according to the Instruction n. 53 a nd Ordina nce n. 1 46 and the microca psu les show good potentia l for a pplica tion in qu ark cheese.
id UFLA_d13f9898e601b086cde0fdc8e156de5e
oai_identifier_str oai:localhost:1/9565
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quarkPotencion of application microcapsules essential oil of oregano in Quark cheeseLaticíniosMicroencapsulaçãoThe objective was to evaluate the chemical composition and potential application of microcapsu les of essential oil (EO) of oregano at different concentrations (0%, 0,25 %, 0,50%, 0,75% and 1,0%) in cheese quark, in chemical composition and sensory acceptance and suitability of cheese Instru ction n° 53 and Ordinance n° 146, to evaluate the potential a pplica tion of these microca psu les inqu ark cheese. T he five formu la tions differed significantly from ea ch other in rela tion to moistu re content a nd tota l solids, a nd a s regression ana lysis, increasing the microcapsules concentra tion in the qua rk cheese will have the reduction of moisture and consequ ently increases the tota l solids content. In sensory evalua tion of cheese qua rk formu la tions with u p to 0 ,4 5% orega no essencial oil microca psu les showed a slight redu ction in the a ccepta nce a nd pu rcha se intent by classifying between «like slightly / moderately liked» and «maybe buy / maybe not buy and probably buy it». Thus, the cheese produced is it according to the Instruction n. 53 a nd Ordina nce n. 1 46 and the microca psu les show good potentia l for a pplica tion in qu ark cheese.Objetivou-se avaliar o efeito da adição de microcápsulas de óleo essencial (OE) de orégano em diferentes concentrações (0%, 0,25%, 0,50%, 0,75% e 1,0%) em queijo quark, na composição química e aceitação sensorial e adequação deste queijo a Instrução Normativa n° 53 e Portaria n° 146, visando avaliar o potencial de aplicação dessas microcápsulas em queijo quark. As cinco formulações diferiram significativamente entre si em relação ao teor de umidade e extrato seco total e, conforme análise de regressão, o aumento da concentração de microcápsu las no queijo qu ark promove a diminuição da umida de e por consequ ência aumenta o teor de extrato seco total. Na avaliação sensorial as formulações de queijo quark com até 0,45% de microcápsulas de OE de orégano apresentou pequena redução na aceitação e intençã o de compra cla ssifica ndo-se entre os termos «gostei ligeira mente/gostei modera damente» e «ta lvez compra ria /talvez não compra ria e prova velmente compraria ». Assim, o qu eijo produ zido está em conformida de com a Instru çã o Norma tiva n° 53 e Portaria n° 146 e as microcápsulas apresentam bom potencial de aplicação em queijo quark.Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais2015-05-14T11:41:24Z2015-05-14T11:41:24Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfAZEVEDO, V. M. et al. Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark. Revista do Instituto de Latícinios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 386, n. 67, p. 5, maio / jun. 2012.http://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/231http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9565Revista do Instituto de Latícinios Cândido Tostesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAzevedo, V. M.Costa, J. M.G. daDomingo, E. C.Carneiro, J. D. S.Pinto, S. M.Borges, S. V.info:eu-repo/semantics/openAccesspor2016-03-17T19:59:41Zoai:localhost:1/9565Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-17T19:59:41Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
Potencion of application microcapsules essential oil of oregano in Quark cheese
title Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
spellingShingle Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
Azevedo, V. M.
Laticínios
Microencapsulação
title_short Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
title_full Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
title_fullStr Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
title_full_unstemmed Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
title_sort Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark
author Azevedo, V. M.
author_facet Azevedo, V. M.
Costa, J. M.G. da
Domingo, E. C.
Carneiro, J. D. S.
Pinto, S. M.
Borges, S. V.
author_role author
author2 Costa, J. M.G. da
Domingo, E. C.
Carneiro, J. D. S.
Pinto, S. M.
Borges, S. V.
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Azevedo, V. M.
Costa, J. M.G. da
Domingo, E. C.
Carneiro, J. D. S.
Pinto, S. M.
Borges, S. V.
dc.subject.por.fl_str_mv Laticínios
Microencapsulação
topic Laticínios
Microencapsulação
description The objective was to evaluate the chemical composition and potential application of microcapsu les of essential oil (EO) of oregano at different concentrations (0%, 0,25 %, 0,50%, 0,75% and 1,0%) in cheese quark, in chemical composition and sensory acceptance and suitability of cheese Instru ction n° 53 and Ordinance n° 146, to evaluate the potential a pplica tion of these microca psu les inqu ark cheese. T he five formu la tions differed significantly from ea ch other in rela tion to moistu re content a nd tota l solids, a nd a s regression ana lysis, increasing the microcapsules concentra tion in the qua rk cheese will have the reduction of moisture and consequ ently increases the tota l solids content. In sensory evalua tion of cheese qua rk formu la tions with u p to 0 ,4 5% orega no essencial oil microca psu les showed a slight redu ction in the a ccepta nce a nd pu rcha se intent by classifying between «like slightly / moderately liked» and «maybe buy / maybe not buy and probably buy it». Thus, the cheese produced is it according to the Instruction n. 53 a nd Ordina nce n. 1 46 and the microca psu les show good potentia l for a pplica tion in qu ark cheese.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2015-05-14T11:41:24Z
2015-05-14T11:41:24Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv AZEVEDO, V. M. et al. Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark. Revista do Instituto de Latícinios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 386, n. 67, p. 5, maio / jun. 2012.
http://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/231
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9565
identifier_str_mv AZEVEDO, V. M. et al. Potencial de aplicação de microcápsulas de óleo essencial de orégano em queijo quark. Revista do Instituto de Latícinios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 386, n. 67, p. 5, maio / jun. 2012.
url http://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/231
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9565
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
dc.source.none.fl_str_mv Revista do Instituto de Latícinios Cândido Tostes
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550133501788160