Composição e cinética de degradação do ácido ascórbico em rações para aquicultura
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000400029 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7011 |
Resumo: | The increasing development of the aquiculture in the last years has stimulated the interest in studying the best form of using the rations, because they increase in up to 60% the total cost of the production. The level of ascorbic acid incorporated in a diet must consider the variation of the raw material, the interactions between nutrients and the losses in the processing, storage, and leaching. The study was conducted to evaluate the thermal stability, photochemistry, and leaching of ascorbic acid on different rations and vitamin premix used in the aquiculture. Samples 1 (pelletized and later disintegrated ration, destined to feeding after-larvae marine shrimps (PL2-PL15) and 5 (vitamin premix) presented the biggest ascorbic acid losses during the thermal degradation, photochemistry, and leaching. |
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Composição e cinética de degradação do ácido ascórbico em rações para aquiculturaComposition and degradation kinetics of ascorbic acid in rations for aquicultureNutrição animalÁcido ascórbicoEstabilidadeEstocagemAnimal nutritionAscorbic acidStabilityThe increasing development of the aquiculture in the last years has stimulated the interest in studying the best form of using the rations, because they increase in up to 60% the total cost of the production. The level of ascorbic acid incorporated in a diet must consider the variation of the raw material, the interactions between nutrients and the losses in the processing, storage, and leaching. The study was conducted to evaluate the thermal stability, photochemistry, and leaching of ascorbic acid on different rations and vitamin premix used in the aquiculture. Samples 1 (pelletized and later disintegrated ration, destined to feeding after-larvae marine shrimps (PL2-PL15) and 5 (vitamin premix) presented the biggest ascorbic acid losses during the thermal degradation, photochemistry, and leaching.O crescente desenvolvimento da aquicultura nos últimos anos vem despertando o interesse de se estudar a melhor forma de utilização das rações, visto que estas podem elevar em até 60% o custo total de produção. O nível de inclusão de ácido ascórbico em uma dieta deve considerar a variação da matéria-prima, as interações entre nutrientes e as perdas no processamento, estocagem e lixiviação. O estudo foi conduzido para avaliar a estabilidade térmica, fotoquímica e lixiviação do ácido ascórbico em diferentes rações e no premix vitamínico utilizado na aquicultura. As amostras 1 (Ração peletizada e posteriormente desintegrada, destinada à alimentação de camarões marinhos pós-larvas ( PL²-PL15 ) e 5 (premix vitamínico) foram as que apresentaram as maiores perdas de ácido ascórbico durante a degradação térmica, fotoquímica e lixiviação.Editora da Universidade Federal de Lavras2009-08-012015-04-30T13:35:20Z2015-04-30T13:35:20Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000400029GUILHERME, R. de F. et al. Composição e cinética de degradação do ácido ascórbico em rações para aquicultura. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 4, p. 1153-1158, jul./ago. 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7011Ciência e Agrotecnologia v.33 n.4 2009reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAGuilherme, Ricardo de FigueiredoCavalheiro, José Marcelino OliveiraBrasileiro, Olivaldo LacerdaPrado, João Paulo de SousaCavalheiro, Thiago Brandãoporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-06T13:55:39Zoai:localhost:1/7011Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-06T13:55:39Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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