Extração da lectina da folha de mandioca (Manihot esculenta Crantz) e o efeito de cátions divalentes na atividade hemaglutinante

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Maria Cristina
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Corrêa, Angelita Duarte, Santos, Custódio Donizete dos, Marcos, Flávia Cristina Almeida, Abreu, Celeste Maria Patto de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12519
Resumo: Lectins are carbohydrates binding proteins, capable of agglutinating erythrocytes, which can act as anti-nutritional factors. The isolation of these toxic proteins is interesting both for its anti- nutritional action and for its application in biotechnology. Some lectins need the presence of divalent ions to express hemagglutinating activity (AH). The objective of this work was to investigate different methods of extracting lectins from cassava leaf flour (CLF) and to evaluate the effect of the ions Ca2+ and Mn2+ on the AH. Protein extraction tests were performed utilizing two extractors, water and saline solution (0.15 mol.L-1, NaCl pH 7.4), under four extraction times, 15, 60, 120, and 180 minutes. To evaluate the effect of the ions Ca2+ and Mn2+ on the AH of CLF lectin, the protein extract was dialyzed against EDTA and the AH was determined. The effect of the cations upon the agglutination of red blood cells was also evaluated individually. The protein extraction method utilizing water as extractor under 15 minutes was the most suitable. No loss of AH was found in the absence of the ions. The cations Ca2+ (5 mmol.L-1), Mn2+ (1, 3 and 5 mmol.L-1), and the mixture of both under the same concentrations provoked agglutination of red blood cells in the absence of lectin.
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spelling Extração da lectina da folha de mandioca (Manihot esculenta Crantz) e o efeito de cátions divalentes na atividade hemaglutinanteExtraction of the lectin of cassava leaves (Manihot esculenta Crantz) and the effect of divalent cations on the hemagglutinating activityFolha de mandiocaLectinasRendimento proteicoAtividade hemaglutinanteÍon divalenteCassava leafProtein yieldHemagglutinating activityDivalent ionLectins are carbohydrates binding proteins, capable of agglutinating erythrocytes, which can act as anti-nutritional factors. The isolation of these toxic proteins is interesting both for its anti- nutritional action and for its application in biotechnology. Some lectins need the presence of divalent ions to express hemagglutinating activity (AH). The objective of this work was to investigate different methods of extracting lectins from cassava leaf flour (CLF) and to evaluate the effect of the ions Ca2+ and Mn2+ on the AH. Protein extraction tests were performed utilizing two extractors, water and saline solution (0.15 mol.L-1, NaCl pH 7.4), under four extraction times, 15, 60, 120, and 180 minutes. To evaluate the effect of the ions Ca2+ and Mn2+ on the AH of CLF lectin, the protein extract was dialyzed against EDTA and the AH was determined. The effect of the cations upon the agglutination of red blood cells was also evaluated individually. The protein extraction method utilizing water as extractor under 15 minutes was the most suitable. No loss of AH was found in the absence of the ions. The cations Ca2+ (5 mmol.L-1), Mn2+ (1, 3 and 5 mmol.L-1), and the mixture of both under the same concentrations provoked agglutination of red blood cells in the absence of lectin.Lectinas são proteínas ligantes de carboidratos, capazes de aglutinar eritrócitos, podendo exercer ação antinutricional. O isolamento destas proteínas tóxicas é interessante tanto pela sua ação antinutricional, como pela sua aplicação em biotecnologia. Algumas lectinas necessitam da presença de íons divalentes para exercer sua atividade hemaglutinante (AH). O objetivo neste trabalho foi estudar diferentes métodos de extração da lectina da farinha de folhas de mandioca (FFM) e avaliar o efeito dos íons Ca2+ e Mn2+ para sua AH. Foram feitos testes de extração das proteínas utilizando dois extratores, água e solução salina (0,15 mol.L-1, pH 7,4), em quatro tempos de extração, 15, 60, 120 e 180 minutos. Para avaliar o efeito dos íons Ca2+ e Mn2+ na AH da lectina da FFM, o extrato proteico foi dialisado contra EDTA e a AH determinada. O efeito desses cátions na aglutinação de hemácias também foi avaliado isoladamente. O método de extração proteica usando água destilada como extrator por 15 minutos é o mais adequado. Não houve perda da AH na ausência dos íons. Os cátions Ca2+ (5 mmol.L-1), Mn2+ (1, 3 e 5 mmol.L-1) e a mistura de ambos nas mesmas concentrações provocam aglutinação de hemácias, na ausência de lectina.Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos2017-03-23T13:41:19Z2017-03-23T13:41:19Z2010-05info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSILVA, M. C. et al. Extração da lectina da folha de mandioca (Manihot esculenta Crantz) e o efeito de cátions divalentes na atividade hemaglutinante. Food Science and Technology, Campinas, v. 30, supl. 1, p. 103-107, maio 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12519Food Science and Technologyreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASilva, Maria CristinaCorrêa, Angelita DuarteSantos, Custódio Donizete dosMarcos, Flávia Cristina AlmeidaAbreu, Celeste Maria Patto deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2017-03-23T13:41:19Zoai:localhost:1/12519Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2017-03-23T13:41:19Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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