Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rezende, Valério Mendes
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Paiva, Paulo César de Aguiar, Barcelos, Adauto Ferreira, Teixeira, Júlio César, Nogueira, Denismar Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000200032
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6393
Resumo: With the purpose of minimizing the costs of feeding, the use of residues viable to animal nutrition has been searched. "Discarded potato" is the name ascribed to the tuber improper for human consumption, because it does not reach commercialization standards lather in size and quality. The determination of the degradable or not fractions in the rumen is of fundamental importance in the balancing of diets for bovines. So, the in situ degradability technique has been employed to determine the disappearance of nutrients in the rumen as related to the time. Thus, it was aimed to produce and estimate the in situ degradability of the different fractions of elephant grass silage produced with different levels of "discarded potato" meal added to the silage. The experiment was carried out in the Animal Science Department of the Federal University of Lavras. For ensiling, experimental PVC silos fitted with a Bunsen-type valve with a capacity of about 3 kg each were utilized. The treatments consisted of the levels of 0%, 5%, 10%, 15% and 20% of inclusion of "discarded potato" meal into elephant grass. The experimental utilized was the completely randomized design with five treatments and four replicates. This study showed that addition of 15% and 20% of "discarded potato" to elephant grass silage provided better results which characterize a good silage and higher values of in situ ruminal degradability for DM, CP and NDF.
id UFLA_f0d567a28eee5ef458af5e9ca6a8f877
oai_identifier_str oai:localhost:1/6393
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"Ruminal degradability of elephant grass produced with different levels of "discarded potato" mealDegradabilidadeSilagemFarelo de batataRuminanteDegradabilitySilagePotato mealRuminantWith the purpose of minimizing the costs of feeding, the use of residues viable to animal nutrition has been searched. "Discarded potato" is the name ascribed to the tuber improper for human consumption, because it does not reach commercialization standards lather in size and quality. The determination of the degradable or not fractions in the rumen is of fundamental importance in the balancing of diets for bovines. So, the in situ degradability technique has been employed to determine the disappearance of nutrients in the rumen as related to the time. Thus, it was aimed to produce and estimate the in situ degradability of the different fractions of elephant grass silage produced with different levels of "discarded potato" meal added to the silage. The experiment was carried out in the Animal Science Department of the Federal University of Lavras. For ensiling, experimental PVC silos fitted with a Bunsen-type valve with a capacity of about 3 kg each were utilized. The treatments consisted of the levels of 0%, 5%, 10%, 15% and 20% of inclusion of "discarded potato" meal into elephant grass. The experimental utilized was the completely randomized design with five treatments and four replicates. This study showed that addition of 15% and 20% of "discarded potato" to elephant grass silage provided better results which characterize a good silage and higher values of in situ ruminal degradability for DM, CP and NDF.Com o propósito de minimizar os custos com a alimentação, tem-se buscado a utilização dos resíduos viáveis à nutrição animal. "Batata diversa" é o nome atribuído ao tubérculo impróprio para o consumo humano, pois não alcança padrões de comercialização tanto em tamanho quanto em qualidade. A determinação das frações degradáveis ou não no rúmen é de fundamental importância no balanceamento de rações para bovinos. Sendo assim, a técnica de degradabilidade in situ tem sido utilizada para determinar o desaparecimento de nutrientes no rúmen em função do tempo. Dessa forma, objetivou-se produzir e estimar a degradabilidade in situ das diferentes frações da silagem de capim-napier produzida com diferentes níveis do farelo de "batata diversa". O experimento foi conduzido no Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Lavras. Para a ensilagem, foram utilizados silos experimentais de PVC, adaptados com válvula tipo Bünsen, com capacidade para aproximadamente 3 kg cada. Os tratamentos constituíram-se dos níveis 0%, 5%, 10%, 15% e 20% de inclusão do farelo de "batata diversa" ao capim-napier. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e quatro repetições. Este estudo mostrou que a adição de 15% e 20% do farelo de "batata diversa" ao ensilar o capim-napier proporcionou melhores resultados que caracterizam uma boa silagem e maiores valores de degradabilidade ruminal in situ da MS, PB e FDN.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-04-012015-04-30T13:34:07Z2015-04-30T13:34:07Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000200032REZENDE, V. M. et al. Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa". Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 2, p. 485-491, mar./abr. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6393Ciência e Agrotecnologia v.31 n.2 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLARezende, Valério MendesPaiva, Paulo César de AguiarBarcelos, Adauto FerreiraTeixeira, Júlio CésarNogueira, Denismar Alvesporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-27T17:45:14Zoai:localhost:1/6393Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-27T17:45:14Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
Ruminal degradability of elephant grass produced with different levels of "discarded potato" meal
title Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
spellingShingle Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
Rezende, Valério Mendes
Degradabilidade
Silagem
Farelo de batata
Ruminante
Degradability
Silage
Potato meal
Ruminant
title_short Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
title_full Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
title_fullStr Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
title_full_unstemmed Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
title_sort Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa"
author Rezende, Valério Mendes
author_facet Rezende, Valério Mendes
Paiva, Paulo César de Aguiar
Barcelos, Adauto Ferreira
Teixeira, Júlio César
Nogueira, Denismar Alves
author_role author
author2 Paiva, Paulo César de Aguiar
Barcelos, Adauto Ferreira
Teixeira, Júlio César
Nogueira, Denismar Alves
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rezende, Valério Mendes
Paiva, Paulo César de Aguiar
Barcelos, Adauto Ferreira
Teixeira, Júlio César
Nogueira, Denismar Alves
dc.subject.por.fl_str_mv Degradabilidade
Silagem
Farelo de batata
Ruminante
Degradability
Silage
Potato meal
Ruminant
topic Degradabilidade
Silagem
Farelo de batata
Ruminante
Degradability
Silage
Potato meal
Ruminant
description With the purpose of minimizing the costs of feeding, the use of residues viable to animal nutrition has been searched. "Discarded potato" is the name ascribed to the tuber improper for human consumption, because it does not reach commercialization standards lather in size and quality. The determination of the degradable or not fractions in the rumen is of fundamental importance in the balancing of diets for bovines. So, the in situ degradability technique has been employed to determine the disappearance of nutrients in the rumen as related to the time. Thus, it was aimed to produce and estimate the in situ degradability of the different fractions of elephant grass silage produced with different levels of "discarded potato" meal added to the silage. The experiment was carried out in the Animal Science Department of the Federal University of Lavras. For ensiling, experimental PVC silos fitted with a Bunsen-type valve with a capacity of about 3 kg each were utilized. The treatments consisted of the levels of 0%, 5%, 10%, 15% and 20% of inclusion of "discarded potato" meal into elephant grass. The experimental utilized was the completely randomized design with five treatments and four replicates. This study showed that addition of 15% and 20% of "discarded potato" to elephant grass silage provided better results which characterize a good silage and higher values of in situ ruminal degradability for DM, CP and NDF.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-04-01
2015-04-30T13:34:07Z
2015-04-30T13:34:07Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000200032
REZENDE, V. M. et al. Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa". Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 2, p. 485-491, mar./abr. 2007.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6393
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000200032
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6393
identifier_str_mv REZENDE, V. M. et al. Degradabilidade ruminal das silagens de capim-napier produzidas com diferentes níveis de farelo de "batata diversa". Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 2, p. 485-491, mar./abr. 2007.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.31 n.2 2007
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439276842680320