Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Marketing & Tourism Review |
Texto Completo: | https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605 |
Resumo: | The present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits. |
id |
UFMG-16_7aaa8673dce48ed4cbc22c408cb10294 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7605 |
network_acronym_str |
UFMG-16 |
network_name_str |
Marketing & Tourism Review |
repository_id_str |
|
spelling |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em PortugalConsumo sustentávelMarketing SocialProdutos LocaisModelo TransteoréticoMudança de comportamentosThe present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits.A presente investigação tem como objetivo compreender o comportamento do consumidor, através da análise dos seus hábitos de consumo sustentável, no que respeita aos produtos alimentantes locais. Para além de definir perfis de consumo, pretendeu-se identificar os principais inibidores do consumo sustentável. Foram aplicados 125 questionários a residentes do concelho de Lagos, Portugal, tendo os resultados permitido concluir que os itens com maior importância para os hábitos de consumo sustentável, no que respeita aos produtos alimentantes locais, são os relacionados com a influência na saúde e a recetividade aos produtos regionais. Verificou-se ainda uma correlação significativa com as variáveis relacionadas com as preocupações genéticas, o apoio aos produtores locais e as preocupações com a saúde. Por outro lado, identificaram-se as barreiras monetárias como um importante inibidor ao comportamento de um consumo mais ético. Relativamente ao Modelo Transteorético de Mudança de Comportamentos, foi possível constatar que a maioria dos inquiridos se encontra na fase de manutenção, o que significa que mais de metade dos respondentes refere que já tem hábitos de consumo sustentáveis consolidados.Federal University of Minas Gerais2022-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/760510.29149/mtr.v8i2.7605Marketing & Tourism Review; v. 8 n. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022Marketing & Tourism Review; Vol. 8 No. 2 (2022): v.8, n. 2, 20222525-81762525-817610.29149/mtr.v8i2reponame:Marketing & Tourism Reviewinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMGporenghttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3861https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3862Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobregahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessNobrega, SoraiaCesário, MarisaAgapito, Dora2022-12-30T20:30:31Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7605Revistahttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtrPUBhttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/oaimkt.tourism.review@gmail.com||mg.ufmg@gmail.com2525-81762525-8176opendoar:2022-12-30T20:30:31Marketing & Tourism Review - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
title |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
spellingShingle |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal Nobrega, Soraia Consumo sustentável Marketing Social Produtos Locais Modelo Transteorético Mudança de comportamentos |
title_short |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
title_full |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
title_fullStr |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
title_full_unstemmed |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
title_sort |
Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal |
author |
Nobrega, Soraia |
author_facet |
Nobrega, Soraia Cesário, Marisa Agapito, Dora |
author_role |
author |
author2 |
Cesário, Marisa Agapito, Dora |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Nobrega, Soraia Cesário, Marisa Agapito, Dora |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Consumo sustentável Marketing Social Produtos Locais Modelo Transteorético Mudança de comportamentos |
topic |
Consumo sustentável Marketing Social Produtos Locais Modelo Transteorético Mudança de comportamentos |
description |
The present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605 10.29149/mtr.v8i2.7605 |
url |
https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605 |
identifier_str_mv |
10.29149/mtr.v8i2.7605 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3861 https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3862 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobrega https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobrega https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Federal University of Minas Gerais |
publisher.none.fl_str_mv |
Federal University of Minas Gerais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Marketing & Tourism Review; v. 8 n. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022 Marketing & Tourism Review; Vol. 8 No. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022 2525-8176 2525-8176 10.29149/mtr.v8i2 reponame:Marketing & Tourism Review instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) instacron:UFMG |
instname_str |
Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
instacron_str |
UFMG |
institution |
UFMG |
reponame_str |
Marketing & Tourism Review |
collection |
Marketing & Tourism Review |
repository.name.fl_str_mv |
Marketing & Tourism Review - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
repository.mail.fl_str_mv |
mkt.tourism.review@gmail.com||mg.ufmg@gmail.com |
_version_ |
1798321034164699136 |