Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nobrega, Soraia
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Cesário, Marisa, Agapito, Dora
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Marketing & Tourism Review
Texto Completo: https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605
Resumo: The present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits.
id UFMG-16_7aaa8673dce48ed4cbc22c408cb10294
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7605
network_acronym_str UFMG-16
network_name_str Marketing & Tourism Review
repository_id_str
spelling Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em PortugalConsumo sustentávelMarketing SocialProdutos LocaisModelo TransteoréticoMudança de comportamentosThe present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits.A presente investigação tem como objetivo compreender o comportamento do consumidor, através da análise dos seus hábitos de consumo sustentável, no que respeita aos produtos alimentantes locais. Para além de definir perfis de consumo, pretendeu-se identificar os principais inibidores do consumo sustentável. Foram aplicados 125 questionários a residentes do concelho de Lagos, Portugal, tendo os resultados permitido concluir que os itens com maior importância para os hábitos de consumo sustentável, no que respeita aos produtos alimentantes locais, são os relacionados com a influência na saúde e a recetividade aos produtos regionais. Verificou-se ainda uma correlação significativa com as variáveis relacionadas com as preocupações genéticas, o apoio aos produtores locais e as preocupações com a saúde. Por outro lado, identificaram-se as barreiras monetárias como um importante inibidor ao comportamento de um consumo mais ético. Relativamente ao Modelo Transteorético de Mudança de Comportamentos, foi possível constatar que a maioria dos inquiridos se encontra na fase de manutenção, o que significa que mais de metade dos respondentes refere que já tem hábitos de consumo sustentáveis consolidados.Federal University of Minas Gerais2022-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/760510.29149/mtr.v8i2.7605Marketing & Tourism Review; v. 8 n. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022Marketing & Tourism Review; Vol. 8 No. 2 (2022): v.8, n. 2, 20222525-81762525-817610.29149/mtr.v8i2reponame:Marketing & Tourism Reviewinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMGporenghttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3861https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3862Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobregahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessNobrega, SoraiaCesário, MarisaAgapito, Dora2022-12-30T20:30:31Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/7605Revistahttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtrPUBhttps://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/oaimkt.tourism.review@gmail.com||mg.ufmg@gmail.com2525-81762525-8176opendoar:2022-12-30T20:30:31Marketing & Tourism Review - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false
dc.title.none.fl_str_mv Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
title Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
spellingShingle Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
Nobrega, Soraia
Consumo sustentável
Marketing Social
Produtos Locais
Modelo Transteorético
Mudança de comportamentos
title_short Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
title_full Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
title_fullStr Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
title_full_unstemmed Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
title_sort Hábitos no Consumo Sustentável de Produtos Alimentares Locais: Um Caso em Portugal
author Nobrega, Soraia
author_facet Nobrega, Soraia
Cesário, Marisa
Agapito, Dora
author_role author
author2 Cesário, Marisa
Agapito, Dora
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Nobrega, Soraia
Cesário, Marisa
Agapito, Dora
dc.subject.por.fl_str_mv Consumo sustentável
Marketing Social
Produtos Locais
Modelo Transteorético
Mudança de comportamentos
topic Consumo sustentável
Marketing Social
Produtos Locais
Modelo Transteorético
Mudança de comportamentos
description The present investigation aims to understand consumer behaviour through the analysis of their sustainable consumption habits regarding local food products. In addition to defining consumption profiles, the aim was to identify the main inhibitors of sustainable consumption. One hundred twenty-five questionnaires were applied to residents of the municipality of Lagos, Portugal. The results concluded that the items with the most significant importance for sustainable consumption habits regarding local food products are those related to the influence on health and receptivity to regional products, with a significant correlation with variables related to genetic concerns, support for local producers and health concerns. On the other hand, monetary barriers were identified as an essential inhibitor to more ethical consumption behaviour. Regarding the Transtheoretical Model of Behavior Change, it was possible to verify that most respondents are in the maintenance phase, which means more than half of the respondents refer that they already have consolidated sustainable consumption habits.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605
10.29149/mtr.v8i2.7605
url https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605
identifier_str_mv 10.29149/mtr.v8i2.7605
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3861
https://revistas.face.ufmg.br/index.php/mtr/article/view/7605/3862
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobrega
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Marisa Cesário, Dora Agapito, Soraia Nobrega
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Federal University of Minas Gerais
publisher.none.fl_str_mv Federal University of Minas Gerais
dc.source.none.fl_str_mv Marketing & Tourism Review; v. 8 n. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022
Marketing & Tourism Review; Vol. 8 No. 2 (2022): v.8, n. 2, 2022
2525-8176
2525-8176
10.29149/mtr.v8i2
reponame:Marketing & Tourism Review
instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
instacron:UFMG
instname_str Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
instacron_str UFMG
institution UFMG
reponame_str Marketing & Tourism Review
collection Marketing & Tourism Review
repository.name.fl_str_mv Marketing & Tourism Review - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
repository.mail.fl_str_mv mkt.tourism.review@gmail.com||mg.ufmg@gmail.com
_version_ 1798321034164699136