THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Armistrong Martins da
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Cabral , Augusto Cézar de Aquino, Santos, Sandra Maria dos, Silva, Áurio Lúcio Leocádio da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Gestão e sociedade
Texto Completo: https://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/3441
Resumo: The Quality of Work Life (QWL) is indispensable in orgnizations, as promotes peoples’s well-being, satisfaction and. The aims is to investigate how the QWL is configured in a food industry, based on Walton’ model (1975). It’s a exploratory and descriptive research, applied to a quantitative approach. The questionnaires were used and answered by 130 employees. The results indicate that the majority of employees are satisfied with the QWL actions implemented, although some aspect referring to the dimensions that deal with fair and adequate compesation and the work and total life space need to be improved. With these results, it turns out that the company can efficienty adjust the flawed points and, thus, be seen by its employees as an organization that meets all QWL requirements. This study brings social, organizational and academic contributions as allows a more detailed unterstanding of the industrial reality and knowledge for the evolution of QWL.
id UFMG-19_28b2ccd9b6ad1a0451c66e390760dd9c
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/3441
network_acronym_str UFMG-19
network_name_str Gestão e sociedade
repository_id_str
spelling THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRYA QUALIDADE DE VIDA NO TRABALHO (QVT) EM UMA INDÚSTRIA ALIMENTÍCIA Food industryProductuvityQuality of work lifeSatisfactionWell-beingIndústria alimentíciaProdutividadeQualidade de vida no trabalhoSatisfaçãoBem-estarThe Quality of Work Life (QWL) is indispensable in orgnizations, as promotes peoples’s well-being, satisfaction and. The aims is to investigate how the QWL is configured in a food industry, based on Walton’ model (1975). It’s a exploratory and descriptive research, applied to a quantitative approach. The questionnaires were used and answered by 130 employees. The results indicate that the majority of employees are satisfied with the QWL actions implemented, although some aspect referring to the dimensions that deal with fair and adequate compesation and the work and total life space need to be improved. With these results, it turns out that the company can efficienty adjust the flawed points and, thus, be seen by its employees as an organization that meets all QWL requirements. This study brings social, organizational and academic contributions as allows a more detailed unterstanding of the industrial reality and knowledge for the evolution of QWL.A Qualidade de Vida do Trabalho (QVT), notoriamente, tornou-se imprescindível nas organizações por promover o bem-estar, a satisfação e a produtividade das pessoas. O objetivo é investigar como se configura a QVT em uma indústria alimentícia, tomando por referência o modelo de Walton (1975). A pesquisa é descritiva e exploratória, com uma abordagem quantitativa. Utilizou-se um questionário aplicado com 130 funcionários. Os resultados implicam que a maior parte dos trabalhadores está satisfeita com as ações da QVT implementadas, embora, alguns enfoques quanto à compensação justa e adequada, assim como, o trabalho e espaço total de vida demandam aprimoramentos. Os resultados revelam que a indústria alimentícia deve readequar os pontos falhos de modo mais eficaz, fazendo com que a os empregados compreendam que a empresa está vigilante aos critérios da QVT. O estudo traz contribuições sociais, organizacionais e acadêmicas por consentir um entendimento mais aprofundado sobre as especifidades industriais e conhecimento para a evolução da QVT.CEPEAD/FACE - UFMG2021-11-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/344110.21171/ges.v15i43.3441Management & Society Electronic Journal; Vol. 15 No. 43 (2021): Setembro/Dezembro de 2021Gestão e Sociedade; v. 15 n. 43 (2021): Setembro/Dezembro de 20211980-575610.21171/ges.v15i43reponame:Gestão e sociedadeinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMGporhttps://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/3441/1529Copyright (c) 2021 Gestão e Sociedadehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Armistrong Martins daCabral , Augusto Cézar de AquinoSantos, Sandra Maria dos Silva, Áurio Lúcio Leocádio da 2021-11-22T11:32:46Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/3441Revistahttps://www.gestaoesociedade.org/gestaoesociedadePUBhttps://www.gestaoesociedade.org/gestaoesociedade/oaiges@face.ufmg.br||ricardo.ges.ufmg@gmail.com||1980-57561980-5756opendoar:2021-11-22T11:32:46Gestão e sociedade - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false
dc.title.none.fl_str_mv THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
A QUALIDADE DE VIDA NO TRABALHO (QVT) EM UMA INDÚSTRIA ALIMENTÍCIA
title THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
spellingShingle THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
Silva, Armistrong Martins da
Food industry
Productuvity
Quality of work life
Satisfaction
Well-being
Indústria alimentícia
Produtividade
Qualidade de vida no trabalho
Satisfação
Bem-estar
title_short THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
title_full THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
title_fullStr THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
title_full_unstemmed THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
title_sort THE QUALITY OF WORK LIFE (QWL) IN A FOOD INDUSTRY
author Silva, Armistrong Martins da
author_facet Silva, Armistrong Martins da
Cabral , Augusto Cézar de Aquino
Santos, Sandra Maria dos
Silva, Áurio Lúcio Leocádio da
author_role author
author2 Cabral , Augusto Cézar de Aquino
Santos, Sandra Maria dos
Silva, Áurio Lúcio Leocádio da
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Armistrong Martins da
Cabral , Augusto Cézar de Aquino
Santos, Sandra Maria dos
Silva, Áurio Lúcio Leocádio da
dc.subject.por.fl_str_mv Food industry
Productuvity
Quality of work life
Satisfaction
Well-being
Indústria alimentícia
Produtividade
Qualidade de vida no trabalho
Satisfação
Bem-estar
topic Food industry
Productuvity
Quality of work life
Satisfaction
Well-being
Indústria alimentícia
Produtividade
Qualidade de vida no trabalho
Satisfação
Bem-estar
description The Quality of Work Life (QWL) is indispensable in orgnizations, as promotes peoples’s well-being, satisfaction and. The aims is to investigate how the QWL is configured in a food industry, based on Walton’ model (1975). It’s a exploratory and descriptive research, applied to a quantitative approach. The questionnaires were used and answered by 130 employees. The results indicate that the majority of employees are satisfied with the QWL actions implemented, although some aspect referring to the dimensions that deal with fair and adequate compesation and the work and total life space need to be improved. With these results, it turns out that the company can efficienty adjust the flawed points and, thus, be seen by its employees as an organization that meets all QWL requirements. This study brings social, organizational and academic contributions as allows a more detailed unterstanding of the industrial reality and knowledge for the evolution of QWL.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-11-20
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/3441
10.21171/ges.v15i43.3441
url https://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/3441
identifier_str_mv 10.21171/ges.v15i43.3441
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ges.face.ufmg.br/index.php/gestaoesociedade/article/view/3441/1529
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Gestão e Sociedade
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Gestão e Sociedade
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv CEPEAD/FACE - UFMG
publisher.none.fl_str_mv CEPEAD/FACE - UFMG
dc.source.none.fl_str_mv Management & Society Electronic Journal; Vol. 15 No. 43 (2021): Setembro/Dezembro de 2021
Gestão e Sociedade; v. 15 n. 43 (2021): Setembro/Dezembro de 2021
1980-5756
10.21171/ges.v15i43
reponame:Gestão e sociedade
instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
instacron:UFMG
instname_str Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
instacron_str UFMG
institution UFMG
reponame_str Gestão e sociedade
collection Gestão e sociedade
repository.name.fl_str_mv Gestão e sociedade - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
repository.mail.fl_str_mv ges@face.ufmg.br||ricardo.ges.ufmg@gmail.com||
_version_ 1797067420232318976