Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato Grosso
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/146 |
Resumo: | During childhood and adolescence, nutrition is important for growth and development and can be a major factor in preventing some diseases. This study aimed to qualitatively assess the nutritional and sensory aspects of a menu designed to meet during the first half of 2016, students of early childhood education and elementary school that study in part-time at a school of a city in the state of Mato Grosso. The evaluation of the menu was accomplished through the AQPC- School method, considering the presence of recommended and controlled foods. Controlled food that appeared more frequently for early childhood education were those with added sugar (55%) and cookies (35%). The flatulent foods and hard to digest were present in 35% of the days assessed for the two stages of education. The most common foods recommended in both teaching steps were cereals, breads, pasta and starchy vegetables (100%), non-starchy vegetables (95%), meat and eggs (85%) and legumes (70%). There was low supply of milk and dairy products for early childhood education and absence for the elementary school. The menu offered to elementary school presented close to the desirable by the method, but it is suggested that changes be made mainly about the preparations rich in sugar and the supply of biscuits on the menu of children's education. |
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Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato GrossoCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOAlimentação escolarAQPC- EscolaAvaliação de cardápioSchool mealsAQPC- SchoolEvaluation menuDuring childhood and adolescence, nutrition is important for growth and development and can be a major factor in preventing some diseases. This study aimed to qualitatively assess the nutritional and sensory aspects of a menu designed to meet during the first half of 2016, students of early childhood education and elementary school that study in part-time at a school of a city in the state of Mato Grosso. The evaluation of the menu was accomplished through the AQPC- School method, considering the presence of recommended and controlled foods. Controlled food that appeared more frequently for early childhood education were those with added sugar (55%) and cookies (35%). The flatulent foods and hard to digest were present in 35% of the days assessed for the two stages of education. The most common foods recommended in both teaching steps were cereals, breads, pasta and starchy vegetables (100%), non-starchy vegetables (95%), meat and eggs (85%) and legumes (70%). There was low supply of milk and dairy products for early childhood education and absence for the elementary school. The menu offered to elementary school presented close to the desirable by the method, but it is suggested that changes be made mainly about the preparations rich in sugar and the supply of biscuits on the menu of children's education.Durante a infância e a adolescência, a alimentação é importante para o crescimento e desenvolvimento e pode ser um dos principais fatores de prevenção de algumas doenças. Este trabalho teve por objetivo avaliar qualitativamente os aspectos nutricionais e sensoriais de um cardápio planejado para atendimento, durante o primeiro semestre de 2016, dos estudantes da educação infantil e ensino fundamental que estudam em período parcial em uma escola de uma rede municipal de ensino no estado de Mato Grosso. A avaliação do cardápio foi realizada através do método AQPC- Escola, considerando a presença de alimentos recomendados e controlados. Os alimentos controlados que apareceram com mais frequência para a educação infantil foram aqueles com açúcar adicionado (55%) e biscoitos (35%). Os alimentos flatulentos e de difícil digestão estiveram presentes em 35% dos dias avaliados para as duas etapas de ensino. Os alimentos recomendados mais frequentes nas duas etapas de ensino foram os cereais, pães, massas e vegetais amiláceos (100%), vegetais não amiláceos (95%), carnes e ovos (85%) e leguminosas (70%).Observou-se baixa oferta de leites e derivados para educação infantil e ausência para o ensino fundamental. O cardápio ofertado ao ensino fundamental apresentou-se próximo do desejável pelo método, porém sugere-se que alterações sejam feitas principalmente quanto às preparações ricas em açúcar e à oferta de biscoitos no cardápio da educação infantil.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCBatistela, Emanuelehttp://lattes.cnpq.br/4409580779612376Batistela, Emanuelehttp://lattes.cnpq.br/4409580779612376Fonseca, Lorena Barbosahttp://lattes.cnpq.br/2242624889302505Horn, Carlos Rodolfohttp://lattes.cnpq.br/6568268615903142Mauro, Thayná Yara Ribeiro2018-08-20T17:46:44Z2016-10-112018-08-20T17:46:44Z2016-09-22info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetMAURO, Thayná Yara Ribeiro. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma escola de uma rede municipal de ensino no Estado de Mato Grosso. 2016. 41 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/146porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-08-21T07:00:21Zoai:localhost:1/146Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-08-21T07:00:21falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-08-21T07:00:21Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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