Propriedades e a viabilidade probióticas específicas de Lactobacillus sp em leite fermentados : uma revisão bibliográfica

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Rosenilda de Jesus
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/408
Resumo: Probiotics are beneficial bacteria that act in the gut and have the function of preventing and fighting diseases. They are found in foods such as, fermented milks, yogurts, cheeses and others. They are essential for the proper functioning of the intestinal microbiota when ingested in the right amount. It protects the intestinal microbiota against infections and other pathologies, blocking the colonization of pathogenic microorganisms and stimulates the immune response. Among the probiotic foods, the most prevalent are fermented milks and yogurts, because these are more present in the population's diet. It is important to note that a number of factors may interfere with the quality of these products during their preparation, as well as the survival of the microorganisms during their storage period, and the temperature may influence their pH. In view of this growing modality, it is necessary to evaluate the viability of probiotic microorganisms as well as the shelf life of the product and its storage, which must meet the quality requirements determined by the current legislation. The objective of this work was to carry out a literature review on viability and probiotic properties, specifically lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium, in fermented milks and their benefits. As shelf-life is recommended, these products must strictly comply with the stipulated expiration date in order to ensure that the probiotic benefits are achieved and do not cause discomfort to the individual's intestinal health.
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spelling Propriedades e a viabilidade probióticas específicas de Lactobacillus sp em leite fermentados : uma revisão bibliográficaCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::MICROBIOLOGIAProbióticosMicrobiota intestinalLactobacillusBifidobacteriumProbioticsIntestinal microbiotaLactobacillusBifidobacteriumProbiotics are beneficial bacteria that act in the gut and have the function of preventing and fighting diseases. They are found in foods such as, fermented milks, yogurts, cheeses and others. They are essential for the proper functioning of the intestinal microbiota when ingested in the right amount. It protects the intestinal microbiota against infections and other pathologies, blocking the colonization of pathogenic microorganisms and stimulates the immune response. Among the probiotic foods, the most prevalent are fermented milks and yogurts, because these are more present in the population's diet. It is important to note that a number of factors may interfere with the quality of these products during their preparation, as well as the survival of the microorganisms during their storage period, and the temperature may influence their pH. In view of this growing modality, it is necessary to evaluate the viability of probiotic microorganisms as well as the shelf life of the product and its storage, which must meet the quality requirements determined by the current legislation. The objective of this work was to carry out a literature review on viability and probiotic properties, specifically lactic acid bacteria of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium, in fermented milks and their benefits. As shelf-life is recommended, these products must strictly comply with the stipulated expiration date in order to ensure that the probiotic benefits are achieved and do not cause discomfort to the individual's intestinal health.Os probióticos são bactérias benéficas que agem no intestino e tem a função de prevenir e combater doenças. São encontrados em alimentos tais como, leites fermentados, iogurtes, queijos e outros. São essenciais para o bom funcionamento da microbiota intestinal quando ingeridos na quantia certa. Protege a microbiota intestinal contra infecções e outras patologias, bloqueando a colonização de microorganismos patógenos e estimula a resposta imunológica. Dentre os alimentos probióticos, os que mais predominam são leites fermentados e iogurtes, devido estes ser mais presente na alimentação da população. É importante salientar que diversos fatores podem interferir na qualidade desses produtos durante a sua elaboração, bem como a sobrevivência dos microrganismos durante o seu período de armazenamento, e a temperatura pode influenciar no seu pH. Diante dessa crescente modalidade faz se necessário avaliar a viabilidade de microorganismos probióticos bem como a vida de prateleira do produto e sua estocagem, que deve atender às exigências de qualidade determinadas pela legislação vigente. O objetivo desse trabalho foi realizar uma revisão de literatura sobre a viabilidade e as propriedades probióticas, especificamente bactérias ácidas lácticas do gênero Lactobacillus e Bifidobacterium, em leites fermentados e seus benefícios. Conforme é preconizado o tempo-de-prateleira, desses produtos deve obedecer rigorosamente a data de validade estipulada, afim de que os benefícios probióticos sejam atingidos e não causem desconfortos à saúde intestinal do indivíduo.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Biociências (IB)UFMT CUC - CuiabáMicrobiologia - CUCAlmeida, Euziclei Gonzaga dehttp://lattes.cnpq.br/4183279549863845Almeida, Euziclei Gonzaga dehttp://lattes.cnpq.br/4183279549863845Souza, Rosenilda de Jesus2018-11-28T15:26:27Z2016-12-162018-11-28T15:26:27Z2016-12-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetSOUZA, Rosenilda de Jesus. Propriedades e a viabilidade probióticas específicas de Lactobacillus sp em leite fermentados: uma revisão bibliográfica. 2016. 15 f. TCC (Especialização em Microbiologia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Biociências, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/408porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-11-30T06:00:42Zoai:localhost:1/408Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-11-30T06:00:42falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-11-30T06:00:42Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
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