Análise produtiva de pimenta biquinho sob irrigação e adubação nitrogenada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rubio, Heverton Vinícius
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1016
Resumo: Nowadays, pepper is cultivated in all Brazilian regions, being destined for various purposes, both in natura and processed. The objective of this work was to study water depths and nitrogen levels in the soil under drip irrigation. The pepper of Capsicum genus has a great acceptance in the market, being a good alternative for small producers, since it does not need large areas for its cultivation. The experiment was carried out in the experimental field of the Federal University of Mato Grosso, Campus Rondonópolis, in a dystrophic Oxisol. The experimental design used was the randomized blocks with subdivided plots. The plots consisted of 5 irrigation slides (40%, 60%, 80%, 100% and 120% of crop evapotranspiration (ETc)) and the subplots consisted of 5 nitrogen doses (0, 60, 120, 180 and 240 kg ha-1), in a 5x5 factorial arrangement, with 4 replications, totaling 100 experimental units. The variables analyzed are indicators of the productivity of bonnet pepper, that being: diameter and length of fruits, mass of the first 10 mature fruits, soluble solids content (°Brix), total fresh mass of mature fruits, number of mature fruits and total productivity. Statistical significance was obtained for nitrogen doses in the evaluations of total fresh mass of mature fruits, number of mature fruits and total productivity. However, the evaluations of fruit diameter and length, mass of the first 10 mature fruits and soluble solids content (°Brix) were not significant for water slides and nitrogen doses. For the total fresh fruit mass and total productivity, the nitrogen dose that provided the highest yield was 190 kg ha-1. For the number of ripe fruits the ideal nitrogen dose was 139.13 kg ha-1.
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The plots consisted of 5 irrigation slides (40%, 60%, 80%, 100% and 120% of crop evapotranspiration (ETc)) and the subplots consisted of 5 nitrogen doses (0, 60, 120, 180 and 240 kg ha-1), in a 5x5 factorial arrangement, with 4 replications, totaling 100 experimental units. The variables analyzed are indicators of the productivity of bonnet pepper, that being: diameter and length of fruits, mass of the first 10 mature fruits, soluble solids content (°Brix), total fresh mass of mature fruits, number of mature fruits and total productivity. Statistical significance was obtained for nitrogen doses in the evaluations of total fresh mass of mature fruits, number of mature fruits and total productivity. However, the evaluations of fruit diameter and length, mass of the first 10 mature fruits and soluble solids content (°Brix) were not significant for water slides and nitrogen doses. For the total fresh fruit mass and total productivity, the nitrogen dose that provided the highest yield was 190 kg ha-1. For the number of ripe fruits the ideal nitrogen dose was 139.13 kg ha-1.Atualmente, a pimenta é cultivada em todas as regiões brasileiras, possuindo diversas destinações, tanto in natura como processada. Objetivou-se com esse trabalho, estudar lâminas de água e doses de nitrogênio no solo sob irrigação por gotejamento. A pimenta do gênero Capsicum tem ótima aceitação no mercado, tornando-se boa alternativa para pequenos produtores, pois não necessita de grandes áreas para seu cultivo. O experimento foi realizado na área experimental da Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Rondonópolis, em Latossolo Vermelho distrófico. O delineamento foi de blocos casualizados, com parcelas subdivididas. As parcelas consistiram de 5 lâminas de irrigação (40%, 60%, 80%, 100% e 120% de evapotranspiração da cultura (ETc)) e as sub-parcelas de 5 doses de nitrogênio (0, 60, 120, 180 e 240 kg ha-1), em arranjo fatorial 5x5, com 4 repetições, totalizando 100 unidades experimentais. As variáveis analisadas são indicadoras de produtividade, sendo elas: diâmetro e comprimento dos frutos, massa dos 10 primeiros frutos maduros, teor de sólidos solúveis (°Brix), massa fresca total de frutos maduros, número de frutos maduros e produtividade total. Obteve-se significância estatística para as doses de nitrogênio nas avaliações de massa fresca total de frutos maduros, número de frutos maduros e produtividade total. Já as avaliações de diâmetro e comprimento dos frutos, massa dos 10 primeiros frutos maduros e teor de sólidos solúveis (°Brix) não apresentaram significância para as lâminas de água e doses de nitrogênio. Para a massa fresca total de frutos e produtividade total, a dose de nitrogênio que proporcionou maior produção foi de 190 Kg ha-1. Para o número de frutos maduros a dose ideal de nitrogênio foi de 139,13 Kg ha-1.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisEngenharia Agrícola e Ambiental - CURKoetz, Marciohttp://lattes.cnpq.br/8918968565917194Koetz, Marciohttp://lattes.cnpq.br/8918968565917194Silva, Edna Maria Bonfim dahttp://lattes.cnpq.br/8660058048761423José, Jefferson Vieirahttp://lattes.cnpq.br/0180791633456689Rubio, Heverton Vinícius2019-05-13T14:33:08Z2019-04-152019-05-13T14:33:08Z2019-04-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetRUBIO, Heverton Vinícius. Análise produtiva de pimenta biquinho sob irrigação e adubação nitrogenada. 2019. 45 f. 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