Capiaçu como reserva forrageira no período da seca
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/3998 |
Resumo: | The BRS Capiaçu cultivar derived from elephant grass, through genetic studies, has been shown to be an excellent forage option. The objective of this work was to describe in detail the structural, nutritional and chemical characteristics of this grass and how it behaves in the dry period. Showing its benefits when used in three different ways, in the form of silage, supplied green directly in the trough, and as a source of energy biomass. In view of its greater nutritional contribution depending on the age of the cuts and the incorporation of additives for a higher energy content. Introducing itself as an excellent option for roughage, both for dairy animals and for meat animals. |
id |
UFMT-1_dfd96c51606b42216011d0cbc8aaacd3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/3998 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Capiaçu como reserva forrageira no período da secaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAforragemvolumososilagemforageroughagesilageThe BRS Capiaçu cultivar derived from elephant grass, through genetic studies, has been shown to be an excellent forage option. The objective of this work was to describe in detail the structural, nutritional and chemical characteristics of this grass and how it behaves in the dry period. Showing its benefits when used in three different ways, in the form of silage, supplied green directly in the trough, and as a source of energy biomass. In view of its greater nutritional contribution depending on the age of the cuts and the incorporation of additives for a higher energy content. Introducing itself as an excellent option for roughage, both for dairy animals and for meat animals.A cultivar BRS Capiaçu oriunda do capim-elefante através de estudos genéticos, tem se mostrado como uma excelente opção de forrageira. O objetivo deste trabalho foi descrever de forma detalhada as características estruturais, nutricionais, bromatológicas dessa capineira e como ela se comporta no período seco. Mostrando seus benefícios quando utilizada de três formas diferentes, em forma de silagem, fornecida verde diretamente no cocho, e como fonte de biomassa energética. Tendo em vista o seu maior aporte nutricional dependendo da idade dos cortes e incorporação de aditivos para um maior teor energético. Apresentando-se como uma excelente opção de volumoso, tanto para animais de leite quanto animais de corte.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – AraguaiaUFMT CUA - AraguaiaAgronomia - CUAAbud, Lucas Jacomini1051306458178928http://lattes.cnpq.br/1051306458178928Abud, Lucas Jacomini1051306458178928http://lattes.cnpq.br/1051306458178928Trindade, Josilene da Silva3286135352699356http://lattes.cnpq.br/3286135352699356Marchi, Patrícia Gelli Feres de2954658739702700http://lattes.cnpq.br/2954658739702700Racttes, Thaís Oliveira Goulart2024-07-05T16:07:11Z2023-05-292024-07-05T16:07:11Z2023-05-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetRACTTES, Thaís Oliveira Goulart. Capiaçu como reserva forrageira no período da seca. 2023. 23 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Instituto de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal de Mato Grosso, Barra do Garças, 2023.http://bdm.ufmt.br/handle/1/3998porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2024-07-10T07:08:36Zoai:localhost:1/3998Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2024-07-10T07:08:36falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2024-07-10T07:08:36Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
title |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
spellingShingle |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca Racttes, Thaís Oliveira Goulart CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA forragem volumoso silagem forage roughage silage |
title_short |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
title_full |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
title_fullStr |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
title_full_unstemmed |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
title_sort |
Capiaçu como reserva forrageira no período da seca |
author |
Racttes, Thaís Oliveira Goulart |
author_facet |
Racttes, Thaís Oliveira Goulart |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Abud, Lucas Jacomini 1051306458178928 http://lattes.cnpq.br/1051306458178928 Abud, Lucas Jacomini 1051306458178928 http://lattes.cnpq.br/1051306458178928 Trindade, Josilene da Silva 3286135352699356 http://lattes.cnpq.br/3286135352699356 Marchi, Patrícia Gelli Feres de 2954658739702700 http://lattes.cnpq.br/2954658739702700 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Racttes, Thaís Oliveira Goulart |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA forragem volumoso silagem forage roughage silage |
topic |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA forragem volumoso silagem forage roughage silage |
description |
The BRS Capiaçu cultivar derived from elephant grass, through genetic studies, has been shown to be an excellent forage option. The objective of this work was to describe in detail the structural, nutritional and chemical characteristics of this grass and how it behaves in the dry period. Showing its benefits when used in three different ways, in the form of silage, supplied green directly in the trough, and as a source of energy biomass. In view of its greater nutritional contribution depending on the age of the cuts and the incorporation of additives for a higher energy content. Introducing itself as an excellent option for roughage, both for dairy animals and for meat animals. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-05-29 2023-05-12 2024-07-05T16:07:11Z 2024-07-05T16:07:11Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
RACTTES, Thaís Oliveira Goulart. Capiaçu como reserva forrageira no período da seca. 2023. 23 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Instituto de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal de Mato Grosso, Barra do Garças, 2023. http://bdm.ufmt.br/handle/1/3998 |
identifier_str_mv |
RACTTES, Thaís Oliveira Goulart. Capiaçu como reserva forrageira no período da seca. 2023. 23 f. Monografia (Graduação em Agronomia) - Instituto de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal de Mato Grosso, Barra do Garças, 2023. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/3998 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – Araguaia UFMT CUA - Araguaia Agronomia - CUA |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – Araguaia UFMT CUA - Araguaia Agronomia - CUA |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012974941503488 |