Consumo alimentar e estado nutricional de escolares
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/80 |
Resumo: | This work is a quantitative, descriptive and cross-sectional study carried out in schools with primary education in Cuiabá-MT, with the objective of evaluating the consumption of healthy and unhealthy foods of schoolchildren and its relationship with nutritional status. The studied population were schoolchildren aged 7 to 9 years, through evaluation of nutritional status with weight and height measurement. The nutritional status was classified according to BMI / I through the Anthroplus program. Food intake data were collected through interviews, estimating the intake of the last 24 hours. Epi-Info version 3.5.4 was used to tabulate and analyze the data. The Chi-square test was used to compare the prevalence of the studied variables. The results show that half of the male children presented eutrophy (50.0%), but 36.1% presented obesity, while 37.5% of the female children presented eutrophy and 27.5% presented obesity. It was concluded that the female population presented a greater tendency to be underweight and overweight and the male children obesity, among the healthy foods, the most consumed were rice, beans, fresh fruits, whole milk, beef and bread and Among the unhealthy foods most consumed by children were margarine, sweetened drinks, biscuits, cakes. |
id |
UFMT-1_e79fd548e532afd77929b2d57102228b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/80 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolaresCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOConsumo alimentarEstado nutricionalEscolaresObesidadeFood consumptionNutritional statusSchool childrenObesityThis work is a quantitative, descriptive and cross-sectional study carried out in schools with primary education in Cuiabá-MT, with the objective of evaluating the consumption of healthy and unhealthy foods of schoolchildren and its relationship with nutritional status. The studied population were schoolchildren aged 7 to 9 years, through evaluation of nutritional status with weight and height measurement. The nutritional status was classified according to BMI / I through the Anthroplus program. Food intake data were collected through interviews, estimating the intake of the last 24 hours. Epi-Info version 3.5.4 was used to tabulate and analyze the data. The Chi-square test was used to compare the prevalence of the studied variables. The results show that half of the male children presented eutrophy (50.0%), but 36.1% presented obesity, while 37.5% of the female children presented eutrophy and 27.5% presented obesity. It was concluded that the female population presented a greater tendency to be underweight and overweight and the male children obesity, among the healthy foods, the most consumed were rice, beans, fresh fruits, whole milk, beef and bread and Among the unhealthy foods most consumed by children were margarine, sweetened drinks, biscuits, cakes.Este trabalho é um estudo de abordagem quantitativa, descritivo e transversal realizado em escolas com ensino fundamental de Cuiabá-MT, com o objetivo de avaliar o consumo de alimentos saudáveis e não saudáveis de escolares e sua relação com o estado nutricional. A população estudada foram escolares com idade entre 7 e 9 anos, através de avaliação do estado nutricional com aferição de peso e estatura. O estado nutricional foi classificado de acordo com IMC/I através do programa Anthroplus. Os dados de consumo alimentar foram coletados através de entrevista, estimando a ingestão das últimas 24 horas. Para tabulação e análise dos dados foi utilizado o programa Epi-Info versão 3.5.4. Foi utilizado o Teste do Qui-quadrado para comparação entre a prevalência das variáveis estudadas. Os resultados mostram que a metade das crianças do sexo masculino apresentaram eutrofia (50,0%), porém 36,1% apresentaram obesidade, enquanto 37,5% das crianças do sexo feminino apresentaram eutrofia e 27,5% apresentaram obesidade. Conclui-se que a população do sexo feminino apresentou maior tendência a ter baixo peso e sobrepeso e as crianças do sexo masculino obesidade, entre os alimentos saudáveis, os mais consumidos foram arroz, feijão, frutas frescas, leite integral, carne bovina e pão e entre os alimentos não saudáveis os mais consumidos pelas crianças foram margarina, bebidas adoçadas, biscoitos, bolos.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCPereira, Shirley Ferreirahttp://lattes.cnpq.br/2049841702584206Pereira, Shirley Ferreirahttp://lattes.cnpq.br/2049841702584206Silva, Nilma Ferreira dahttp://lattes.cnpq.br/7833766877461366Reis, Sílvia Regina de Limahttp://lattes.cnpq.br/9884016979994711Faria, Poliana Eliza Eustáquio2018-05-29T17:17:38Z2017-09-152018-05-29T17:17:38Z2017-09-05info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetFARIA, Poliana Eliza Eustáquio. Consumo alimentar e estado nutricional de escolares. 2017. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2017.http://bdm.ufmt.br/handle/1/80porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-05-31T07:00:09Zoai:localhost:1/80Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-05-31T07:00:09falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-05-31T07:00:09Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
title |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
spellingShingle |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares Faria, Poliana Eliza Eustáquio CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Consumo alimentar Estado nutricional Escolares Obesidade Food consumption Nutritional status School children Obesity |
title_short |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
title_full |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
title_fullStr |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
title_full_unstemmed |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
title_sort |
Consumo alimentar e estado nutricional de escolares |
author |
Faria, Poliana Eliza Eustáquio |
author_facet |
Faria, Poliana Eliza Eustáquio |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Pereira, Shirley Ferreira http://lattes.cnpq.br/2049841702584206 Pereira, Shirley Ferreira http://lattes.cnpq.br/2049841702584206 Silva, Nilma Ferreira da http://lattes.cnpq.br/7833766877461366 Reis, Sílvia Regina de Lima http://lattes.cnpq.br/9884016979994711 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Faria, Poliana Eliza Eustáquio |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Consumo alimentar Estado nutricional Escolares Obesidade Food consumption Nutritional status School children Obesity |
topic |
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Consumo alimentar Estado nutricional Escolares Obesidade Food consumption Nutritional status School children Obesity |
description |
This work is a quantitative, descriptive and cross-sectional study carried out in schools with primary education in Cuiabá-MT, with the objective of evaluating the consumption of healthy and unhealthy foods of schoolchildren and its relationship with nutritional status. The studied population were schoolchildren aged 7 to 9 years, through evaluation of nutritional status with weight and height measurement. The nutritional status was classified according to BMI / I through the Anthroplus program. Food intake data were collected through interviews, estimating the intake of the last 24 hours. Epi-Info version 3.5.4 was used to tabulate and analyze the data. The Chi-square test was used to compare the prevalence of the studied variables. The results show that half of the male children presented eutrophy (50.0%), but 36.1% presented obesity, while 37.5% of the female children presented eutrophy and 27.5% presented obesity. It was concluded that the female population presented a greater tendency to be underweight and overweight and the male children obesity, among the healthy foods, the most consumed were rice, beans, fresh fruits, whole milk, beef and bread and Among the unhealthy foods most consumed by children were margarine, sweetened drinks, biscuits, cakes. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-09-15 2017-09-05 2018-05-29T17:17:38Z 2018-05-29T17:17:38Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
FARIA, Poliana Eliza Eustáquio. Consumo alimentar e estado nutricional de escolares. 2017. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2017. http://bdm.ufmt.br/handle/1/80 |
identifier_str_mv |
FARIA, Poliana Eliza Eustáquio. Consumo alimentar e estado nutricional de escolares. 2017. 56 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2017. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/80 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Faculdade de Nutrição (FANUT) UFMT CUC - Cuiabá Nutrição - CUC |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Faculdade de Nutrição (FANUT) UFMT CUC - Cuiabá Nutrição - CUC |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012940736954368 |