Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Romero, Natália Baldasso
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFMT
Texto Completo: http://ri.ufmt.br/handle/1/2455
Resumo: The objective of this study was to evaluate performance, carcass and meat characteristics of Nellore (NEL) and Rubia Gallega x Nellore (NRG) heifers supplemented with Cromium Picolinate (CrP). A total of 28 animals were kept in 2 paddocks containing Brachiaria brizantha cv. Marandu, separated according to supplementation (with and without CrP). For physical- chemical analysis were used samples from muscle Longissimus thoracis, collected between 12th and 13th ribs, which were evaluated drip losses, pH, fat thickness, color, cooking losses, tenderness and chemical composition. The statistical design adopted was completely randomized in a factorial scheme 2 x 2. The genetic group, showed differences for the body weight, hot carcass weight and dressing percentage, with superiority for NRG animals (386.48 kg, 209.33 kg; 54.09%) versus NEL animals (378.59 kg, 203.93 kg; 53.85%). The note to the fat cover in NRG animals was lower than in NEL animals (2.71 x 3.35). For meat traits were lower fat thickness in NRG animals (3.25 mm) than in NEL animals (7.84 mm), and drip losses were higher in NRG animals when compared NEL animals (9.45% vs. 5.68%). NRG heifers have a better performance and lower fat cover compared NEL animals. Supplementation with PCr not influencing the performance of heifers in the finishing phase and carcass and meat traits.
id UFMT_98f1f1c7a50220f1d460f5c4352d4143
oai_identifier_str oai:localhost:1/2455
network_acronym_str UFMT
network_name_str Repositório Institucional da UFMT
repository_id_str
spelling Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinatoAnálise físico-químicaCarcaçaCrescimentoCruzamentoMineralCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIACarcassCrossingGrowthMineralPhysicochemical analysisThe objective of this study was to evaluate performance, carcass and meat characteristics of Nellore (NEL) and Rubia Gallega x Nellore (NRG) heifers supplemented with Cromium Picolinate (CrP). A total of 28 animals were kept in 2 paddocks containing Brachiaria brizantha cv. Marandu, separated according to supplementation (with and without CrP). For physical- chemical analysis were used samples from muscle Longissimus thoracis, collected between 12th and 13th ribs, which were evaluated drip losses, pH, fat thickness, color, cooking losses, tenderness and chemical composition. The statistical design adopted was completely randomized in a factorial scheme 2 x 2. The genetic group, showed differences for the body weight, hot carcass weight and dressing percentage, with superiority for NRG animals (386.48 kg, 209.33 kg; 54.09%) versus NEL animals (378.59 kg, 203.93 kg; 53.85%). The note to the fat cover in NRG animals was lower than in NEL animals (2.71 x 3.35). For meat traits were lower fat thickness in NRG animals (3.25 mm) than in NEL animals (7.84 mm), and drip losses were higher in NRG animals when compared NEL animals (9.45% vs. 5.68%). NRG heifers have a better performance and lower fat cover compared NEL animals. Supplementation with PCr not influencing the performance of heifers in the finishing phase and carcass and meat traits.CNPqObjetivou-se avaliar o desempenho, as características de carcaça e da carne de novilhas Nelore (NEL) e F1 Nelore x Rubia Gallega (NRG), suplementadas com adição de Cromo Picolinato (CrP). Foram avaliados 28 animais, que foram mantidos em dois piquetes contendo Brachiaria brizantha cv. Marandu, separadas conforme a suplementação (com e sem CrP). Para as análises físico-químicas foram coletadas amostras do músculo Longissimus thoracis, entre a 12° e 13° costelas, em que foram avaliadas as perdas por exsudação, pH, espessura de gordura, coloração, perdas por cocção, maciez e composição química. O delineamento adotado foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2x2 (dois grupos genéticos x dois tipos de suplementação). O grupo genético, apresentou diferenças para as variáveis peso corporal final, peso de carcaça quente e rendimento de carcaça quente, com superioridade para os animais NRG (386,48 kg; 209,33 kg; 54,09 %) contra os animais NEL (378,59 kg; 203,93 kg; 53,85%). A nota para o acabamento de carcaça nos animais NRG foi menor que nos animais NEL (2,71 x 3,35). Para as características da carne houve menor espessura de gordura nos animais NRG (3,25 mm), do que nos animais NEL (7,84 mm) e as perdas por exsudação, foram maiores nos animais NRG quando comparadas aos animais NEL (9,45% x 5,68%). Novilhas NRG apresentam melhor desempenho e menor deposição de gordura quando comparadas aos animais NEL. A suplementação com CrP em nada influencia no desempenho de novilhas na fase de terminação e nas características de carcaça e de carne dos animais.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaMoreira, Paulo Sergio AndradePolizel Neto, Angelohttp://lattes.cnpq.br/3009522414978130http://lattes.cnpq.br/6464516594642961Moreira, Paulo Sergio Andrade120.171.238-82http://lattes.cnpq.br/6464516594642961Polizel Neto, Angelo996.516.371-53http://lattes.cnpq.br/3009522414978130120.171.238-82996.516.371-53Rosa, Claudineli Cássia Bueno da452.694.161-15http://lattes.cnpq.br/2993023978704508Mourão, Raphael de Castro047.763.946-18http://lattes.cnpq.br/6637481796428177Romero, Natália Baldasso2021-05-10T13:34:45Z2016-04-132021-05-10T13:34:45Z2016-03-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisROMERO, Natália Baldasso. Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato. 2016. 64 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2016.http://ri.ufmt.br/handle/1/2455porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2021-05-23T07:01:29Zoai:localhost:1/2455Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2021-05-23T07:01:29Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
title Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
spellingShingle Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
Romero, Natália Baldasso
Análise físico-química
Carcaça
Crescimento
Cruzamento
Mineral
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Carcass
Crossing
Growth
Mineral
Physicochemical analysis
title_short Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
title_full Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
title_fullStr Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
title_full_unstemmed Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
title_sort Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato
author Romero, Natália Baldasso
author_facet Romero, Natália Baldasso
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Moreira, Paulo Sergio Andrade
Polizel Neto, Angelo
http://lattes.cnpq.br/3009522414978130
http://lattes.cnpq.br/6464516594642961
Moreira, Paulo Sergio Andrade
120.171.238-82
http://lattes.cnpq.br/6464516594642961
Polizel Neto, Angelo
996.516.371-53
http://lattes.cnpq.br/3009522414978130
120.171.238-82
996.516.371-53
Rosa, Claudineli Cássia Bueno da
452.694.161-15
http://lattes.cnpq.br/2993023978704508
Mourão, Raphael de Castro
047.763.946-18
http://lattes.cnpq.br/6637481796428177
dc.contributor.author.fl_str_mv Romero, Natália Baldasso
dc.subject.por.fl_str_mv Análise físico-química
Carcaça
Crescimento
Cruzamento
Mineral
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Carcass
Crossing
Growth
Mineral
Physicochemical analysis
topic Análise físico-química
Carcaça
Crescimento
Cruzamento
Mineral
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Carcass
Crossing
Growth
Mineral
Physicochemical analysis
description The objective of this study was to evaluate performance, carcass and meat characteristics of Nellore (NEL) and Rubia Gallega x Nellore (NRG) heifers supplemented with Cromium Picolinate (CrP). A total of 28 animals were kept in 2 paddocks containing Brachiaria brizantha cv. Marandu, separated according to supplementation (with and without CrP). For physical- chemical analysis were used samples from muscle Longissimus thoracis, collected between 12th and 13th ribs, which were evaluated drip losses, pH, fat thickness, color, cooking losses, tenderness and chemical composition. The statistical design adopted was completely randomized in a factorial scheme 2 x 2. The genetic group, showed differences for the body weight, hot carcass weight and dressing percentage, with superiority for NRG animals (386.48 kg, 209.33 kg; 54.09%) versus NEL animals (378.59 kg, 203.93 kg; 53.85%). The note to the fat cover in NRG animals was lower than in NEL animals (2.71 x 3.35). For meat traits were lower fat thickness in NRG animals (3.25 mm) than in NEL animals (7.84 mm), and drip losses were higher in NRG animals when compared NEL animals (9.45% vs. 5.68%). NRG heifers have a better performance and lower fat cover compared NEL animals. Supplementation with PCr not influencing the performance of heifers in the finishing phase and carcass and meat traits.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-04-13
2016-03-07
2021-05-10T13:34:45Z
2021-05-10T13:34:45Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv ROMERO, Natália Baldasso. Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato. 2016. 64 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2016.
http://ri.ufmt.br/handle/1/2455
identifier_str_mv ROMERO, Natália Baldasso. Desempenho e qualidade da carne de novilhas Nelore e F1 Nelore x Rubia Gallega suplementadas com cromo picolinato. 2016. 64 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2016.
url http://ri.ufmt.br/handle/1/2455
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Repositório Institucional da UFMT
collection Repositório Institucional da UFMT
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv jordanbiblio@gmail.com
_version_ 1804648507591622656