Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barbosa, Tatiana Ramalho
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB
Texto Completo: https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/22089
Resumo: This report presents the result of the elaboration of the book-report “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”, built from the perception of the growing interest in Gastronomic Journalism, addressed here as a potential tool for human knowledge and demonstration of people's traditions and customs of a place. It is currently observed that in various journalistic contexts, gastronomy is being treated as a cultural phenomenon, requiring increasingly elaborate reports, and establishing itself as an important specialty. Thus, this research was born from the intention of telling the trajectory of chef Onildo Rocha, to represent the identity of Paraíba state, as well as to contribute to promoting the relevance of territoriality, based on local knowledge and identity customs. The choice to prepare a profile report-book aims to record the stories and work of the chef, in addition to bringing out values related to Paraíba's food, telling the story of ingredients and typical dishes from the state. Furthermore, this work is designed to draw attention to a different style of cuisine: armorial gastronomy. To this end, the theoretical path covered the areas of gastronomy, with Freixa and Chaves (2017), Standage (2010) and Cascudo (2009 and 2011); cultural journalism, with Piza (2004), Ballerini (2015), Marques de Melo (2010) and literary journalism with Pena (2017; 2019), Lima (2009) and Martinez (2008).
id UFPB_751d3819c39bf9d1adbdc71ee7b8fbe6
oai_identifier_str oai:repositorio.ufpb.br:123456789/22089
network_acronym_str UFPB
network_name_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB
repository_id_str
spelling Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo RochaLivro-reportagemJornalismo gastronômicoGastronomia paraibanaNonfiction bookGastronomic journalismGastronomy in Paraiba stateCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::COMUNICACAOThis report presents the result of the elaboration of the book-report “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”, built from the perception of the growing interest in Gastronomic Journalism, addressed here as a potential tool for human knowledge and demonstration of people's traditions and customs of a place. It is currently observed that in various journalistic contexts, gastronomy is being treated as a cultural phenomenon, requiring increasingly elaborate reports, and establishing itself as an important specialty. Thus, this research was born from the intention of telling the trajectory of chef Onildo Rocha, to represent the identity of Paraíba state, as well as to contribute to promoting the relevance of territoriality, based on local knowledge and identity customs. The choice to prepare a profile report-book aims to record the stories and work of the chef, in addition to bringing out values related to Paraíba's food, telling the story of ingredients and typical dishes from the state. Furthermore, this work is designed to draw attention to a different style of cuisine: armorial gastronomy. To this end, the theoretical path covered the areas of gastronomy, with Freixa and Chaves (2017), Standage (2010) and Cascudo (2009 and 2011); cultural journalism, with Piza (2004), Ballerini (2015), Marques de Melo (2010) and literary journalism with Pena (2017; 2019), Lima (2009) and Martinez (2008).NenhumaEste relatório apresenta o resultado da elaboração do livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”, construído a partir da percepção do crescente interesse pelo Jornalismo Gastronômico, aqui abordado como uma ferramenta potencial de conhecimento humano e demonstração das tradições e costumes das pessoas de um lugar. Observa-se, atualmente, que em diversos contextos jornalísticos, a gastronomia passa a ser tratada como fenômeno cultural, exigindo reportagens cada vez mais elaboradas e firmando-se como uma especialidade importante. Desta forma, esta pesquisa nasceu do intuito de contar a trajetória do chef de cozinha Onildo Rocha, de forma a representar a identidade paraibana, bem como contribuir para promover a relevância da territorialidade, fundamentada nos saberes locais e nos costumes identitários. A escolha pela elaboração de um livro-reportagem perfil tem como objetivo registrar as histórias e o trabalho do chef além de trazer à tona valores relacionados à alimentação paraibana, contar a história de ingredientes e pratos típicos do estado. Ademais, projeta-se com este trabalho chamar a atenção para um estilo diferente de cozinha: a gastronomia armorial. Para tanto, o percurso teórico percorreu as áreas da gastronomia, com Freixa e Chaves (2017), Standage (2010) e Cascudo (2009 e 2011); do jornalismo cultural, com Piza (2004), Ballerini (2015), Marques de Melo (2010) e do jornalismo literário com Pena (2017;2019), Lima (2009) e Martinez (2008).Universidade Federal da ParaíbaBrasilComunicaçãoPrograma de Pós-Graduação em JornalismoUFPBCarvalho, Zulmira Nóbrega Piva dehttp://lattes.cnpq.br/3164678585495177Barbosa, Tatiana Ramalho2022-02-14T21:29:13Z2021-10-062022-02-14T21:29:13Z2021-07-23info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttps://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/22089porAttribution-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPBinstname:Universidade Federal da Paraíba (UFPB)instacron:UFPB2022-04-27T17:05:30Zoai:repositorio.ufpb.br:123456789/22089Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufpb.br/PUBhttp://tede.biblioteca.ufpb.br:8080/oai/requestdiretoria@ufpb.br|| diretoria@ufpb.bropendoar:2022-04-27T17:05:30Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB - Universidade Federal da Paraíba (UFPB)false
dc.title.none.fl_str_mv Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
title Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
spellingShingle Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
Barbosa, Tatiana Ramalho
Livro-reportagem
Jornalismo gastronômico
Gastronomia paraibana
Nonfiction book
Gastronomic journalism
Gastronomy in Paraiba state
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::COMUNICACAO
title_short Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
title_full Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
title_fullStr Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
title_full_unstemmed Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
title_sort Livro-reportagem “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”: a gastronomia armorial paraibana e a trajetória do chef Onildo Rocha
author Barbosa, Tatiana Ramalho
author_facet Barbosa, Tatiana Ramalho
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Carvalho, Zulmira Nóbrega Piva de
http://lattes.cnpq.br/3164678585495177
dc.contributor.author.fl_str_mv Barbosa, Tatiana Ramalho
dc.subject.por.fl_str_mv Livro-reportagem
Jornalismo gastronômico
Gastronomia paraibana
Nonfiction book
Gastronomic journalism
Gastronomy in Paraiba state
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::COMUNICACAO
topic Livro-reportagem
Jornalismo gastronômico
Gastronomia paraibana
Nonfiction book
Gastronomic journalism
Gastronomy in Paraiba state
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::COMUNICACAO
description This report presents the result of the elaboration of the book-report “Paraíba no Prato, Orgulho no Peito”, built from the perception of the growing interest in Gastronomic Journalism, addressed here as a potential tool for human knowledge and demonstration of people's traditions and customs of a place. It is currently observed that in various journalistic contexts, gastronomy is being treated as a cultural phenomenon, requiring increasingly elaborate reports, and establishing itself as an important specialty. Thus, this research was born from the intention of telling the trajectory of chef Onildo Rocha, to represent the identity of Paraíba state, as well as to contribute to promoting the relevance of territoriality, based on local knowledge and identity customs. The choice to prepare a profile report-book aims to record the stories and work of the chef, in addition to bringing out values related to Paraíba's food, telling the story of ingredients and typical dishes from the state. Furthermore, this work is designed to draw attention to a different style of cuisine: armorial gastronomy. To this end, the theoretical path covered the areas of gastronomy, with Freixa and Chaves (2017), Standage (2010) and Cascudo (2009 and 2011); cultural journalism, with Piza (2004), Ballerini (2015), Marques de Melo (2010) and literary journalism with Pena (2017; 2019), Lima (2009) and Martinez (2008).
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-10-06
2021-07-23
2022-02-14T21:29:13Z
2022-02-14T21:29:13Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/22089
url https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/22089
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NoDerivs 3.0 Brazil
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NoDerivs 3.0 Brazil
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Paraíba
Brasil
Comunicação
Programa de Pós-Graduação em Jornalismo
UFPB
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Paraíba
Brasil
Comunicação
Programa de Pós-Graduação em Jornalismo
UFPB
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB
instname:Universidade Federal da Paraíba (UFPB)
instacron:UFPB
instname_str Universidade Federal da Paraíba (UFPB)
instacron_str UFPB
institution UFPB
reponame_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB
collection Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB - Universidade Federal da Paraíba (UFPB)
repository.mail.fl_str_mv diretoria@ufpb.br|| diretoria@ufpb.br
_version_ 1801842988302729216