Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2007 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
Texto Completo: | http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1185 |
Resumo: | In general, the fruit quality of in natura destined-peach needs to be improved specially regarding to sensorial, functional and shelf-life characteristics. Most of these problems are well known to begin since the production period and, tree quality and training system might alter these characteristics. Therefore, this work aimed to evaluate the peach quality cultivars Maciel, Jubileu and Eldorado under different training systems as well as different rootstocks for the scion Granada. The parameters assessed were flesh firmness, total soluble solids, color, acidity, total phenol compounds, antioxidant potential and vitamin C, flavor and yield. In the cv. Granada it was done a harvest per rootstock used, and in the different training systems three harvests were performed. In the training systems, it was observed that leader system provided fruits with positive characteristics to in natura consumption, such as color, vitamin C, etc. Nevertheless, the rootstocks Umezeiro and Granada induced better fruit quality whether grafted under the cultivar Granada. |
id |
UFPL_9f5a5c33d5e95a3c834797a49ee69adf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:guaiaca.ufpel.edu.br:123456789/1185 |
network_acronym_str |
UFPL |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
repository_id_str |
|
spelling |
http://lattes.cnpq.br/1832005293007635Rufato, Andrea de Rossihttp://lattes.cnpq.br/8465804504704254Fachinello, José CarlosCosta, Vagner Brasil2014-08-20T13:25:43Z2011-05-172014-08-20T13:25:43Z2007-03-27COSTA, Vagner Brasil. The influence of rootstocks and training systems on peach quality.. 2007. 73 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2007.http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1185In general, the fruit quality of in natura destined-peach needs to be improved specially regarding to sensorial, functional and shelf-life characteristics. Most of these problems are well known to begin since the production period and, tree quality and training system might alter these characteristics. Therefore, this work aimed to evaluate the peach quality cultivars Maciel, Jubileu and Eldorado under different training systems as well as different rootstocks for the scion Granada. The parameters assessed were flesh firmness, total soluble solids, color, acidity, total phenol compounds, antioxidant potential and vitamin C, flavor and yield. In the cv. Granada it was done a harvest per rootstock used, and in the different training systems three harvests were performed. In the training systems, it was observed that leader system provided fruits with positive characteristics to in natura consumption, such as color, vitamin C, etc. Nevertheless, the rootstocks Umezeiro and Granada induced better fruit quality whether grafted under the cultivar Granada.A qualidade geral de pêssegos destinados ao consumo in natura, ainda deixa a desejar especialmente no que concerne às características sensoriais, funcionais e de vida de prateleira. É conhecido que a maior parte desses problemas tem origem na produção e que a qualidade da muda e o sistema de condução podem alterar essas características. Nesse contexto objetivou-se avaliar a qualidade de pêssegos em diferentes sistemas de condução em Maciel , Jubileu e Eldorado , assim como, diferentes porta-enxertos para a cultivar copa Granada, estudando parâmetros como firmeza de polpa, sólidos solúveis totais, coloração, acidez, compostos fenólicos totais, potencial antioxidante e vitamina C, sabor e produtividade. Na cultivar Granada, foi realizada uma colheita de cada porta-enxerto. Já para os sistemas de condução, foram realizadas três colheitas.. Para os sistemas de condução, observou-se que o sistema Líder, resultou em frutas com características qualitativas positivas para o consumo in natura, como coloração, vitamina, C entre outros. Já os porta-enxertos Umezeiro e Granada, induziram uma fruta de melhor qualidade, quando enxertados sob a cultivar copa Granada.application/pdfporUniversidade Federal de PelotasPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaUFPelBRFaculdade de Agronomia Eliseu MacielPêssegosColoraçãoSaborProdutividadeColheitaPeachesColorFlavorYieldHarvestCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAInfluência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos.The influence of rootstocks and training systems on peach quality.info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFPel - Guaiacainstname:Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)instacron:UFPELORIGINALDissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdfapplication/pdf356060http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/1/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf3d25708747896f20a7fe7f8d4105d1ddMD51open accessTEXTDissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.txtDissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.txtExtracted Texttext/plain127272http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/2/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.txtdbb5f5831f1cab970edfb6556e5f24f6MD52open accessTHUMBNAILDissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.jpgDissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1289http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/3/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.jpg299c4cd8b38549fe50428175cf9bb6e6MD53open access123456789/11852023-04-05 23:17:02.949open accessoai:guaiaca.ufpel.edu.br:123456789/1185Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufpel.edu.br/oai/requestrippel@ufpel.edu.br || repositorio@ufpel.edu.br || aline.batista@ufpel.edu.bropendoar:2023-04-06T02:17:02Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca - Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
The influence of rootstocks and training systems on peach quality. |
title |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
spellingShingle |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. Costa, Vagner Brasil Pêssegos Coloração Sabor Produtividade Colheita Peaches Color Flavor Yield Harvest CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
title_short |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
title_full |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
title_fullStr |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
title_full_unstemmed |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
title_sort |
Influência dos porta-enxertos e sistemas de condução na qualidade de pêssegos. |
author |
Costa, Vagner Brasil |
author_facet |
Costa, Vagner Brasil |
author_role |
author |
dc.contributor.advisorLattes.por.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/1832005293007635 |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
Rufato, Andrea de Rossi |
dc.contributor.advisor-co1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/8465804504704254 |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Fachinello, José Carlos |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Costa, Vagner Brasil |
contributor_str_mv |
Rufato, Andrea de Rossi Fachinello, José Carlos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Pêssegos Coloração Sabor Produtividade Colheita |
topic |
Pêssegos Coloração Sabor Produtividade Colheita Peaches Color Flavor Yield Harvest CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Peaches Color Flavor Yield Harvest |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
description |
In general, the fruit quality of in natura destined-peach needs to be improved specially regarding to sensorial, functional and shelf-life characteristics. Most of these problems are well known to begin since the production period and, tree quality and training system might alter these characteristics. Therefore, this work aimed to evaluate the peach quality cultivars Maciel, Jubileu and Eldorado under different training systems as well as different rootstocks for the scion Granada. The parameters assessed were flesh firmness, total soluble solids, color, acidity, total phenol compounds, antioxidant potential and vitamin C, flavor and yield. In the cv. Granada it was done a harvest per rootstock used, and in the different training systems three harvests were performed. In the training systems, it was observed that leader system provided fruits with positive characteristics to in natura consumption, such as color, vitamin C, etc. Nevertheless, the rootstocks Umezeiro and Granada induced better fruit quality whether grafted under the cultivar Granada. |
publishDate |
2007 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2007-03-27 |
dc.date.available.fl_str_mv |
2011-05-17 2014-08-20T13:25:43Z |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2014-08-20T13:25:43Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
COSTA, Vagner Brasil. The influence of rootstocks and training systems on peach quality.. 2007. 73 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2007. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1185 |
identifier_str_mv |
COSTA, Vagner Brasil. The influence of rootstocks and training systems on peach quality.. 2007. 73 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2007. |
url |
http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1185 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Pelotas |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Agronomia |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFPel |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Pelotas |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca instname:Universidade Federal de Pelotas (UFPEL) instacron:UFPEL |
instname_str |
Universidade Federal de Pelotas (UFPEL) |
instacron_str |
UFPEL |
institution |
UFPEL |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
collection |
Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/1/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/2/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.txt http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1185/3/Dissertacao_Vagner_Brasil_Costa.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
3d25708747896f20a7fe7f8d4105d1dd dbb5f5831f1cab970edfb6556e5f24f6 299c4cd8b38549fe50428175cf9bb6e6 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca - Universidade Federal de Pelotas (UFPEL) |
repository.mail.fl_str_mv |
rippel@ufpel.edu.br || repositorio@ufpel.edu.br || aline.batista@ufpel.edu.br |
_version_ |
1801846887530102784 |