ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Cogitare Enfermagem (Online) |
Texto Completo: | https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/16170 |
Resumo: | The research aimed to develop educational strategies on diet during the complementary feeding and use ofregional food. Exploratory qualitative study developed in a Family Health Program in Maranguape - Ceará - Brasil. Datawere collected through a semi-structured interview with 13 mothers of children aged less than six months that wereenrolled to receive complementary feeding. The results were analyzed through Bardin’s thematic analysis, and the emergedcategories were: biological needs of the child, Feeding; and Innovating feeding with regional food. Therefore, promotinghealth of children in supplementary feeding through the use of regional food is a subject that should be disseminated,especially in the group of families that suffer with inequality in terms of social injustice. |
id |
UFPR-15_f4dc43ace03dca19f088e22880e169e0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.ufpr.br:article/16170 |
network_acronym_str |
UFPR-15 |
network_name_str |
Cogitare Enfermagem (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAISEDUCATIONAL STRATEGY FOCUSING IN CHILDREN’S FEEDING’S HABIT: REGIONAL FOODESTRATEGIA EDUCATIVA CON ENFOQUE EN LOS HÁBITOS ALIMENTARES DE LOS NIÑOS: ALIMENTOS REGIONALESSuplementação alimentar; Promoção da saúde; Saúde da criança; Supplementary feeding; Health promotion; Child health; Alimentación suplementaria; Promoción de la salud; Salud del niñoThe research aimed to develop educational strategies on diet during the complementary feeding and use ofregional food. Exploratory qualitative study developed in a Family Health Program in Maranguape - Ceará - Brasil. Datawere collected through a semi-structured interview with 13 mothers of children aged less than six months that wereenrolled to receive complementary feeding. The results were analyzed through Bardin’s thematic analysis, and the emergedcategories were: biological needs of the child, Feeding; and Innovating feeding with regional food. Therefore, promotinghealth of children in supplementary feeding through the use of regional food is a subject that should be disseminated,especially in the group of families that suffer with inequality in terms of social injustice.Estudo exploratório qualitativo com objetivo de desenvolver estratégia educativa sobre hábitos alimentares noperíodo de alimentação complementar e utilização dos alimentos regionais em um Programa Saúde da Família em Maranguape- Ceará, Brasil. Os dados foram coletados através de entrevista semiestruturada e roda de conversa com 13 mães decrianças na faixa etária menor que seis meses que estavam em alimentação complementar. Os resultados foram analisadosa partir das técnicas de análise temática de Bardin, emergindo as categorias: Necessidade biológica da criança; Alimentaçãoe suas particularidades; e Inovando a alimentação com alimentos regionais. Promover saúde de crianças em alimentaçãocomplementar por meio da utilização dos alimentos regionais é uma temática que deve ser disseminada, em especial, nogrupo de famílias que sofre com a desigualdade com intuito de contribuir na redução do impacto das desigualdades.Estudio exploratorio cualitativo con objetivo de desarrollar la estrategia educativa sobre hábitos alimentaresen el periodo de alimentación complementaria y utilización de los alimentos regionales en un Programa de Salud de laFamilia en Maranguape – Ceará, Brasil. Los datos fueron recolectados a través de una entrevista semiestructurada yrodada de conversación con 13 madres de niños de faja etaria menor que seis meses que se encontraban en alimentacióncomplementaria. Los resultados fueron analizados a partir de las técnicas de análisis temático de Bardin, surgiendo lascategorías: Necesidad biológica del niño, Alimentación y sus peculiaridades; e Innovando la alimentación con alimentosregionales. Promover salud de los niños en la alimentación complementaria mediante la utilización de los alimentosregionales es un tema que debe ser difundido, especialmente, en el grupo de familias que sufre con la desigualdad con elintuito de contribuir en la reducción del impacto de las desigualdades.Universidade Federal do Paraná2009-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/1617010.5380/ce.v14i3.16170Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009)Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009)Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009)2176-91331414-853610.5380/ce.v14i3reponame:Cogitare Enfermagem (Online)instname:Universidade Federal do Paraná (UFPR)instacron:UFPRporhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/16170/10689Martins, Mariana CavalcanteXimenes, Lorena BarbosaCasimiro, Cíntia FreitasSilveira, Vanessa GomesFrota, Mirna Albuquerqueinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-10-02T18:11:13Zoai:revistas.ufpr.br:article/16170Revistahttps://revistas.ufpr.br/cogitare/indexPUBhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/oaicogitare@ufpr.br2176-91331414-8536opendoar:2013-10-02T18:11:13Cogitare Enfermagem (Online) - Universidade Federal do Paraná (UFPR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS EDUCATIONAL STRATEGY FOCUSING IN CHILDREN’S FEEDING’S HABIT: REGIONAL FOOD ESTRATEGIA EDUCATIVA CON ENFOQUE EN LOS HÁBITOS ALIMENTARES DE LOS NIÑOS: ALIMENTOS REGIONALES |
title |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
spellingShingle |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS Martins, Mariana Cavalcante Suplementação alimentar; Promoção da saúde; Saúde da criança; Supplementary feeding; Health promotion; Child health; Alimentación suplementaria; Promoción de la salud; Salud del niño |
title_short |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
title_full |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
title_fullStr |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
title_full_unstemmed |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
title_sort |
ESTRATÉGIA EDUCATIVA COM ENFOQUE NOS HÁBITOS ALIMENTARES DE CRIANÇAS: ALIMENTOS REGIONAIS |
author |
Martins, Mariana Cavalcante |
author_facet |
Martins, Mariana Cavalcante Ximenes, Lorena Barbosa Casimiro, Cíntia Freitas Silveira, Vanessa Gomes Frota, Mirna Albuquerque |
author_role |
author |
author2 |
Ximenes, Lorena Barbosa Casimiro, Cíntia Freitas Silveira, Vanessa Gomes Frota, Mirna Albuquerque |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, Mariana Cavalcante Ximenes, Lorena Barbosa Casimiro, Cíntia Freitas Silveira, Vanessa Gomes Frota, Mirna Albuquerque |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Suplementação alimentar; Promoção da saúde; Saúde da criança; Supplementary feeding; Health promotion; Child health; Alimentación suplementaria; Promoción de la salud; Salud del niño |
topic |
Suplementação alimentar; Promoção da saúde; Saúde da criança; Supplementary feeding; Health promotion; Child health; Alimentación suplementaria; Promoción de la salud; Salud del niño |
description |
The research aimed to develop educational strategies on diet during the complementary feeding and use ofregional food. Exploratory qualitative study developed in a Family Health Program in Maranguape - Ceará - Brasil. Datawere collected through a semi-structured interview with 13 mothers of children aged less than six months that wereenrolled to receive complementary feeding. The results were analyzed through Bardin’s thematic analysis, and the emergedcategories were: biological needs of the child, Feeding; and Innovating feeding with regional food. Therefore, promotinghealth of children in supplementary feeding through the use of regional food is a subject that should be disseminated,especially in the group of families that suffer with inequality in terms of social injustice. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-09-30 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/16170 10.5380/ce.v14i3.16170 |
url |
https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/16170 |
identifier_str_mv |
10.5380/ce.v14i3.16170 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/16170/10689 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Paraná |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Paraná |
dc.source.none.fl_str_mv |
Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009) Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009) Cogitare Enfermagem; v. 14, n. 3 (2009) 2176-9133 1414-8536 10.5380/ce.v14i3 reponame:Cogitare Enfermagem (Online) instname:Universidade Federal do Paraná (UFPR) instacron:UFPR |
instname_str |
Universidade Federal do Paraná (UFPR) |
instacron_str |
UFPR |
institution |
UFPR |
reponame_str |
Cogitare Enfermagem (Online) |
collection |
Cogitare Enfermagem (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Cogitare Enfermagem (Online) - Universidade Federal do Paraná (UFPR) |
repository.mail.fl_str_mv |
cogitare@ufpr.br |
_version_ |
1797068299407720448 |