METODOLOGIAS DE IDENTIFICAÇÃO DE PADRÕES ALIMENTARES A POSTERIORI EM ADULTOS: REVISÃO INTEGRATIVA

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maria Monteiro Sampaio , Rafaella
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Bernardo Marinho Leite, Nathália, José Maia Pinto, Francisco, Pinheiro Machado Arruda, Soraia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Ciência Plural
Texto Completo: https://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/27501
Resumo: Introduction: The analysis of trends in global health indicators shows the growth in the prevalence of chronic no transmissible diseases. The inadequate dietary pattern has been associated to the occurrence of these events. It can be defined as a set of foods often consumed by individuals and populations. In the subsequent definition, we start with empirical food data that are aggregated on the basis of statistical analysis. The methods used to calculate food standards are cluster analysis and principal component analysis (PCA) and reduced station regression (RRR). Objective: To carry out a bibliographic survey on the identification of eating patterns in healthy adults with a posteriori approach. Methodology: The articles were selected by means of search in 4 databases, being rescued 328 publications. Results: Only 9 articles identified eating patterns through a posteriori approach in adults, 7 of which were transverse and 2 were longitudinal. Conclusion: There are still few studies that have identified feeding patterns in adults without associated pathologies using a posteriori methodologies, which represents a large and important field of research in the nutritional epidemiology to be explored to better understand the dietary habits of different populations in the relationship with other factors.
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Results: Only 9 articles identified eating patterns through a posteriori approach in adults, 7 of which were transverse and 2 were longitudinal. Conclusion: There are still few studies that have identified feeding patterns in adults without associated pathologies using a posteriori methodologies, which represents a large and important field of research in the nutritional epidemiology to be explored to better understand the dietary habits of different populations in the relationship with other factors.Introducción: El análisis de tendencias en los indicadores de salud mundial muestra el aumento de la prevalencia de enfermedades crónicas no transmisibles. El patrón dietético inadecuado se ha asociado a la ocurrencia de estos eventos. Puede definirse como un conjunto de alimentos que suelen consumir los individuos y las poblaciones. En la siguiente definición, comenzamos con datos empíricos sobre alimentos que se agregan sobre la base de análisis estadísticos. Los métodos utilizados para calcular los estándares alimentarios son el análisis de conglomerados y el análisis de componentes principales (PCA) y la regresión de estación reducida (RRR). Objetivo: Realizar un relevamiento bibliográfico sobre la identificación de patrones alimentarios en adultos sanos con abordaje a posteriori. Metodología: Los artículos fueron seleccionados mediante búsqueda en 4 bases de datos, rescatando 328 publicaciones. Resultados: Solo 9 artículos identificaron patrones de alimentación mediante abordaje a posteriori en adultos, 7 de los cuales fueron transversales y 2 longitudinales. Conclusiones: Aún existen pocos estudios que hayan identificado patrones de alimentación en adultos sin patologías asociadas utilizando metodologías a posteriori, lo que representa un amplio e importante campo de investigación en la epidemiología nutricional a explorar para comprender mejor los hábitos alimentarios de diferentes poblaciones en la relación con otras factores.Introdução: A análise das tendências de indicadores globais de saúde mostra o crescimento das prevalências das doenças crônicas não transmissíveis. O padrão alimentar inadequado tem sido associado à ocorrência desses eventos. Ele pode ser definido como um conjunto de alimentos frequentemente consumidos por indivíduos e populações. Na definição a posteriori, parte-se de dados empíricos de alimentos que são agregados com base em análise estatística. Os métodos usados para o cálculo dos padrões alimentares são a análise de agrupamento e a análise de componentes principais (ACP) e a regressão de postos reduzidos (RRR). Objetivo: Realizar um levantamento bibliográfico sobre a identificação de padrões alimentares em adultos saudáveis de abordagem a posteriori. Metodologia: Os artigos foram selecionados por meio de busca em 4 bases de dados, sendo resgatadas 328 publicações. Resultados: Apenas 9 artigos identificaram padrões alimentares por meio de abordagem a posteriori em adultos, sendo 7 do tipo transversal e 2 longitudinal. Conclusão: Ainda são poucos os estudos que identificaram os padrões alimentares em adultos sem patologias associadas utilizando metodologias de abordagem a posteriori, o que representa um grande e importante campo de pesquisa na epidemiologia nutricional a ser explorado para melhor entender o hábito alimentar das diferentes populações no mundo e suas relações com demais fatores.Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN2022-02-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/2750110.21680/2446-7286.2022v8n2ID27501Revista Ciência Plural; v. 8 n. 2 (2022): Revista Ciência Plural; 1-152446-728610.21680/2446-7286.2022v8n2reponame:Revista Ciência Pluralinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNporhttps://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/27501/15387Copyright (c) 2022 Revista Ciência Pluralinfo:eu-repo/semantics/openAccessMaria Monteiro Sampaio , RafaellaBernardo Marinho Leite, Nathália José Maia Pinto, Francisco Pinheiro Machado Arruda, Soraia 2022-03-25T03:18:45Zoai:periodicos.ufrn.br:article/27501Revistahttps://periodicos.ufrn.br/rcpPUBhttps://periodicos.ufrn.br/rcp/oai||irisdoceu.ufrn@gmail.com2446-72862446-7286opendoar:2022-03-25T03:18:45Revista Ciência Plural - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
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