Sistema Integrado de Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: Módulo de Criação e Prescrição de Cardápios

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Larysse Savanna Izidio da
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/37913
Resumo: The information technology development has provided the creation of new solutions to assist in the management of public and private organizations. The Food and Nutrition Units (UAN) are responsible for the production and distribution of food to groups of people in different types of establishments. The UAN has a complex operation process and the nutritionist must manage everything from the physical structure, equipment and employees to the planning, execution and evaluation of menus in addition to several other activities. These factors make the UANs management difficult, making their operation more complex, depending on the quantity and type of meals produced. In view of this problem, the purpose of this Monograph is to present the development of an Integrated Management System for Food and Nutrition Units (SIGUAN), which aims to assist the nutritionist in menus elaboration and prescribing and in the UAN’s activities management. SIGUAN architecture was planned based on the 4 + 1 model and it was developed based on the REST architectural style. Its functionalities range from the menus creation and prescription to the ingredients, preparations, stock and preparation rooms management, which are common parts of UANs. The evaluation of this work was performed through the execution of a controlled experiment elaborated based on methods proposed by different authors, one of them was the GQM method. In this experiment, SIGUAN was evaluated in terms of usability, utility and productivity compared to the traditional approach to creating and prescribing menus using Excel. The results of the evaluation showed that SIGUAN achieved the objectives.
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The UAN has a complex operation process and the nutritionist must manage everything from the physical structure, equipment and employees to the planning, execution and evaluation of menus in addition to several other activities. These factors make the UANs management difficult, making their operation more complex, depending on the quantity and type of meals produced. In view of this problem, the purpose of this Monograph is to present the development of an Integrated Management System for Food and Nutrition Units (SIGUAN), which aims to assist the nutritionist in menus elaboration and prescribing and in the UAN’s activities management. SIGUAN architecture was planned based on the 4 + 1 model and it was developed based on the REST architectural style. Its functionalities range from the menus creation and prescription to the ingredients, preparations, stock and preparation rooms management, which are common parts of UANs. The evaluation of this work was performed through the execution of a controlled experiment elaborated based on methods proposed by different authors, one of them was the GQM method. In this experiment, SIGUAN was evaluated in terms of usability, utility and productivity compared to the traditional approach to creating and prescribing menus using Excel. The results of the evaluation showed that SIGUAN achieved the objectives.O desenvolvimento da tecnologia da informação tem proporcionado a criação de novas soluções para auxiliar na gestão de organizações públicas e privadas. As Unidades de Alimentação e Nutrição (UAN) são responsáveis pela produção e distribuição de refeições a grupos de pessoas em diferentes tipos de estabelecimentos. A UAN possui um processo de operacionalização complexo e o nutricionista deve gerenciar desde a estrutura física, equipamentos e funcionários até o planejamento, execução e avaliação de cardápios entre diversas outras atividades. Esses fatores dificultam o gerenciamento das UANs, tornando seu funcionamento mais complexo, dependendo da quantidade e tipo de refeições produzidas. Tendo em vista essa problemática, o objetivo dessa Monografia é apresentar o desenvolvimento de um Sistema Integrado de Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição (SIGUAN) que visa auxiliar o nutricionista na elaboração e prescrição de cardápios e nas atividades de gestão da UAN. O SIGUAN teve sua arquitetura planejada com base no modelo 4+1 e foi desenvolvido com base no estilo arquitetural REST. Suas funcionalidades vão desde a criação e prescrição de cardápios até o gerenciamento de insumos, preparações, estoque e salas de preparação, que são partes comumente presentes nas UANs. A avaliação deste trabalho foi realizada através da execução de um experimento controlado elaborado com base em métodos propostos por diferentes autores, um deles foi o método GQM. Nesse experimento o SIGUAN foi avaliado em termos de usabilidade, utilidade e produtividade em comparação com a abordagem tradicional de criação e prescrição de cardápios utilizando o Excel. Os resultados da avaliação mostraram que o SIGUAN atingiu os objetivos almejados.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilAnálise e Desenvolvimento de SistemasSIGSIGSistema de InformaçãoInformation SystemUANUANAlimentação ColetivaCollective FeedingEngenharia de SoftwareSistemas de InformaçãoSistema Integrado de Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: Módulo de Criação e Prescrição de Cardápiosinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTLarysse - TCC Versão final.pdf.txtExtracted texttext/plain129846https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/37913/1/Larysse%20-%20TCC%20Vers%c3%a3o%20final.pdf.txt91330555c323762b76c3481141b4075fMD51LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/37913/2/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD52ORIGINALLarysse - TCC Versão final.pdfTCC Versão finalapplication/pdf2124728https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/37913/3/Larysse%20-%20TCC%20Vers%c3%a3o%20final.pdf0cc78e52196bd35edc9d28416db3bcacMD53123456789/379132021-09-22 11:24:51.492oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-22T14:24:51Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
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