Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nogueira, Josimara Pereira
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071
Resumo: The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria.
id UFRN_ad5e54fbe72992fb460f0200c3f1fea9
oai_identifier_str oai:https://repositorio.ufrn.br:123456789/40071
network_acronym_str UFRN
network_name_str Repositório Institucional da UFRN
repository_id_str
spelling Nogueira, Josimara PereiraKarla Suzanne Florentino da Silva Chaves DamascenoSeabra, Larissa Mont' Alverne JucáDamasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva ChavesLuz, Anna Beatriz SantanaSeabra, Larissa Mont' Alverne Jucá2016-11-11T22:16:17Z2021-09-29T11:41:53Z2016-11-11T22:16:17Z2021-09-29T11:41:53Z2016-09-232012955336NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016.https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria.A ocorrência de Doenças Transmitidas por Alimentos (DTA) vem crescendo de modo significativo no mundo e os estabelecimentos institucionais produtores de refeição, tais como cantinas universitárias, são locais que podem ser propícios à contaminação microbiana. As superfícies de manipulação, que estão em contato direto ou indireto com o alimento, contribuem para a ocorrência destas doenças. Assim, o objetivo do trabalho foi avaliar a qualidade higiênico-sanitária das superfícies de manipulação de alimentos das cantinas do Campus central da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), em Natal/RN. O estudo teve delineamento transversal e foi realizado em onze cantinas localizadas no campus da UFRN no período de fevereiro a maio de 2016. Por meio da técnica de Swab, foram coletadas 11 amostras de tábuas de corte para análise microbiológica de Coliformes a 45°C e Contagem de Mesófilos Aeróbios. Constatou-se a presença de coliformes a 45°C em 63% e de mesófilos aeróbios em 73% das amostras avaliadas, revelando contaminação das tábuas de corte utilizada no preparo dos alimentos. Os resultados das análises variaram entre < 3,0 a > 1100 NMP/50cm2 para coliformes a 45°C e de 18 a 4600 UFC/50cm2 para bactérias mesófilas aeróbias. Foi evidenciada a precária qualidade higiênico-sanitária das tábuas de corte presentes nas cantinas, os quais obtiveram classificação insatisfatórias tanto para coliformes a 45°C quanto para bactérias mesófilas aeróbias.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilNutriçãoCondições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas.Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; CanteensAnálise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade públicaMicrobiological analysis of surfaces of manipulation of foods in cantinas a public universityinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTAnálisemicrobiológicasuperfícies_2016_Trabalho de Conclusão de Curso.txtExtracted texttext/plain60476https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/1/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso.txt6f38a82a29ff1877252a45b75abc3f02MD51ORIGINALAnálisemicrobiológicasuperfícies_2016_Trabalho de Conclusão de CursoTexto Completoapplication/octet-stream860662https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/2/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Cursoca166185120a79ad85da7d21b4cd74b1MD52LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/3/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD53123456789/400712021-09-29 08:41:53.301oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-29T11:41:53Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
dc.title.pr_BR.fl_str_mv Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
dc.title.alternative.pr_BR.fl_str_mv Microbiological analysis of surfaces of manipulation of foods in cantinas a public university
title Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
spellingShingle Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
Nogueira, Josimara Pereira
Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas.
Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens
title_short Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
title_full Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
title_fullStr Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
title_full_unstemmed Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
title_sort Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
author Nogueira, Josimara Pereira
author_facet Nogueira, Josimara Pereira
author_role author
dc.contributor.referees1.none.fl_str_mv Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá
dc.contributor.referees2.none.fl_str_mv Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves
dc.contributor.referees3.none.fl_str_mv Luz, Anna Beatriz Santana
dc.contributor.author.fl_str_mv Nogueira, Josimara Pereira
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves Damasceno
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá
contributor_str_mv Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves Damasceno
Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá
dc.subject.pr_BR.fl_str_mv Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas.
Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens
topic Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas.
Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens
description The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria.
publishDate 2016
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2016-11-11T22:16:17Z
2021-09-29T11:41:53Z
dc.date.available.fl_str_mv 2016-11-11T22:16:17Z
2021-09-29T11:41:53Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2016-09-23
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.pr_BR.fl_str_mv 2012955336
dc.identifier.citation.fl_str_mv NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016.
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071
identifier_str_mv 2012955336
NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016.
url https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Rio Grande do Norte
dc.publisher.initials.fl_str_mv UFRN
dc.publisher.country.fl_str_mv Brasil
dc.publisher.department.fl_str_mv Nutrição
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Rio Grande do Norte
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFRN
instname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
instacron:UFRN
instname_str Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
instacron_str UFRN
institution UFRN
reponame_str Repositório Institucional da UFRN
collection Repositório Institucional da UFRN
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/1/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso.txt
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/2/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/3/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv 6f38a82a29ff1877252a45b75abc3f02
ca166185120a79ad85da7d21b4cd74b1
a80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1802117863222280192