Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRN |
Texto Completo: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071 |
Resumo: | The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria. |
id |
UFRN_ad5e54fbe72992fb460f0200c3f1fea9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:https://repositorio.ufrn.br:123456789/40071 |
network_acronym_str |
UFRN |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFRN |
repository_id_str |
|
spelling |
Nogueira, Josimara PereiraKarla Suzanne Florentino da Silva Chaves DamascenoSeabra, Larissa Mont' Alverne JucáDamasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva ChavesLuz, Anna Beatriz SantanaSeabra, Larissa Mont' Alverne Jucá2016-11-11T22:16:17Z2021-09-29T11:41:53Z2016-11-11T22:16:17Z2021-09-29T11:41:53Z2016-09-232012955336NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016.https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria.A ocorrência de Doenças Transmitidas por Alimentos (DTA) vem crescendo de modo significativo no mundo e os estabelecimentos institucionais produtores de refeição, tais como cantinas universitárias, são locais que podem ser propícios à contaminação microbiana. As superfícies de manipulação, que estão em contato direto ou indireto com o alimento, contribuem para a ocorrência destas doenças. Assim, o objetivo do trabalho foi avaliar a qualidade higiênico-sanitária das superfícies de manipulação de alimentos das cantinas do Campus central da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), em Natal/RN. O estudo teve delineamento transversal e foi realizado em onze cantinas localizadas no campus da UFRN no período de fevereiro a maio de 2016. Por meio da técnica de Swab, foram coletadas 11 amostras de tábuas de corte para análise microbiológica de Coliformes a 45°C e Contagem de Mesófilos Aeróbios. Constatou-se a presença de coliformes a 45°C em 63% e de mesófilos aeróbios em 73% das amostras avaliadas, revelando contaminação das tábuas de corte utilizada no preparo dos alimentos. Os resultados das análises variaram entre < 3,0 a > 1100 NMP/50cm2 para coliformes a 45°C e de 18 a 4600 UFC/50cm2 para bactérias mesófilas aeróbias. Foi evidenciada a precária qualidade higiênico-sanitária das tábuas de corte presentes nas cantinas, os quais obtiveram classificação insatisfatórias tanto para coliformes a 45°C quanto para bactérias mesófilas aeróbias.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilNutriçãoCondições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas.Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; CanteensAnálise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade públicaMicrobiological analysis of surfaces of manipulation of foods in cantinas a public universityinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTAnálisemicrobiológicasuperfícies_2016_Trabalho de Conclusão de Curso.txtExtracted texttext/plain60476https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/1/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso.txt6f38a82a29ff1877252a45b75abc3f02MD51ORIGINALAnálisemicrobiológicasuperfícies_2016_Trabalho de Conclusão de CursoTexto Completoapplication/octet-stream860662https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/2/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Cursoca166185120a79ad85da7d21b4cd74b1MD52LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/3/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD53123456789/400712021-09-29 08:41:53.301oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-29T11:41:53Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false |
dc.title.pr_BR.fl_str_mv |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
dc.title.alternative.pr_BR.fl_str_mv |
Microbiological analysis of surfaces of manipulation of foods in cantinas a public university |
title |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
spellingShingle |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública Nogueira, Josimara Pereira Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas. Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens |
title_short |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
title_full |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
title_fullStr |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
title_full_unstemmed |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
title_sort |
Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública |
author |
Nogueira, Josimara Pereira |
author_facet |
Nogueira, Josimara Pereira |
author_role |
author |
dc.contributor.referees1.none.fl_str_mv |
Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá |
dc.contributor.referees2.none.fl_str_mv |
Damasceno, Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves |
dc.contributor.referees3.none.fl_str_mv |
Luz, Anna Beatriz Santana |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Nogueira, Josimara Pereira |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves Damasceno |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá |
contributor_str_mv |
Karla Suzanne Florentino da Silva Chaves Damasceno Seabra, Larissa Mont' Alverne Jucá |
dc.subject.pr_BR.fl_str_mv |
Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas. Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens |
topic |
Condições higiênico-sanitárias; análise microbiológica; cantinas. Hygienic-sanitary conditions; microbiological analysis; Canteens |
description |
The occurrence of Foodborne Diseases (DTA) has been increasing in And institutional food-producing establishments, such as university canteens, are places that may be conducive to microbial contamination. Handling surfaces, which are in direct or indirect contact with food, contribute to the occurrence of these diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the hygienic-sanitary quality of the food handling surfaces of the canteens of the central campus of the Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN), Natal / RN. The study was cross-sectional and was carried out in eleven canteens located on campus of the UFRN from February to May 2016. By means of the Swab technique, 11 samples of cutting boards were collected for microbiological analysis of Coliforms at 45 ° C and Aerobic Mesophilic Count. The presence of coliforms at 45 ° C in 63% and of aerobic mesophiles in 73% of the samples evaluated, revealed contamination of the cutting boards used in food preparation. The results of the analyzes ranged from <3.0 to> 1100 NMP / 50cm2 for coliforms at 45 ° C and from 18 to 4600 UFC / 50cm2 for aerobic mesophilic bacteria. It was evidenced the precarious hygienic-sanitary quality of the cutting boards present in the canteens, which obtained unsatisfactory classification for both coliforms at 45 ° C and for aerobic mesophilic bacteria. |
publishDate |
2016 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2016-11-11T22:16:17Z 2021-09-29T11:41:53Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2016-11-11T22:16:17Z 2021-09-29T11:41:53Z |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2016-09-23 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.pr_BR.fl_str_mv |
2012955336 |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071 |
identifier_str_mv |
2012955336 NOGUEIRA, Josimara Pereira. Análise microbiológica de superfícies de manipulação de alimentos em cantinas de uma universidade pública. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016. |
url |
https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40071 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFRN |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Nutrição |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFRN instname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) instacron:UFRN |
instname_str |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) |
instacron_str |
UFRN |
institution |
UFRN |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFRN |
collection |
Repositório Institucional da UFRN |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/1/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso.txt https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/2/An%c3%a1lisemicrobiol%c3%b3gicasuperf%c3%adcies_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40071/3/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
6f38a82a29ff1877252a45b75abc3f02 ca166185120a79ad85da7d21b4cd74b1 a80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1802117863222280192 |