Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo de conferência |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFS |
Texto Completo: | http://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/12586 |
Resumo: | The aim of this paper is to review the literature on the impacts without fermentative yield of ethanol production by microorganism. The methodology used was a bibliographic study, as research source were used: Internet documents, scientific articles available on scientific platforms and handouts for alcohol manufacture. The results were qualitative, being defined and approximated or researched by observation, fostering discussions about: ethanol production, alcoholic fermentation, microbial contamination, conditions that cause contamination, contaminating microorganisms, performance and forms of contamination control. Thus, through the comparative debate of the data, it is noted whether the control of factors such as: pH, temperature, osmotic pressure and °Brix; directly and indirectly influences the proliferation of microorganisms that brings harm to the fermentation and consequently to the fermentative yield. |
id |
UFS-2_0057a293b00c9492c25b79f89d80fc77 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ufs.br:riufs/12586 |
network_acronym_str |
UFS-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFS |
repository_id_str |
|
spelling |
Oliveira, Gabriel MartinsSilva, Thayna Farias2020-01-16T17:18:00Z2020-01-16T17:18:00Z2019-11OLIVEIRA, G. M.; SILVA, T. F. Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação. In: SIMPÓSIO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO DE SERGIPE, 11., 2019, São Cristóvão, SE. Anais [...]. São Cristóvão, SE, 2019. p. 1-10.2447-0635http://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/12586Autorização para publicação no Repositório Institucional da Universidade Federal de Sergipe (RIUFS) concedida pelo editor.The aim of this paper is to review the literature on the impacts without fermentative yield of ethanol production by microorganism. The methodology used was a bibliographic study, as research source were used: Internet documents, scientific articles available on scientific platforms and handouts for alcohol manufacture. The results were qualitative, being defined and approximated or researched by observation, fostering discussions about: ethanol production, alcoholic fermentation, microbial contamination, conditions that cause contamination, contaminating microorganisms, performance and forms of contamination control. Thus, through the comparative debate of the data, it is noted whether the control of factors such as: pH, temperature, osmotic pressure and °Brix; directly and indirectly influences the proliferation of microorganisms that brings harm to the fermentation and consequently to the fermentative yield.O presente trabalho tem por finalidade realizar uma revisão da literatura sobre os impactos causados no rendimento fermentativo da produção de etanol por microrganismo. A metodologia utilizada foi um estudo bibliográfico, como fonte de pesquisa foram utilizados: documentos da internet, artigos científicos disponibilizados nas plataformas cientificas e apostilas de fabricação de álcool. Os resultados foram qualitativos, sendo definido e aproximando o pesquisador da observação, fomentando-se discussões sobre: a produção de etanol, fermentação alcoólica, contaminação microbiana, condições que causam a contaminação, microrganismos contaminantes, impactos no rendimento e formas de controle da contaminação. Assim, por meio do debate comparativo dos dados, nota-se que o controle dos fatores, tais como: pH, temperatura, pressão osmótica e °Brix; influenciam direta e indiretamente na proliferação dos microrganismos que trazem malefícios a fermentação e consequentemente ao rendimento fermentativo.São Cristóvão, SEporDepartamento de Engenharia de Produção - Universidade Federal de SergipeDEPRO/UFSAnais do XI SIMPRODFermentação alcoólicaRendimento fermentativoMicrobiologiaEtanolAlcoholic fermentationFermentative yieldMicrobiologyEthanolEstudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentaçãoinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectreponame:Repositório Institucional da UFSinstname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)instacron:UFSinfo:eu-repo/semantics/openAccessTEXTEstudosImpactosFermentacao.pdf.txtEstudosImpactosFermentacao.pdf.txtExtracted texttext/plain26231https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/3/EstudosImpactosFermentacao.pdf.txt2969d80668a0f962f36bb015759fc271MD53THUMBNAILEstudosImpactosFermentacao.pdf.jpgEstudosImpactosFermentacao.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1792https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/4/EstudosImpactosFermentacao.pdf.jpgaddee551b98d8f14f3b602621f27ba93MD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81475https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/1/license.txt098cbbf65c2c15e1fb2e49c5d306a44cMD51ORIGINALEstudosImpactosFermentacao.pdfEstudosImpactosFermentacao.pdfapplication/pdf232343https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/2/EstudosImpactosFermentacao.pdfd0eeb1d06b7887d638c9151ba6469fb7MD52riufs/125862020-01-16 14:18:00.542oai:ufs.br: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Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.ufs.br/oai/requestrepositorio@academico.ufs.bropendoar:2020-01-16T17:18Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)false |
dc.title.pt_BR.fl_str_mv |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
title |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
spellingShingle |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação Oliveira, Gabriel Martins Fermentação alcoólica Rendimento fermentativo Microbiologia Etanol Alcoholic fermentation Fermentative yield Microbiology Ethanol |
title_short |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
title_full |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
title_fullStr |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
title_full_unstemmed |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
title_sort |
Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação |
author |
Oliveira, Gabriel Martins |
author_facet |
Oliveira, Gabriel Martins Silva, Thayna Farias |
author_role |
author |
author2 |
Silva, Thayna Farias |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Gabriel Martins Silva, Thayna Farias |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Fermentação alcoólica Rendimento fermentativo Microbiologia Etanol |
topic |
Fermentação alcoólica Rendimento fermentativo Microbiologia Etanol Alcoholic fermentation Fermentative yield Microbiology Ethanol |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Alcoholic fermentation Fermentative yield Microbiology Ethanol |
description |
The aim of this paper is to review the literature on the impacts without fermentative yield of ethanol production by microorganism. The methodology used was a bibliographic study, as research source were used: Internet documents, scientific articles available on scientific platforms and handouts for alcohol manufacture. The results were qualitative, being defined and approximated or researched by observation, fostering discussions about: ethanol production, alcoholic fermentation, microbial contamination, conditions that cause contamination, contaminating microorganisms, performance and forms of contamination control. Thus, through the comparative debate of the data, it is noted whether the control of factors such as: pH, temperature, osmotic pressure and °Brix; directly and indirectly influences the proliferation of microorganisms that brings harm to the fermentation and consequently to the fermentative yield. |
publishDate |
2019 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2019-11 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2020-01-16T17:18:00Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2020-01-16T17:18:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject |
format |
conferenceObject |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
OLIVEIRA, G. M.; SILVA, T. F. Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação. In: SIMPÓSIO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO DE SERGIPE, 11., 2019, São Cristóvão, SE. Anais [...]. São Cristóvão, SE, 2019. p. 1-10. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/12586 |
dc.identifier.issn.none.fl_str_mv |
2447-0635 |
dc.identifier.license.pt_BR.fl_str_mv |
Autorização para publicação no Repositório Institucional da Universidade Federal de Sergipe (RIUFS) concedida pelo editor. |
identifier_str_mv |
OLIVEIRA, G. M.; SILVA, T. F. Estudo dos impactos causados no rendimento pelos microrganismos na etapa de fermentação. In: SIMPÓSIO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO DE SERGIPE, 11., 2019, São Cristóvão, SE. Anais [...]. São Cristóvão, SE, 2019. p. 1-10. 2447-0635 Autorização para publicação no Repositório Institucional da Universidade Federal de Sergipe (RIUFS) concedida pelo editor. |
url |
http://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/12586 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.ispartof.pt_BR.fl_str_mv |
Anais do XI SIMPROD |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Engenharia de Produção - Universidade Federal de Sergipe |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
DEPRO/UFS |
publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Engenharia de Produção - Universidade Federal de Sergipe |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFS instname:Universidade Federal de Sergipe (UFS) instacron:UFS |
instname_str |
Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
instacron_str |
UFS |
institution |
UFS |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFS |
collection |
Repositório Institucional da UFS |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/3/EstudosImpactosFermentacao.pdf.txt https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/4/EstudosImpactosFermentacao.pdf.jpg https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/1/license.txt https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/12586/2/EstudosImpactosFermentacao.pdf |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
2969d80668a0f962f36bb015759fc271 addee551b98d8f14f3b602621f27ba93 098cbbf65c2c15e1fb2e49c5d306a44c d0eeb1d06b7887d638c9151ba6469fb7 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@academico.ufs.br |
_version_ |
1802110716346368000 |