Evaluation of ergonomics conditions in works in university restaurants
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/18088 |
Resumo: | The activities for the production and supply of meals should consider aspects related to the health of workers. The goal of this study was to identify work conditions in distribution and sanitizing of utensils in the University Restaurants (URs). A descriptive cross-sectional observational study has been conducted in two URs of the public federal university in Porto Alegre / RS. Differences were found in the weight of the tanks -of 6,9kg to 22,4kg -according to the type of preparation and of the number of replacements of the distribution activities. The staff performed repetitive stress without function changingin the distribution and with a maximum of 20% exchange in the laundry during the period of 2 hours and 30 minutes. The ambient temperature of laundry (cleaning utensils) exceeded the recommended values and the noise reached almost the limit. Regarding the use of personal protectiveequipment (PPE) workers did not use hearing protection, but made use of boots. The physical structure has contributed to the founded results. |
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Evaluation of ergonomics conditions in works in university restaurantsAvaliação de condições ergonômicas em trabalhos realizados em restaurantes universitáriosErgonomicsWorkers healthCollective mealsErgonomiaSaúde do trabalhadorRefeições coletivas.The activities for the production and supply of meals should consider aspects related to the health of workers. The goal of this study was to identify work conditions in distribution and sanitizing of utensils in the University Restaurants (URs). A descriptive cross-sectional observational study has been conducted in two URs of the public federal university in Porto Alegre / RS. Differences were found in the weight of the tanks -of 6,9kg to 22,4kg -according to the type of preparation and of the number of replacements of the distribution activities. The staff performed repetitive stress without function changingin the distribution and with a maximum of 20% exchange in the laundry during the period of 2 hours and 30 minutes. The ambient temperature of laundry (cleaning utensils) exceeded the recommended values and the noise reached almost the limit. Regarding the use of personal protectiveequipment (PPE) workers did not use hearing protection, but made use of boots. The physical structure has contributed to the founded results.As atividades para a produção e fornecimento de refeições devem considerar aspectos relacionados com a saúde dos trabalhadores. O objetivo desse estudo foi o de identificar as condições de trabalho nas atividades de distribuição e higienização de utensílios em restaurantes universitários (RUs). Foi realizado um estudo transversal descritivo observacional em dois RUs de uma universidade pública federal em Porto Alegre/RS. Foram encontradas diferenças no peso das cubas - de 6,9kg a 22,4kg - de acordo com os tipos de preparação e entre o número de reposições. Os funcionários realizaram esforço repetitivo sem troca de função na distribuição e com máximo de trocas de 20% na lavanderia durante o período de 2 horas e 30 minutos. A temperatura do ambiente da lavanderia (higienização de utensílios) excedeu o valor recomendado e o ruído ficou próximo do limite. Quanto ao uso de equipamentos de proteção individual (EPI) os trabalhadores não utilizaram o protetor auricular. As condições físicas da estrutura contribuíram para os resultados encontrados.Universidade Federal de Santa Maria2015-06-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1808810.5902/2236117018088Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 19, N. 3, SEPT.-DEC., 2015; 900-910Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 19, N. 3, SET.-DEZ., 2015; 900-9102236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/18088/pdfhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSchneider, NicoleStrasburg, Virgílio José2022-06-24T18:42:17Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/18088Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2022-06-24T18:42:17Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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