Reduction of concentrations of sodium chloride in food aiming blood pressure homeostasis
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12486 |
Resumo: | Arterial hypertension (AH) is a multifactorial clinical condition characterized by high levels of blood pressure. Excessive intake of sodium, mineral often present in food, has been correlated with the HA. This review aims to describe the relationship between excessive consumption of sodium and the development and/or aggravation of hypertension and how their reduction in the diet can control blood pressure levels. The survey was conducted from a literature review of the literature, consulted with scientific articles published by 2013 and further consultation with academic books to complement the information. Studies based on dietary surveys show that the Brazilian population has a high sodium intake which stems primarily of salt and condiments with this ingredient, but also indicate that there is a linear increase of total heavy and sodium coming from processed foods, been described in several studies that excessive sodium intake increases blood pressure enhancing the development of other cardiovascular diseases. |
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Reduction of concentrations of sodium chloride in food aiming blood pressure homeostasisRedução das concentrações de cloreto de sódio na alimentação visando a homeostase da pressão arterialSodiumHypertensionDietRisk factorsSódioHipertensão ArterialDietaFatores de RiscoArterial hypertension (AH) is a multifactorial clinical condition characterized by high levels of blood pressure. Excessive intake of sodium, mineral often present in food, has been correlated with the HA. This review aims to describe the relationship between excessive consumption of sodium and the development and/or aggravation of hypertension and how their reduction in the diet can control blood pressure levels. The survey was conducted from a literature review of the literature, consulted with scientific articles published by 2013 and further consultation with academic books to complement the information. Studies based on dietary surveys show that the Brazilian population has a high sodium intake which stems primarily of salt and condiments with this ingredient, but also indicate that there is a linear increase of total heavy and sodium coming from processed foods, been described in several studies that excessive sodium intake increases blood pressure enhancing the development of other cardiovascular diseases.A hipertensão arterial (HA) é uma condição clínica multifatorial caracterizada por níveis elevados de pressão arterial. A ingestão excessiva de sódio, mineral frequentemente presente nos alimentos, tem sido correlacionada com a HA. Esta revisão apresenta como objetivo descrever a relação entre o consumo excessivo de sódio e o desenvolvimento e/ou agravo da HA e como sua redução na alimentação pode controlar os níveis da pressão arterial. A pesquisa foi realizada a partir de uma revisão bibliográfica da literatura especializada, sendo consultado artigos científicos publicados até 2012 e adicionalmente consulta de livros acadêmicos para complementação das informações. Estudos baseados em inquéritos alimentares demonstram que a população brasileira apresenta elevada ingestão de sódio o qual provem principalmente do sal de cozinha e de condimentos com este ingrediente, embora apontem também que há um aumento linear e intenso do total de sódio proveniente de alimentos processados, sendo descrito em vários estudos que a ingestão excessiva de sódio eleva a pressão arterial potencializando o desenvolvimento de outras doenças cardiovasculares.Universidade Federal de Santa Maria2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1248610.5902/2236117012486Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, N. 1, APR., 2014; 428-436Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, N. 1, ABR., 2014; 428-4362236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12486/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12486/pdf_1Martelli, Andersoninfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:30Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/12486Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:30Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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Arterial hypertension (AH) is a multifactorial clinical condition characterized by high levels of blood pressure. Excessive intake of sodium, mineral often present in food, has been correlated with the HA. This review aims to describe the relationship between excessive consumption of sodium and the development and/or aggravation of hypertension and how their reduction in the diet can control blood pressure levels. The survey was conducted from a literature review of the literature, consulted with scientific articles published by 2013 and further consultation with academic books to complement the information. Studies based on dietary surveys show that the Brazilian population has a high sodium intake which stems primarily of salt and condiments with this ingredient, but also indicate that there is a linear increase of total heavy and sodium coming from processed foods, been described in several studies that excessive sodium intake increases blood pressure enhancing the development of other cardiovascular diseases. |
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