Redução do desperdício de alimentos: estudo em um restaurante universitário
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
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Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/4693 |
Resumo: | The world food production is more than enough to meet the needs of the entire population of the earth, but the losses in the different production stages and the preparation and consumption make this amount produced becomes inadequate. In a hungry world in which we live, any food waste could mean the end of all human life. Although the harvesting techniques and logistics are constantly enhanced, and the quantity and quality of food prepared in homes and restaurants, the waste is still large. Restaurants should prepare only what you need and customers should not serve in excess. This study aims to identify the possible "bottlenecks" where food is wasted in the University Restaurant (RU) of the Federal University of Santa Maria (UFSM) and propose measures that seek to reduce such waste. The subject is justified by the need to reduce costs in the public sector in order to continuously improve the quality of services, the sustainability of the planet and fighting hunger. To reach that goal, we used the methodology of case study, qualitative approach and descriptive. Data were collected through a questionnaire conducted during the year 2013, with users from the RU about the possible causes which impel them to leave remnants in the dishes. The results highlight the need for changes in the menu and change as preparing meals, providing plates and cups of different sizes and obligation in scheduling meals to reduce food waste in the RU. |
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Redução do desperdício de alimentos: estudo em um restaurante universitárioReduction of waste food: study in a restaurant universityAlimentaçãoProdução de alimentosRestaurante universitárioDesperdício de alimentosFoodFood productionUniversity restaurantFood wasteCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAOThe world food production is more than enough to meet the needs of the entire population of the earth, but the losses in the different production stages and the preparation and consumption make this amount produced becomes inadequate. In a hungry world in which we live, any food waste could mean the end of all human life. Although the harvesting techniques and logistics are constantly enhanced, and the quantity and quality of food prepared in homes and restaurants, the waste is still large. Restaurants should prepare only what you need and customers should not serve in excess. This study aims to identify the possible "bottlenecks" where food is wasted in the University Restaurant (RU) of the Federal University of Santa Maria (UFSM) and propose measures that seek to reduce such waste. The subject is justified by the need to reduce costs in the public sector in order to continuously improve the quality of services, the sustainability of the planet and fighting hunger. To reach that goal, we used the methodology of case study, qualitative approach and descriptive. Data were collected through a questionnaire conducted during the year 2013, with users from the RU about the possible causes which impel them to leave remnants in the dishes. The results highlight the need for changes in the menu and change as preparing meals, providing plates and cups of different sizes and obligation in scheduling meals to reduce food waste in the RU.A produção mundial de alimentos é mais que suficiente para suprir as necessidades de toda a população da terra, porém as perdas nas diferentes fases produtivas bem como na preparação e consumo fazem com que essa quantidade produzida se torne insuficiente. Em um mundo faminto no qual se vive, qualquer desperdício de alimentos pode significar o fim de mais uma vida humana. Ainda que as técnicas de colheita e logística sejam aperfeiçoadas constantemente, bem como a quantidade e qualidade dos alimentos preparados em residências e restaurantes, o desperdício ainda é grande. Os restaurantes devem preparar somente o necessário e os clientes não devem se servir em excesso. O presente estudo tem como objetivo identificar os possíveis gargalos por onde os alimentos são desperdiçados no Restaurante Universitário (RU) da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) e propor medidas que busquem reduzir esses desperdícios. O tema justifica-se pela necessidade de reduzir os custos do setor público visando melhorar permanentemente a qualidade dos serviços prestados, a sustentabilidade do planeta e o combate a fome. Para atingir o objetivo proposto, utilizou-se a metodologia de estudo de caso, de abordagem qualitativa e caráter descritivo. Os dados foram coletados por meio da aplicação de um questionário realizado durante o ano de 2013, com os usuários do RU sobre as possíveis causa que os levam a deixar restos nos pratos. Os resultados obtidos evidenciam a necessidade de alterações no cardápio e mudanças na forma de preparo das refeições, disponibilização de pratos e copos de tamanhos diferenciados e obrigatoriedade no agendamento de refeições para reduzir o desperdício de alimentos no RU.Universidade Federal de Santa MariaBRAdministraçãoUFSMPrograma de Pós-Graduação em AdministraçãoMoura, Gilnei Luiz dehttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4709921J3Elesbão, Ivohttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4777127D8Estivalete, Vania de Fátima Barroshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4705184T5Zanini, Marco Antonio2017-04-202017-04-202013-12-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfZANINI, Marco Antonio. Reduction of waste food: study in a restaurant university. 2013. 160 f. Dissertação (Mestrado em Administração) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/4693ark:/26339/0013000002f9dporinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2022-07-04T14:20:17Zoai:repositorio.ufsm.br:1/4693Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2024-07-29T10:20:04.749588Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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