Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2006 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
dARK ID: | ark:/26339/0013000016whg |
Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8281 |
Resumo: | The competition incited among the companies comes debtor them to improve it its productive systems of permanent form, fighting all and any occured loss. This work has as main objective the identification of the losses in the production of nourishing pasta of a company, based on systems of costs. The principle of used expenditure was of ideal absorption. For the determination of the losses, a treatment differentiated how much to the used resources was necessary. A separation between the changeable costs and the fixed costs was made. The use of standards of consumption of changeable resources and efficient taxes of consumption of fixed resources, in function of an installed capacity had constituted the base of the system for the determination of the cost of the losses. A time identified the main causes of these losses, had been suggested some actions of improvement, so that the main problems could be cured and/or be minimized. After that some pointers had been suggested to follow the effectiveness of the implemented actions. Finally, it was concluded that the considered system allows to take action fast and to work with financial and operational measures, simultaneously, facilitating the accompaniment of the process. |
id |
UFSM_b6828bbc73d7ab3c977a2ff0ea2824a0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufsm.br:1/8281 |
network_acronym_str |
UFSM |
network_name_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository_id_str |
|
spelling |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custosIdentification of the losses of the productive process in the manufacture of nourishing pasta: a study based on systems of costsPerdasMassas alimentíciasSistema de custosLossesPastaSystem of costsCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAOThe competition incited among the companies comes debtor them to improve it its productive systems of permanent form, fighting all and any occured loss. This work has as main objective the identification of the losses in the production of nourishing pasta of a company, based on systems of costs. The principle of used expenditure was of ideal absorption. For the determination of the losses, a treatment differentiated how much to the used resources was necessary. A separation between the changeable costs and the fixed costs was made. The use of standards of consumption of changeable resources and efficient taxes of consumption of fixed resources, in function of an installed capacity had constituted the base of the system for the determination of the cost of the losses. A time identified the main causes of these losses, had been suggested some actions of improvement, so that the main problems could be cured and/or be minimized. After that some pointers had been suggested to follow the effectiveness of the implemented actions. Finally, it was concluded that the considered system allows to take action fast and to work with financial and operational measures, simultaneously, facilitating the accompaniment of the process.A concorrência acirrada entre as empresas vem obrigado-as a melhorar seus sistemas produtivos de forma permanente, combatendo toda e qualquer perda ocorrida. Este trabalho tem como principal objetivo a identificação das perdas na produção de massas alimentícias de uma empresa, baseado em sistemas de custos. O princípio de custeio utilizado foi o de absorção ideal. Para a determinação das perdas, foi necessário um tratamento diferenciado quanto aos recursos utilizados. Foi feita uma separação entre os custos variáveis e os custos fixos. A utilização de padrões de consumo de recursos variáveis e taxas eficientes de consumo de recursos fixos, em função de uma capacidade instalada constituíram a base do sistema para a determinação do custo das perdas. Uma vez identificadas as principais causas destas perdas, foram sugeridas algumas ações de melhoria, para que os principais problemas pudessem ser sanados e/ou minimizados. Em seguida foram sugeridos alguns indicadores para acompanhar a efetividade das ações implementadas. Por fim, concluiu-se que o sistema proposto permite tomar ações rápidas e trabalhar com medidas financeiras e operacionais, simultaneamente, facilitando o acompanhamento do processo.Universidade Federal de Santa MariaBREngenharia de ProduçãoUFSMPrograma de Pós-Graduação em Engenharia de ProduçãoLopes, Luis Felipe Diashttp://lattes.cnpq.br/1074372911061770Souza, Adriano Mendonçahttp://lattes.cnpq.br/5271075797851198Russo, Suzana Leitãohttp://lattes.cnpq.br/8056542335438905Brum, Danielli Vacari de2007-03-202007-03-202006-11-17info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfBRUM, Danielli Vacari de. Identification of the losses of the productive process in the manufacture of nourishing pasta: a study based on systems of costs. 2006. 72 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2006.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8281ark:/26339/0013000016whgporinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2022-08-22T11:59:29Zoai:repositorio.ufsm.br:1/8281Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2022-08-22T11:59:29Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos Identification of the losses of the productive process in the manufacture of nourishing pasta: a study based on systems of costs |
title |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
spellingShingle |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos Brum, Danielli Vacari de Perdas Massas alimentícias Sistema de custos Losses Pasta System of costs CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
title_short |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
title_full |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
title_fullStr |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
title_full_unstemmed |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
title_sort |
Identificação das perdas do processo produtivo na fabricação de massas alimentícias: um estudo baseado em sistemas de custos |
author |
Brum, Danielli Vacari de |
author_facet |
Brum, Danielli Vacari de |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Lopes, Luis Felipe Dias http://lattes.cnpq.br/1074372911061770 Souza, Adriano Mendonça http://lattes.cnpq.br/5271075797851198 Russo, Suzana Leitão http://lattes.cnpq.br/8056542335438905 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Brum, Danielli Vacari de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Perdas Massas alimentícias Sistema de custos Losses Pasta System of costs CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
topic |
Perdas Massas alimentícias Sistema de custos Losses Pasta System of costs CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
description |
The competition incited among the companies comes debtor them to improve it its productive systems of permanent form, fighting all and any occured loss. This work has as main objective the identification of the losses in the production of nourishing pasta of a company, based on systems of costs. The principle of used expenditure was of ideal absorption. For the determination of the losses, a treatment differentiated how much to the used resources was necessary. A separation between the changeable costs and the fixed costs was made. The use of standards of consumption of changeable resources and efficient taxes of consumption of fixed resources, in function of an installed capacity had constituted the base of the system for the determination of the cost of the losses. A time identified the main causes of these losses, had been suggested some actions of improvement, so that the main problems could be cured and/or be minimized. After that some pointers had been suggested to follow the effectiveness of the implemented actions. Finally, it was concluded that the considered system allows to take action fast and to work with financial and operational measures, simultaneously, facilitating the accompaniment of the process. |
publishDate |
2006 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2006-11-17 2007-03-20 2007-03-20 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
BRUM, Danielli Vacari de. Identification of the losses of the productive process in the manufacture of nourishing pasta: a study based on systems of costs. 2006. 72 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2006. http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8281 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/26339/0013000016whg |
identifier_str_mv |
BRUM, Danielli Vacari de. Identification of the losses of the productive process in the manufacture of nourishing pasta: a study based on systems of costs. 2006. 72 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Produção) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2006. ark:/26339/0013000016whg |
url |
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8281 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Engenharia de Produção UFSM Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Engenharia de Produção UFSM Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Manancial - Repositório Digital da UFSM instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
collection |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository.name.fl_str_mv |
Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
atendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.com |
_version_ |
1815172463229665280 |