A suplementação de L-carnitina não promove alterações na taxa metabólica de repouso e na utilização dos substratos energéticos em indivíduos ativos
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5587 |
Resumo: | PURPOSE: To investigate the effects of L-carnitine supplementation, over thirty days, on the resting metabolic rate (RMR) and oxidation of free fatty acids (FFA) under rested or exercised conditions. SUBJECTS AND METHODS: Twenty-one overweight active volunteers (40 to 58 years old) were randomized into two groups: supplemented (GS; N = 11; 1,8 g/day of L-carnitine) or placebo (GP; N = 10; maltodextrin). Caloric intake, anthropometry, RMR, VO2max, respiratory exchange ratio and plasma FFA were measured. RESULTS: No significant changes were found in the caloric intake (-244,66 vs. -126,00 kcal/day), body composition (-0.07 vs. -0.17 kg/m²), RMR (0.06 vs. -0.02 kcal/day), respiratory exchange ratio at rest (3.69 vs. -1.01) and exercise (0.01 vs. -0.01) or VO2max (0.50 vs. 1.25 mL/kg/min) between GS and GP. Plasma FFA levels were increased under resting conditions only in the GP group (0.27), but no significant changes were observed before or after physical activity in any of the groups. CONCLUSION: Supplementation with L-carnitine caused no changes in the variables analyzed in this study. |
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A suplementação de L-carnitina não promove alterações na taxa metabólica de repouso e na utilização dos substratos energéticos em indivíduos ativosThe supplementation of L-carnitine does not promote alterations in the resting metabolic rate and in the use of energetic substrates in physically active individualsExercisesupplementationL-carnitinebody compositionfree fatty acidsExercício físicosuplementaçãoL-carnitinacomposição corporalácidos graxos livresPURPOSE: To investigate the effects of L-carnitine supplementation, over thirty days, on the resting metabolic rate (RMR) and oxidation of free fatty acids (FFA) under rested or exercised conditions. SUBJECTS AND METHODS: Twenty-one overweight active volunteers (40 to 58 years old) were randomized into two groups: supplemented (GS; N = 11; 1,8 g/day of L-carnitine) or placebo (GP; N = 10; maltodextrin). Caloric intake, anthropometry, RMR, VO2max, respiratory exchange ratio and plasma FFA were measured. RESULTS: No significant changes were found in the caloric intake (-244,66 vs. -126,00 kcal/day), body composition (-0.07 vs. -0.17 kg/m²), RMR (0.06 vs. -0.02 kcal/day), respiratory exchange ratio at rest (3.69 vs. -1.01) and exercise (0.01 vs. -0.01) or VO2max (0.50 vs. 1.25 mL/kg/min) between GS and GP. Plasma FFA levels were increased under resting conditions only in the GP group (0.27), but no significant changes were observed before or after physical activity in any of the groups. CONCLUSION: Supplementation with L-carnitine caused no changes in the variables analyzed in this study.OBJETIVO: Avaliar o efeito da suplementação de L-carnitina, por 30 dias, sobre a taxa metabólica de repouso (TMR) e oxidação de ácidos graxos livres (AGL), em repouso e exercício. SUJEITOS E MÉTODOS: Vinte e um voluntários ativos (40 a 58 anos) com sobrepeso foram randomizados em dois grupos: suplementado (GS; N = 11; 1,8 g/dia de L-carnitina) e placebo (GP; N = 10; maltodextrina). Foi feita avaliação da ingestão calórica, antropometria, determinação da TMR, VO2máx, quociente respiratório e AGL plasmáticos. RESULTADOS: Não houve diferença significativa na ingestão (-244,66 vs. -126,00 kcal/dia), composição corporal (-0,07 vs. -0,17 kg/m²), TMR (0,06 vs. -0,02 kcal/ dia), quociente respiratório em repouso (3,69 vs. -1,01) e exercício (0,01 vs. -0,01) e VO2máx (0,50 vs. 1,25 mL/kg/min) para o grupo GS em relação ao GP. Houve aumento dos AGL em repouso no GP (0,27), porém sem diferenças no exercício para os grupos. CONCLUSÃO: Não houve efeito da L-carnitina em nenhuma das variáveis analisadas no estudo.Universidade de São Paulo Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana AplicadaUniversidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do PantanalUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Escola Paulista de Medicina Departamento de Fisiologia da NutriçãoUniversidade São Francisco Departamento de NutriçãoUniversidade Federal do Mato Grosso do SulUniversidade Católica Dom BoscoUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Medicina de Botucatu Departamento de Saúde PúblicaUNIFESP, EPM, Depto. de Fisiologia da NutriçãoSciELOSociedade Brasileira de Endocrinologia e MetabologiaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do PantanalUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Universidade São Francisco Departamento de NutriçãoUniversidade Federal do Mato Grosso do SulUniversidade Católica Dom BoscoUniversidade Estadual Paulista (UNESP)Coelho, Christianne De FariaMota, João Felipe [UNIFESP]Ravagnani, Fabrício César De PaulaBurini, Roberto Carlos2015-06-14T13:41:31Z2015-06-14T13:41:31Z2010-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion37-44application/pdfArquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 54, n. 1, p. 37-44, 2010.10.1590/S0004-27302010000100007S0004-27302010000100007.pdf0004-2730S0004-27302010000100007http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5587porArquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-04T23:52:56Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/5587Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-08-04T23:52:56Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
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