Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Martins, Márcia Cristina Teixeira
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Alvarenga, Marle Dos Santos, Vargas, Sílvia Viviane Alves, Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus, Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412
Resumo: Orthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating.
id UFSP_56053c77957bc1b885a95ae2edbecd02
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/6412
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceitoOrthorexia nervosa: reflections about a new conceptFeedingFood habitsHuman nutritionOrthorexia nervosaEating disordersComportamento alimentarHábitos alimentaresNutrição humanaOrtorexia nervosaTranstornos da alimentaçãoOrthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating.Ortorexia nervosa é o termo descrito para o comportamento obsessivo patológico caracterizado pela fixação por saúde alimentar. O quadro ainda não foi oficialmente reconhecido como um transtorno alimentar, mas discute-se o conceito, suas características, interações e sintomas. No presente trabalho foi realizada uma revisão dos vinte e um artigos publicados desde 1997, quando o comportamento da ortorexia nervosa foi inicialmente descrito. Foram apontadas semelhanças e diferenças entre o comportamento alimentar observado na ortorexia nervosa e nos transtornos alimentares mais frequentes (anorexia e bulimia nervosa). Um instrumento foi desen-volvido e validado para detecção do quadro ortoréxico. Os estudos apontam alguns grupos vulneráveis à orto-rexia nervosa: estudantes de medicina, médicos, nutricionistas, pessoas com sintomas de ansiedade, obsessivo-compulsivos e aqueles que supervalorizam o corpo perfeito. A ortorexia nervosa é situada a partir de uma análise dos conceitos de atitude alimentar e alimentação saudável, procurando um foco biopsicossocial para a alimentação adequada e não apenas um foco fisiológico. Não existem estudos investigativos sobre a ortorexia nervosa no Brasil, mas o tema deve ser discutido para alertar os profissionais da área da saúde sobre a existência desse comportamento inadequado e suas possíveis consequências não só para a saúde física e emocional, mas também para a visão de alimentação saudável.Centro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de NutriçãoUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Ciências da SaúdeUNIFESP, Depto. de Ciências da SaúdeSciELOPontifícia Universidade Católica de CampinasCentro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de NutriçãoUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Martins, Márcia Cristina TeixeiraAlvarenga, Marle Dos SantosVargas, Sílvia Viviane AlvesSato, Karen Sayuri Cabral De JesusScagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]2015-06-14T13:43:01Z2015-06-14T13:43:01Z2011-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion345-357application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011.10.1590/S1415-52732011000200015S1415-52732011000200015.pdf1415-5273S1415-52732011000200015http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412WOS:000293092300015porRevista de Nutriçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T22:36:22Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/6412Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-28T22:36:22Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
Orthorexia nervosa: reflections about a new concept
title Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
spellingShingle Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
Martins, Márcia Cristina Teixeira
Feeding
Food habits
Human nutrition
Orthorexia nervosa
Eating disorders
Comportamento alimentar
Hábitos alimentares
Nutrição humana
Ortorexia nervosa
Transtornos da alimentação
title_short Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
title_full Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
title_fullStr Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
title_full_unstemmed Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
title_sort Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
author Martins, Márcia Cristina Teixeira
author_facet Martins, Márcia Cristina Teixeira
Alvarenga, Marle Dos Santos
Vargas, Sílvia Viviane Alves
Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus
Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]
author_role author
author2 Alvarenga, Marle Dos Santos
Vargas, Sílvia Viviane Alves
Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus
Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Centro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de Nutrição
Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Martins, Márcia Cristina Teixeira
Alvarenga, Marle Dos Santos
Vargas, Sílvia Viviane Alves
Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus
Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Feeding
Food habits
Human nutrition
Orthorexia nervosa
Eating disorders
Comportamento alimentar
Hábitos alimentares
Nutrição humana
Ortorexia nervosa
Transtornos da alimentação
topic Feeding
Food habits
Human nutrition
Orthorexia nervosa
Eating disorders
Comportamento alimentar
Hábitos alimentares
Nutrição humana
Ortorexia nervosa
Transtornos da alimentação
description Orthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-04-01
2015-06-14T13:43:01Z
2015-06-14T13:43:01Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015
Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011.
10.1590/S1415-52732011000200015
S1415-52732011000200015.pdf
1415-5273
S1415-52732011000200015
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412
WOS:000293092300015
url http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412
identifier_str_mv Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011.
10.1590/S1415-52732011000200015
S1415-52732011000200015.pdf
1415-5273
S1415-52732011000200015
WOS:000293092300015
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista de Nutrição
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 345-357
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pontifícia Universidade Católica de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Pontifícia Universidade Católica de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1814268413007101952