Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412 |
Resumo: | Orthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating. |
id |
UFSP_56053c77957bc1b885a95ae2edbecd02 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/6412 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceitoOrthorexia nervosa: reflections about a new conceptFeedingFood habitsHuman nutritionOrthorexia nervosaEating disordersComportamento alimentarHábitos alimentaresNutrição humanaOrtorexia nervosaTranstornos da alimentaçãoOrthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating.Ortorexia nervosa é o termo descrito para o comportamento obsessivo patológico caracterizado pela fixação por saúde alimentar. O quadro ainda não foi oficialmente reconhecido como um transtorno alimentar, mas discute-se o conceito, suas características, interações e sintomas. No presente trabalho foi realizada uma revisão dos vinte e um artigos publicados desde 1997, quando o comportamento da ortorexia nervosa foi inicialmente descrito. Foram apontadas semelhanças e diferenças entre o comportamento alimentar observado na ortorexia nervosa e nos transtornos alimentares mais frequentes (anorexia e bulimia nervosa). Um instrumento foi desen-volvido e validado para detecção do quadro ortoréxico. Os estudos apontam alguns grupos vulneráveis à orto-rexia nervosa: estudantes de medicina, médicos, nutricionistas, pessoas com sintomas de ansiedade, obsessivo-compulsivos e aqueles que supervalorizam o corpo perfeito. A ortorexia nervosa é situada a partir de uma análise dos conceitos de atitude alimentar e alimentação saudável, procurando um foco biopsicossocial para a alimentação adequada e não apenas um foco fisiológico. Não existem estudos investigativos sobre a ortorexia nervosa no Brasil, mas o tema deve ser discutido para alertar os profissionais da área da saúde sobre a existência desse comportamento inadequado e suas possíveis consequências não só para a saúde física e emocional, mas também para a visão de alimentação saudável.Centro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de NutriçãoUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Ciências da SaúdeUNIFESP, Depto. de Ciências da SaúdeSciELOPontifícia Universidade Católica de CampinasCentro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de NutriçãoUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Martins, Márcia Cristina TeixeiraAlvarenga, Marle Dos SantosVargas, Sílvia Viviane AlvesSato, Karen Sayuri Cabral De JesusScagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP]2015-06-14T13:43:01Z2015-06-14T13:43:01Z2011-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion345-357application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011.10.1590/S1415-52732011000200015S1415-52732011000200015.pdf1415-5273S1415-52732011000200015http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412WOS:000293092300015porRevista de Nutriçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T22:36:22Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/6412Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-28T22:36:22Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito Orthorexia nervosa: reflections about a new concept |
title |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
spellingShingle |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito Martins, Márcia Cristina Teixeira Feeding Food habits Human nutrition Orthorexia nervosa Eating disorders Comportamento alimentar Hábitos alimentares Nutrição humana Ortorexia nervosa Transtornos da alimentação |
title_short |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
title_full |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
title_fullStr |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
title_full_unstemmed |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
title_sort |
Ortorexia nervosa: reflexões sobre um novo conceito |
author |
Martins, Márcia Cristina Teixeira |
author_facet |
Martins, Márcia Cristina Teixeira Alvarenga, Marle Dos Santos Vargas, Sílvia Viviane Alves Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP] |
author_role |
author |
author2 |
Alvarenga, Marle Dos Santos Vargas, Sílvia Viviane Alves Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP] |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Centro Universitário Adventista de São Paulo Faculdade de Nutrição Universidade de São Paulo (USP) Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, Márcia Cristina Teixeira Alvarenga, Marle Dos Santos Vargas, Sílvia Viviane Alves Sato, Karen Sayuri Cabral De Jesus Scagliusi, Fernanda Baeza [UNIFESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Feeding Food habits Human nutrition Orthorexia nervosa Eating disorders Comportamento alimentar Hábitos alimentares Nutrição humana Ortorexia nervosa Transtornos da alimentação |
topic |
Feeding Food habits Human nutrition Orthorexia nervosa Eating disorders Comportamento alimentar Hábitos alimentares Nutrição humana Ortorexia nervosa Transtornos da alimentação |
description |
Orthorexia nervosa is a new term described as an obsessive pathological behavior characterized by fixation on healthy eating. It has not yet been officially recognized as an eating disorder, but its concept, characteristics, interactions and symptoms have been discussed. This work presents a review of the articles published on the theme since 1997, when orthorexic behavior was first described. Similarities and differences between orthorexic behavior and the more common eating disorders, such as anorexia nervosa and bulimia nervosa, are discussed. To date, one instrument was developed and validated to detect orthorexic behavior. Studies indicate that some groups are more vulnerable to orthorexia nervosa: medical students, physicians, dietitians, individuals with anxiety symptoms, obsessive-compulsive individuals and those who overvalue a perfect body. The discussion on orthorexia nervosa is based on analyzing the concepts of eating attitude and healthy eating, and seeks a biopsychosocial focus for proper eating in addition to a physiological focus. To date, there are no studies about orthorexia nervosa in Brazil. Nevertheless, this subject is worthy of discussion since health professionals should be made aware of the existence of this deviant behavior and its possible consequences, not only for someone's physical and emotional health, but also for the understanding of healthy eating. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-01 2015-06-14T13:43:01Z 2015-06-14T13:43:01Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015 Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011. 10.1590/S1415-52732011000200015 S1415-52732011000200015.pdf 1415-5273 S1415-52732011000200015 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412 WOS:000293092300015 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000200015 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6412 |
identifier_str_mv |
Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 24, n. 2, p. 345-357, 2011. 10.1590/S1415-52732011000200015 S1415-52732011000200015.pdf 1415-5273 S1415-52732011000200015 WOS:000293092300015 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista de Nutrição |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
345-357 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1814268413007101952 |