Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Brasil, Anne Lise Dias [UNIFESP], Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232008000300028
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4429
Resumo: This paper aims to evaluate the hygienic-sanitary conditions of kitchens in philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo using a tool of easy application. Information on the hygienic-sanitary conditions was gathered observing the operational conditions of five public and philanthropic daycare centers in the city of São Paulo. A score was developed for classifying the risks of food contamination. The operational conditions in the kitchens of the studied philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo can result in contamination of the prepared food. Among the most important risk factors for food contamination is the behavior of the workers who handle the food. Training and continuous supervision of the involved personnel are the best and easiest alternatives for assuring the appropriate hygienic-sanitary conditions and quality of the food offered to the children in these daycare centers.
id UFSP_5f06cbcf80d61726b77968aa05594977
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/4429
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicasEvaluation of the hygienic-sanitary conditions of kitchens in public and philanthropic daycare centersDaycare centersFood hygieneFood manipulationFood qualityCrechesHigiene dos alimentosManipulação de alimentosQualidade dos alimentosThis paper aims to evaluate the hygienic-sanitary conditions of kitchens in philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo using a tool of easy application. Information on the hygienic-sanitary conditions was gathered observing the operational conditions of five public and philanthropic daycare centers in the city of São Paulo. A score was developed for classifying the risks of food contamination. The operational conditions in the kitchens of the studied philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo can result in contamination of the prepared food. Among the most important risk factors for food contamination is the behavior of the workers who handle the food. Training and continuous supervision of the involved personnel are the best and easiest alternatives for assuring the appropriate hygienic-sanitary conditions and quality of the food offered to the children in these daycare centers.Este trabalho objetiva avaliar as condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas do município de São Paulo, através da utilização de um instrumento de fácil aplicação. As informações sobre as condições higiênico-sanitárias foram coletadas através da observação das condições de funcionamento da cozinha de cinco creches públicas e filantrópicas do município de São Paulo. Para a classificação do risco de contaminação da alimentação, foi criado um escore. As cozinhas observadas de creches públicas e filantrópicas do município de São Paulo encontram-se em condições de funcionamento que oferecem riscos de contaminação à alimentação produzida pela instituição. Dentre os maiores fatores de risco de contaminação dos alimentos encontram-se as ações dos manipuladores. O investimento em treinamento e supervisão continuada da mão-de-obra envolvida na manipulação de alimentos é a melhor e mais fácil alternativa a ser realizada como forma de garantia das adequadas condições higiênico-sanitárias e da qualidade da alimentação servida às crianças em creches.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Escola Paulista de Medicina Departamento de PediatriaUNIFESP, EPM, Depto. de PediatriaSciELOABRASCO - Associação Brasileira de Saúde ColetivaUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]Brasil, Anne Lise Dias [UNIFESP]Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]2015-06-14T13:38:36Z2015-06-14T13:38:36Z2008-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion1051-1060application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232008000300028Ciência & Saúde Coletiva. ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 13, n. 3, p. 1051-1060, 2008.10.1590/S1413-81232008000300028S1413-81232008000300028.pdf1413-8123S1413-81232008000300028http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4429WOS:000261819100028porCiência & Saúde Coletivainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-06T05:15:47Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/4429Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-08-06T05:15:47Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
Evaluation of the hygienic-sanitary conditions of kitchens in public and philanthropic daycare centers
title Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
spellingShingle Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]
Daycare centers
Food hygiene
Food manipulation
Food quality
Creches
Higiene dos alimentos
Manipulação de alimentos
Qualidade dos alimentos
title_short Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
title_full Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
title_fullStr Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
title_full_unstemmed Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
title_sort Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e filantrópicas
author Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]
author_facet Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]
Brasil, Anne Lise Dias [UNIFESP]
Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
author_role author
author2 Brasil, Anne Lise Dias [UNIFESP]
Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, Mariana de Novaes [UNIFESP]
Brasil, Anne Lise Dias [UNIFESP]
Taddei, Jose Augusto de Aguiar Carrazedo [UNIFESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Daycare centers
Food hygiene
Food manipulation
Food quality
Creches
Higiene dos alimentos
Manipulação de alimentos
Qualidade dos alimentos
topic Daycare centers
Food hygiene
Food manipulation
Food quality
Creches
Higiene dos alimentos
Manipulação de alimentos
Qualidade dos alimentos
description This paper aims to evaluate the hygienic-sanitary conditions of kitchens in philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo using a tool of easy application. Information on the hygienic-sanitary conditions was gathered observing the operational conditions of five public and philanthropic daycare centers in the city of São Paulo. A score was developed for classifying the risks of food contamination. The operational conditions in the kitchens of the studied philanthropic and public daycare centers in the city of São Paulo can result in contamination of the prepared food. Among the most important risk factors for food contamination is the behavior of the workers who handle the food. Training and continuous supervision of the involved personnel are the best and easiest alternatives for assuring the appropriate hygienic-sanitary conditions and quality of the food offered to the children in these daycare centers.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-06-01
2015-06-14T13:38:36Z
2015-06-14T13:38:36Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232008000300028
Ciência & Saúde Coletiva. ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 13, n. 3, p. 1051-1060, 2008.
10.1590/S1413-81232008000300028
S1413-81232008000300028.pdf
1413-8123
S1413-81232008000300028
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4429
WOS:000261819100028
url http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232008000300028
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4429
identifier_str_mv Ciência & Saúde Coletiva. ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva, v. 13, n. 3, p. 1051-1060, 2008.
10.1590/S1413-81232008000300028
S1413-81232008000300028.pdf
1413-8123
S1413-81232008000300028
WOS:000261819100028
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1051-1060
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva
publisher.none.fl_str_mv ABRASCO - Associação Brasileira de Saúde Coletiva
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1814268304860119040