Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
dARK ID: | ark:/48912/001300000dmcf |
DOI: | 10.1590/1413-812320152112.13012015 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320152112.13012015 https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579 |
Resumo: | Transnational "Big Food" companies use advertising strategies to influence nutritionists, professors and students of nutrition. There are, however, conflicts of interest in this relationship. The scope of this study is to conduct a narrative review on the influence of the food industry in training in nutrition. It was revealed that industries seek to induce the recommendation, the prescription and the consumption of products by students and nutritionists through strategies such as sponsorship of scientific meetings, travel funding and the distribution of promotional gifts. However, acceptance of these gifts can generate a moral obligation to reciprocate, thereby jeopardizing the judgment of information and decision on professional conduct. At the University, the advertising occurs mainly through sponsorship of events and research funding, donation of materials and structures and publicity in the classroom. Regulating the conduct of the private sector in the academic arena is essential and, in this perspective, the implementation of regulatory measures to limit the inclusion of the food industry in undergraduate courses in nutrition is recommended to ensure that nutritionists will be better prepared to perform their tasks in and ethical and unbiased manner. |
id |
UFSP_9200479a230efd92ccab36187af90fd3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/56579 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é precisoConflict of interest in the training and practices of nutritionists: regulation is necessaryFood advertisingFood industryHigher educationConflict of interestNutrition in Public HealthPublicidade de alimentosIndústria de alimentosEducação superiorConflito de interessesNutrição em Saúde PúblicaTransnational "Big Food" companies use advertising strategies to influence nutritionists, professors and students of nutrition. There are, however, conflicts of interest in this relationship. The scope of this study is to conduct a narrative review on the influence of the food industry in training in nutrition. It was revealed that industries seek to induce the recommendation, the prescription and the consumption of products by students and nutritionists through strategies such as sponsorship of scientific meetings, travel funding and the distribution of promotional gifts. However, acceptance of these gifts can generate a moral obligation to reciprocate, thereby jeopardizing the judgment of information and decision on professional conduct. At the University, the advertising occurs mainly through sponsorship of events and research funding, donation of materials and structures and publicity in the classroom. Regulating the conduct of the private sector in the academic arena is essential and, in this perspective, the implementation of regulatory measures to limit the inclusion of the food industry in undergraduate courses in nutrition is recommended to ensure that nutritionists will be better prepared to perform their tasks in and ethical and unbiased manner.As indústrias de alimentos utilizam estratégias de publicidade para influenciar nutricionistas, professores e estudantes de Nutrição, contudo, estas relações possuem conflitos de interesses. Este estudo objetiva realizar revisão narrativa sobre a influência das indústrias de alimentos na formação em Nutrição. Verificou-se que indústrias buscam induzir a recomendação, a prescrição e o consumo dos produtos por estudantes e nutricionistas, por meio de estratégias, como patrocínio de eventos científicos, financiamento de viagens e distribuição de brindes. Porém, aceitar a hospitalidade pode gerar obrigação moral de retribuir, comprometendo o julgamento das informações e a decisão sobre a conduta profissional. Na Universidade, a publicidade ocorre, principalmente, por meio do patrocínio de eventos e financiamento de pesquisas, materiais e estruturas e propaganda em sala de aula. Regulamentar a presença do setor privado na área acadêmica é fundamental e, nesta perspectiva, sugere-se a elaboração de medidas regulatórias que limitem a inserção de indústrias de alimentos nos cursos de graduação em Nutrição para que nutricionistas sejam mais bem preparados para desempenhar suas atribuições com ética e autonomia.Univ Brasilia, Programa Posgrad Saude Colet, Campus Univ Darcy Ribeiro, BR-70910900 Brasilia, DF, BrazilUniv Sao Paulo, Programa Posgrad Nutr Saude Publ, Sao Paulo, SP, BrazilUniv Fed Sao Paulo, Dept Saude Clin & Inst, Inst Saude & Soc, Sao Paulo, SP, BrazilDepartamento de Saúde, Clínica e Instituições, Instituto de Saúde e Sociedade da Universidade Federal de São Paulo. São Paulo SP BrasilWeb of ScienceAbrasco2020-07-31T12:47:05Z2020-07-31T12:47:05Z2016info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion3833-3844application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1413-812320152112.13012015Ciencia & Saude Coletiva. Rio De Janeiro, v. 21, n. 12, p. 3833-3844, 2016.10.1590/1413-812320152112.13012015S1413-81232016001203833.pdf1413-8123S1413-81232016001203833https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579WOS:000393796100019ark:/48912/001300000dmcfporCiencia & Saude ColetivaRio De Janeiroinfo:eu-repo/semantics/openAccessPereira, Tatiane Nunesdo Nascimento, Fabiana AlvesBandoni, Daniel Henrique [UNIFESP]reponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-03T10:24:01Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/56579Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:13:31.435378Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso Conflict of interest in the training and practices of nutritionists: regulation is necessary |
title |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
spellingShingle |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso Pereira, Tatiane Nunes Food advertising Food industry Higher education Conflict of interest Nutrition in Public Health Publicidade de alimentos Indústria de alimentos Educação superior Conflito de interesses Nutrição em Saúde Pública Pereira, Tatiane Nunes Food advertising Food industry Higher education Conflict of interest Nutrition in Public Health Publicidade de alimentos Indústria de alimentos Educação superior Conflito de interesses Nutrição em Saúde Pública |
title_short |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
title_full |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
title_fullStr |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
title_full_unstemmed |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
title_sort |
Conflito de interesses na formação e prática do nutricionista: regulamentar é preciso |
author |
Pereira, Tatiane Nunes |
author_facet |
Pereira, Tatiane Nunes Pereira, Tatiane Nunes do Nascimento, Fabiana Alves Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP] do Nascimento, Fabiana Alves Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP] |
author_role |
author |
author2 |
do Nascimento, Fabiana Alves Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP] |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pereira, Tatiane Nunes do Nascimento, Fabiana Alves Bandoni, Daniel Henrique [UNIFESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Food advertising Food industry Higher education Conflict of interest Nutrition in Public Health Publicidade de alimentos Indústria de alimentos Educação superior Conflito de interesses Nutrição em Saúde Pública |
topic |
Food advertising Food industry Higher education Conflict of interest Nutrition in Public Health Publicidade de alimentos Indústria de alimentos Educação superior Conflito de interesses Nutrição em Saúde Pública |
description |
Transnational "Big Food" companies use advertising strategies to influence nutritionists, professors and students of nutrition. There are, however, conflicts of interest in this relationship. The scope of this study is to conduct a narrative review on the influence of the food industry in training in nutrition. It was revealed that industries seek to induce the recommendation, the prescription and the consumption of products by students and nutritionists through strategies such as sponsorship of scientific meetings, travel funding and the distribution of promotional gifts. However, acceptance of these gifts can generate a moral obligation to reciprocate, thereby jeopardizing the judgment of information and decision on professional conduct. At the University, the advertising occurs mainly through sponsorship of events and research funding, donation of materials and structures and publicity in the classroom. Regulating the conduct of the private sector in the academic arena is essential and, in this perspective, the implementation of regulatory measures to limit the inclusion of the food industry in undergraduate courses in nutrition is recommended to ensure that nutritionists will be better prepared to perform their tasks in and ethical and unbiased manner. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016 2020-07-31T12:47:05Z 2020-07-31T12:47:05Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320152112.13012015 Ciencia & Saude Coletiva. Rio De Janeiro, v. 21, n. 12, p. 3833-3844, 2016. 10.1590/1413-812320152112.13012015 S1413-81232016001203833.pdf 1413-8123 S1413-81232016001203833 https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579 WOS:000393796100019 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/48912/001300000dmcf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320152112.13012015 https://repositorio.unifesp.br/handle/11600/56579 |
identifier_str_mv |
Ciencia & Saude Coletiva. Rio De Janeiro, v. 21, n. 12, p. 3833-3844, 2016. 10.1590/1413-812320152112.13012015 S1413-81232016001203833.pdf 1413-8123 S1413-81232016001203833 WOS:000393796100019 ark:/48912/001300000dmcf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Ciencia & Saude Coletiva |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
3833-3844 application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Rio De Janeiro |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Abrasco |
publisher.none.fl_str_mv |
Abrasco |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1822352029863903232 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.1590/1413-812320152112.13012015 |