Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Assumpção, Daniela de
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Domene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP], Fisberg, Regina Mara, Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
dARK ID: ark:/48912/0013000012stf
DOI: 10.1590/0102-311X00009113
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00009113
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8501
Resumo: The aim of this study was to assess the quality of diet among the elderly and associations with socio-demographic variables, health-related behaviors, and diseases. A population-based cross-sectional study was conducted in a representative sample of 1,509 elderly participants in a health survey in Campinas, São Paulo State, Brazil. Food quality was assessed using the Revised Diet Quality Index (DQI-R). Mean index scores were estimated and a multiple regression model was employed for the adjusted analyses. The highest diet quality scores were associated with age 80 years or older, Evangelical religion, diabetes mellitus, and physical activity, while the lowest scores were associated with home environments shared with three or more people, smoking, and consumption of soft drinks and alcoholic beverages. The findings emphasize a general need for diet quality improvements in the elderly, specifically in subgroups with unhealthy behaviors, who should be targeted with comprehensive strategies.
id UFSP_f2a0bf40824b12fac0e2893f22d0a724
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/8501
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, BrasilDiet quality and associated factors among the elderly: a population-based study in Campinas, São Paulo State, BrazilCalidad de la dieta y sus factores asociados en ancianos: estudio de base poblacional en Campinas, São Paulo, BrasilFood ConsumptionDietElderly NutritionHealth of the ElderlyConsumo de AlimentosDietaNutrição do IdosoSaúde do IdosoThe aim of this study was to assess the quality of diet among the elderly and associations with socio-demographic variables, health-related behaviors, and diseases. A population-based cross-sectional study was conducted in a representative sample of 1,509 elderly participants in a health survey in Campinas, São Paulo State, Brazil. Food quality was assessed using the Revised Diet Quality Index (DQI-R). Mean index scores were estimated and a multiple regression model was employed for the adjusted analyses. The highest diet quality scores were associated with age 80 years or older, Evangelical religion, diabetes mellitus, and physical activity, while the lowest scores were associated with home environments shared with three or more people, smoking, and consumption of soft drinks and alcoholic beverages. The findings emphasize a general need for diet quality improvements in the elderly, specifically in subgroups with unhealthy behaviors, who should be targeted with comprehensive strategies.El objetivo es evaluar la calidad de la dieta en ancianos, a partir de las variables sociodemográficas, comportamientos relacionados con la salud y morbilidad. Se trata de un estudio transversal con una muestra de 1.509 ancianos, obtenidos de la encuesta de salud de Campinas, São Paulo, Brasil, en 2008-2009. La calidad de los alimentos se evaluó mediante el Índice de Calidad de la Dieta Revisado (IQD-R). Se estimaron las medias del IQD-R, de acuerdo con las variables independientes y un modelo de regresión lineal múltiple. Los grupos con una puntuación mayor de calidad de dieta fueron los mayores de 80 años, los evangélicos, los que hacen actividad física como hobby, y los diabéticos. Los puntajes más bajos fueron observados entre los que viven con tres o más personas, los fumadores y aquellos que informaron preferir refrescos y bebidas alcohólicas. Los resultados destacan la necesidad de mejorar la calidad de la dieta de ancianos en general y, más específicamente, para los grupos que tienen otros comportamientos no saludables, indicando la importancia de intervenciones integradas y no centralizadas.O objetivo foi avaliar a qualidade da dieta de idosos segundo variáveis sociodemográficas, comportamentos relativos à saúde e morbidades. Trata-se de estudo transversal de base populacional em amostra de 1.509 idosos, obtida por inquérito de saúde conduzido em 2008-2009, em Campinas, São Paulo, Brasil. A qualidade alimentar foi avaliada pelo Índice de Qualidade da Dieta Revisado (IQD-R). Foram estimadas médias do IQD-R segundo as variáveis independentes e desenvolvido modelo de regressão linear múltipla para as análises ajustadas. Os segmentos de idosos que apresentaram escores superiores de qualidade da dieta foram os de 80 anos e mais, evangélicos, que praticavam atividade física de lazer e os diabéticos; escores inferiores foram observados nos que residiam com três ou mais pessoas, nos tabagistas e nos que relataram preferência por refrigerantes e bebidas alcoólicas. Os achados apontam para a necessidade de melhora da qualidade da dieta dos idosos em geral, mas especialmente nos segmentos com outros comportamentos não saudáveis, indicando, ainda, a relevância de intervenções integradas e não focadas em um fator.Universidade Estadual de Campinas Faculdade de Ciências MédicasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Saúde, Clínica e InstituiçõesUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde PúblicaUNIFESP, Depto. de Saúde, Clínica e InstituiçõesSciELOEscola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo CruzUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Universidade de São Paulo (USP)Assumpção, Daniela deDomene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP]Fisberg, Regina MaraBarros, Marilisa Berti de Azevedo2015-06-14T13:47:12Z2015-06-14T13:47:12Z2014-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion1680-1694application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00009113Cadernos de Saúde Pública. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, v. 30, n. 8, p. 1680-1694, 2014.10.1590/0102-311X00009113S0102-311X2014000801680.pdf0102-311XS0102-311X2014000801680http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8501ark:/48912/0013000012stfporCadernos de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-08-06T00:24:39Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/8501Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:52:00.090702Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
Diet quality and associated factors among the elderly: a population-based study in Campinas, São Paulo State, Brazil
Calidad de la dieta y sus factores asociados en ancianos: estudio de base poblacional en Campinas, São Paulo, Brasil
title Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
spellingShingle Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
Assumpção, Daniela de
Food Consumption
Diet
Elderly Nutrition
Health of the Elderly
Consumo de Alimentos
Dieta
Nutrição do Idoso
Saúde do Idoso
Assumpção, Daniela de
Food Consumption
Diet
Elderly Nutrition
Health of the Elderly
Consumo de Alimentos
Dieta
Nutrição do Idoso
Saúde do Idoso
title_short Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
title_full Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
title_fullStr Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
title_full_unstemmed Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
title_sort Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil
author Assumpção, Daniela de
author_facet Assumpção, Daniela de
Assumpção, Daniela de
Domene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP]
Fisberg, Regina Mara
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Domene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP]
Fisberg, Regina Mara
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
author_role author
author2 Domene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP]
Fisberg, Regina Mara
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Universidade de São Paulo (USP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Assumpção, Daniela de
Domene, Semíramis Martins Álvares [UNIFESP]
Fisberg, Regina Mara
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
dc.subject.por.fl_str_mv Food Consumption
Diet
Elderly Nutrition
Health of the Elderly
Consumo de Alimentos
Dieta
Nutrição do Idoso
Saúde do Idoso
topic Food Consumption
Diet
Elderly Nutrition
Health of the Elderly
Consumo de Alimentos
Dieta
Nutrição do Idoso
Saúde do Idoso
description The aim of this study was to assess the quality of diet among the elderly and associations with socio-demographic variables, health-related behaviors, and diseases. A population-based cross-sectional study was conducted in a representative sample of 1,509 elderly participants in a health survey in Campinas, São Paulo State, Brazil. Food quality was assessed using the Revised Diet Quality Index (DQI-R). Mean index scores were estimated and a multiple regression model was employed for the adjusted analyses. The highest diet quality scores were associated with age 80 years or older, Evangelical religion, diabetes mellitus, and physical activity, while the lowest scores were associated with home environments shared with three or more people, smoking, and consumption of soft drinks and alcoholic beverages. The findings emphasize a general need for diet quality improvements in the elderly, specifically in subgroups with unhealthy behaviors, who should be targeted with comprehensive strategies.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-08-01
2015-06-14T13:47:12Z
2015-06-14T13:47:12Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00009113
Cadernos de Saúde Pública. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, v. 30, n. 8, p. 1680-1694, 2014.
10.1590/0102-311X00009113
S0102-311X2014000801680.pdf
0102-311X
S0102-311X2014000801680
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8501
dc.identifier.dark.fl_str_mv ark:/48912/0013000012stf
url http://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00009113
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/8501
identifier_str_mv Cadernos de Saúde Pública. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, v. 30, n. 8, p. 1680-1694, 2014.
10.1590/0102-311X00009113
S0102-311X2014000801680.pdf
0102-311X
S0102-311X2014000801680
ark:/48912/0013000012stf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 1680-1694
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz
publisher.none.fl_str_mv Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1822251541148467201
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.1590/0102-311X00009113