The THE CONSUMPTION OF FOOD PRODUCTS IN SHORT CHAINS: the case of social and reputational labels

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rodrigues, João Augusto
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Scalco, Andrea
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Observatório
Texto Completo: https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/15447
Resumo: There have been an increasing demand for products of short food supply chains, which enable consumers to identity of the product and its origin, which is established through information transmitted by labels and certifications. This article analyzed consumers’ motivations for demanding products with labels of local or social reputation. A survey was conducted with consumers in São Paulo. Descriptive statistics was used to raise the consumer's profile and their motivations for consuming these products. The consumer's motivations are related to aspects of the place of origin, as well as the benefits of acquiring it, without considering price aspects.
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spelling The THE CONSUMPTION OF FOOD PRODUCTS IN SHORT CHAINS: the case of social and reputational labelsEl EL CONSUMO DE PRODUCTOS ALIMENTICIOS EN CADENAS CORTAS: el caso de las etiquetas sociales y reputacionalesO CONSUMO DE PRODUTOS AGORALIMENTARES EM CADEIAS CURTAS: o caso dos rótulos sociais e reputacionaiscadeias de suprimentos alternativasindicação geográficateoria da convençãovirada de qualidadecomportamentoalternative supply chainsgeographical indicationconvention theoryquality turnbehaviorcadenas de suministro alternativasindicación geográficateoría de la convenciónturno de calidadchaînes d'approvisionnement alternativesindication géographiquethéorie des conventionstour de qualitéThere have been an increasing demand for products of short food supply chains, which enable consumers to identity of the product and its origin, which is established through information transmitted by labels and certifications. This article analyzed consumers’ motivations for demanding products with labels of local or social reputation. A survey was conducted with consumers in São Paulo. Descriptive statistics was used to raise the consumer's profile and their motivations for consuming these products. The consumer's motivations are related to aspects of the place of origin, as well as the benefits of acquiring it, without considering price aspects.Ha habido una creciente demanda de productos de cadenas de alimentarias cortas, que permitan a los consumidores identificar el producto y su origen, lo que se establece a través de información transmitida por etiquetas y certificaciones. Este artículo analizó las motivaciones de los consumidores para demandar productos con etiquetas de reputación local o social. Se realizó una survey con consumidores en São Paulo. Se utilizó estadística descriptiva para elevar el perfil del consumidor y sus motivaciones para consumir estos productos. Las motivaciones están relacionadas con aspectos del lugar de origen e los beneficios de adquirirlo, sin considerar aspectos del precio.Há uma demanda crescente por produtos de cadeias curtas de abastecimento alimentar, que possibilitem ao consumidor a identificação do produto e sua origem, que é estabelecida por meio de informações transmitidas por rótulos e certificações. Este artigo analisou as motivações dos consumidores para a procura de produtos com rótulos de reputação local ou social. Foi realizada uma pesquisa com consumidores de São Paulo. A estatística descritiva foi utilizada para levantar o perfil do consumidor e suas motivações para consumir esses produtos. As motivações do consumidor estão relacionadas a aspectos do local de origem, bem como aos benefícios de adquiri-lo, sem considerar aspectos de preço.Universidade Federal do Tocantins - UFT2023-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfapplication/pdfhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/1544710.20873/uft.2447-4266.2023v9n1a20ptObservatory Journal; Vol. 9 No. 1 (2023): Teaching, Training and New Communication and Information Technologies / Ensino, Formação e Novas Tecnologias da Comunicação e da Informação; a20ptObservatorio Magazine; Vol. 9 Núm. 1 (2023): Teaching, Training and New Communication and Information Technologies / Ensino, Formação e Novas Tecnologias da Comunicação e da Informação; a20ptObservatoire Journal; Vol. 9 No. 1 (2023): Teaching, Training and New Communication and Information Technologies / Ensino, Formação e Novas Tecnologias da Comunicação e da Informação; a20ptRevista Observatório ; v. 9 n. 1 (2023): Teaching, Training and New Communication and Information Technologies / Ensino, Formação e Novas Tecnologias da Comunicação e da Informação; a20pt2447-426610.20873/10.20873/uft.2447-4266.2023v9n1reponame:Revista Observatórioinstname:Universidade Federal do Tocantins (UFT)instacron:UFTporhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/15447/22037https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/15447/22038Copyright (c) 2023 Revista Observatório http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRodrigues, João AugustoScalco, Andrea2024-01-01T00:20:03Zoai:ojs.revista.uft.edu.br:article/15447Revistahttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/oai2447-42662447-4266opendoar:2024-01-01T00:20:03Revista Observatório - Universidade Federal do Tocantins (UFT)false
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