Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Lúcio Gomes
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFU
Texto Completo: https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/36549
Resumo: Historically, food production has always undergone changes, both for producers and consumers. In the current scenario, technology becomes present both in people's lives and in industries that perform food processing. In the industrial sector, the main national and international indicators show that the industrial revolution 4.0 has the potential to become a reality. There are many challenges that serve to drive the development and creation of a highly technological culture. In view of the above, this work sought to consider the applicability of 4.0 tools in the production of mozzarella. To this end, in this review, the main processes to produce mozzarella were described and the hypothetical creation of a production flowchart, so that the main instruments of this revolution are present in the equipment, allowing remote process control and real-time reading of production information. It is proposed, therefore, the implementation of 4.0 tools with specific and useful applications within the production of cheeses in order to carry out full control of the relevant information that contributes to adding quality and making the process more efficient, higher yield and with lower energy costs. Finally, there is a long way to go in order to develop both the industry and Brazil so that the impacts of this revolution are minimized and have better results.
id UFU_0b64b9993b8bfa2707c7ff7135fc955a
oai_identifier_str oai:repositorio.ufu.br:123456789/36549
network_acronym_str UFU
network_name_str Repositório Institucional da UFU
repository_id_str
spelling Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarelaIndústria de alimentosAutomação de processosRevolução Industrial 4.0Fluxograma de muçarelaCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICAHistorically, food production has always undergone changes, both for producers and consumers. In the current scenario, technology becomes present both in people's lives and in industries that perform food processing. In the industrial sector, the main national and international indicators show that the industrial revolution 4.0 has the potential to become a reality. There are many challenges that serve to drive the development and creation of a highly technological culture. In view of the above, this work sought to consider the applicability of 4.0 tools in the production of mozzarella. To this end, in this review, the main processes to produce mozzarella were described and the hypothetical creation of a production flowchart, so that the main instruments of this revolution are present in the equipment, allowing remote process control and real-time reading of production information. It is proposed, therefore, the implementation of 4.0 tools with specific and useful applications within the production of cheeses in order to carry out full control of the relevant information that contributes to adding quality and making the process more efficient, higher yield and with lower energy costs. Finally, there is a long way to go in order to develop both the industry and Brazil so that the impacts of this revolution are minimized and have better results.Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação)Historicamente, a produção de alimentos sempre passou por mudanças, tanto para os produtores quanto para os consumidores. No cenário atual, a tecnologia se torna presente tanto na vida das pessoas quanto nas indústrias que realizam o processamento de alimentos. No setor industrial, os principais indicadores nacionais e internacionais demonstram que a revolução industrial 4.0 tem potencial para se tornar realidade. Existem muitos desafios que servem para impulsionar o desenvolvimento e a criação de uma cultura altamente tecnológica. Frente ao exposto, este trabalho buscou considerar a aplicabilidade das ferramentas 4.0 na produção de muçarela. Para tal, nesta revisão foram descritos os principais processos para produção de muçarela e a criação hipotética de um fluxograma produtivo, de forma que os principais instrumentos dessa revolução estejam presentes nos equipamentos, permitindo o controle de processo remoto e a leitura de informações em tempo real da produção. Proponha-se assim, a implementação das ferramentas 4.0 com aplicações específicas e úteis dentro da produção de queijos afim de realizar controle total das informações relevantes que contribuem para agregar qualidade e tornar o processo mais eficaz, maior rendimento e com menor custo energético. Por fim, temse uma longa jornada a se percorrer de forma a desenvolver tanto a indústria quanto o Brasil para que os impactos dessa revolução sejam minimizados e tenham melhores resultados.Universidade Federal de UberlândiaBrasilEngenharia de AlimentosSilva, Daniele do Espírito Santo Loredo dahttp://lattes.cnpq.br/6842346432212247Silva, Jader Conceição dahttp://lattes.cnpq.br/6864684734163648Lima, Marieli dehttp://lattes.cnpq.br/0319553226367365Silva, Lúcio Gomes2022-12-07T15:26:42Z2022-12-07T15:26:42Z2022-09-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfSILVA, Lúcio Gomes. Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela. 2022. 64 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2022.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/36549porhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2022-12-08T06:16:09Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/36549Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2022-12-08T06:16:09Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false
dc.title.none.fl_str_mv Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
title Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
spellingShingle Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
Silva, Lúcio Gomes
Indústria de alimentos
Automação de processos
Revolução Industrial 4.0
Fluxograma de muçarela
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA
title_short Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
title_full Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
title_fullStr Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
title_full_unstemmed Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
title_sort Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela
author Silva, Lúcio Gomes
author_facet Silva, Lúcio Gomes
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Silva, Daniele do Espírito Santo Loredo da
http://lattes.cnpq.br/6842346432212247
Silva, Jader Conceição da
http://lattes.cnpq.br/6864684734163648
Lima, Marieli de
http://lattes.cnpq.br/0319553226367365
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Lúcio Gomes
dc.subject.por.fl_str_mv Indústria de alimentos
Automação de processos
Revolução Industrial 4.0
Fluxograma de muçarela
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA
topic Indústria de alimentos
Automação de processos
Revolução Industrial 4.0
Fluxograma de muçarela
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA
description Historically, food production has always undergone changes, both for producers and consumers. In the current scenario, technology becomes present both in people's lives and in industries that perform food processing. In the industrial sector, the main national and international indicators show that the industrial revolution 4.0 has the potential to become a reality. There are many challenges that serve to drive the development and creation of a highly technological culture. In view of the above, this work sought to consider the applicability of 4.0 tools in the production of mozzarella. To this end, in this review, the main processes to produce mozzarella were described and the hypothetical creation of a production flowchart, so that the main instruments of this revolution are present in the equipment, allowing remote process control and real-time reading of production information. It is proposed, therefore, the implementation of 4.0 tools with specific and useful applications within the production of cheeses in order to carry out full control of the relevant information that contributes to adding quality and making the process more efficient, higher yield and with lower energy costs. Finally, there is a long way to go in order to develop both the industry and Brazil so that the impacts of this revolution are minimized and have better results.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-07T15:26:42Z
2022-12-07T15:26:42Z
2022-09-14
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SILVA, Lúcio Gomes. Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela. 2022. 64 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2022.
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/36549
identifier_str_mv SILVA, Lúcio Gomes. Revolução Industrial 4.0 na engenharia de alimentos: estudo de caso na produção de muçarela. 2022. 64 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2022.
url https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/36549
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia
Brasil
Engenharia de Alimentos
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Uberlândia
Brasil
Engenharia de Alimentos
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFU
instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
instacron:UFU
instname_str Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
instacron_str UFU
institution UFU
reponame_str Repositório Institucional da UFU
collection Repositório Institucional da UFU
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)
repository.mail.fl_str_mv diinf@dirbi.ufu.br
_version_ 1813711348515733504