Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: NEVES, Nathália Andrade
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: FERNANDES, Luiza Aparecida Carneiro, VALENTE, Maria Emilia Rodrigues, BARROS, Frederico Augusto Ribeiro de, STRINGHETA, Paulo César
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/8176
Resumo: The Festival of Jaboticaba, a traditional event in Sabará-MG- Brazil, occurs thanks to the "Sabará ?s Jaboticaba Derivatives Products Association" (ASPRODEJAS), which members produce and commercialize various delicacies from the fruit. Aiming to know the characteristics of production, commercialization and the potential of the city to obtains a geographical indication register (GI), were applied questionnaires to the producers and were collected samples of jellies and liqueurs for quality analysis. The results showed that the production is artisanal, and the commercialization is informal. Some of the jellies and liqueurs analyzed were out of the quality standards from the legislation and doesn't have any standard in the product quality. From the results, it can be concluded that the creation of a GI seal in Sabará is pertinent, although it is needed investments in infrastructure and technical training to obtain higher quality precuts.
id UFV-9_1298dfa956caf03f10fabb15e9e5448e
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/8176
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.linia jaboticaba. Indicación geográfica licor. jalea.Plinia jaboticaba. Indicação geográfica. Licor. Geleia.Plinia jaboticaba. Geographical indication. Liquor. Jelly.The Festival of Jaboticaba, a traditional event in Sabará-MG- Brazil, occurs thanks to the "Sabará ?s Jaboticaba Derivatives Products Association" (ASPRODEJAS), which members produce and commercialize various delicacies from the fruit. Aiming to know the characteristics of production, commercialization and the potential of the city to obtains a geographical indication register (GI), were applied questionnaires to the producers and were collected samples of jellies and liqueurs for quality analysis. The results showed that the production is artisanal, and the commercialization is informal. Some of the jellies and liqueurs analyzed were out of the quality standards from the legislation and doesn't have any standard in the product quality. From the results, it can be concluded that the creation of a GI seal in Sabará is pertinent, although it is needed investments in infrastructure and technical training to obtain higher quality precuts. El Festival de la Jabuticaba, evento tradicional en Sabará-MG, ocurre gracias a la Asociación de Productores  de  Derivados  de  Jabuticaba  de  Sabará  (ASPRODEJAS),  el  cual  los  miembros  producen  y comercializan  diversos  productos  a  partir  de  esta  fruta.  Con  el  objetivo  de  conocer  las  características  de producción, comercialización y el potencial del municipio para la obtención de un registro de indicación geográfica (IG), se aplicaron cuestionarios a las productoras y recolectadas muestras de jaleas y licores para análisis de calidad. Los resultados mostraron una producción de carácter artesanal y comercialización informal. Algunas de las jaleas y licores analizados se presentaron fuera de los estándares de calidad establecidos en la legislación y presentaron falta de estandarización en la forma de obtención. Los resultados obtenidos permitieron concluir que la creación de un sello de IG en el municipio es pertinente, aunque es notoria la necesidad de inversión em infraestructura y capacitación técnicas para la obtención de productos de mayor calidad.             Produtores  de  Derivados  de  Jabuticaba  de  Sabará  (ASPRODEJAS),  a  qual  os  membros  produzem  e comercializam  diversas  iguarias  a  partir  da  fruta.  Objetivando conhecer as  características  de  produção, comercialização e o potencial do município para a obtenção de um registro de indicação geográfica (IG), foram aplicados questionários às produtoras e coletadas amostras de geleias e licores para análise da qualidade. Os resultados mostraram uma produção de caráter artesanal e comercialização informal. Alguns dos produtos analisados apresentaram-se fora dos padrões de qualidade estabelecidos na legislação e apresentaram falta de padronização na forma  de  produção. Os resultados obtidos  permitiram  concluir  que  o  registro  de  IG  no município é pertinente, embora seja notória a necessidade de  investimento em infraestrutura e capacitação técnica para a obtenção de produtos  de maior qualidade.Universidade Federal de Viçosa2020-05-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/817610.21284/elo.v9i.8176Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-16Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-16Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-162317-54512317-191X10.21284/elo.v9ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/8176/5938Copyright (c) 2020 Revista ELO – Diálogos em Extensãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessNEVES, Nathália AndradeFERNANDES, Luiza Aparecida CarneiroVALENTE, Maria Emilia RodriguesBARROS, Frederico Augusto Ribeiro deSTRINGHETA, Paulo César2021-01-29T21:29:36Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/8176Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2021-01-29T21:29:36Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
title Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
spellingShingle Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
NEVES, Nathália Andrade
linia jaboticaba. Indicación geográfica licor. jalea.
Plinia jaboticaba. Indicação geográfica. Licor. Geleia.
Plinia jaboticaba. Geographical indication. Liquor. Jelly.
title_short Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
title_full Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
title_fullStr Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
title_full_unstemmed Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
title_sort Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.
author NEVES, Nathália Andrade
author_facet NEVES, Nathália Andrade
FERNANDES, Luiza Aparecida Carneiro
VALENTE, Maria Emilia Rodrigues
BARROS, Frederico Augusto Ribeiro de
STRINGHETA, Paulo César
author_role author
author2 FERNANDES, Luiza Aparecida Carneiro
VALENTE, Maria Emilia Rodrigues
BARROS, Frederico Augusto Ribeiro de
STRINGHETA, Paulo César
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv NEVES, Nathália Andrade
FERNANDES, Luiza Aparecida Carneiro
VALENTE, Maria Emilia Rodrigues
BARROS, Frederico Augusto Ribeiro de
STRINGHETA, Paulo César
dc.subject.por.fl_str_mv linia jaboticaba. Indicación geográfica licor. jalea.
Plinia jaboticaba. Indicação geográfica. Licor. Geleia.
Plinia jaboticaba. Geographical indication. Liquor. Jelly.
topic linia jaboticaba. Indicación geográfica licor. jalea.
Plinia jaboticaba. Indicação geográfica. Licor. Geleia.
Plinia jaboticaba. Geographical indication. Liquor. Jelly.
description The Festival of Jaboticaba, a traditional event in Sabará-MG- Brazil, occurs thanks to the "Sabará ?s Jaboticaba Derivatives Products Association" (ASPRODEJAS), which members produce and commercialize various delicacies from the fruit. Aiming to know the characteristics of production, commercialization and the potential of the city to obtains a geographical indication register (GI), were applied questionnaires to the producers and were collected samples of jellies and liqueurs for quality analysis. The results showed that the production is artisanal, and the commercialization is informal. Some of the jellies and liqueurs analyzed were out of the quality standards from the legislation and doesn't have any standard in the product quality. From the results, it can be concluded that the creation of a GI seal in Sabará is pertinent, although it is needed investments in infrastructure and technical training to obtain higher quality precuts.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-05-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/8176
10.21284/elo.v9i.8176
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/8176
identifier_str_mv 10.21284/elo.v9i.8176
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/8176/5938
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 Revista ELO – Diálogos em Extensão
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 Revista ELO – Diálogos em Extensão
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-16
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-16
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 9 (2020): Fluxo Contínuo; 1-16
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v9i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387498966024192