Efficient microorganisms: a sustainable alternative in vegetable cultivation for family farmers in the Viçosa - MG region

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: TUPY, Sumaya
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: CAMPOS, Kiara, GONÇALVES, Guilherme, SANTANA, Mateus
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14702
Resumo: Family farming is known for production for self-consumption and constant use of the soil, which affects production. This problem can be circumvented by the use of sustainable techniques, such as Efficient Microorganisms (EMs). This work aimed to train farmers who grow vegetables in the municipality of Viçosa - MG in the use of EMs. The phases of the project included communication between farmers and students from the Federal University of Viçosa, a survey of the region where farmers grow crops and of possible areas for capturing EMs, availability of the produced EMs, controlled planting of vegetables, orientation for the production of EMs on rural properties, elaboration of a booklet and a tutorial video about the effects of EMs on plants. Farmers were skeptical about the results of using EMs, but microbiological and morphological analyses of the plants proved the effectiveness of EMs. The farmers showed interest in continuing the use of EMs.
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spelling Efficient microorganisms: a sustainable alternative in vegetable cultivation for family farmers in the Viçosa - MG regionMicroorganismos eficientes: una alternativa sostenible en el cultivo de hortalizas para los agricultores familiares de la región de Viçosa - MGMicrorganismos eficientes: uma alternativa sustentável no cultivo de hortaliças para agricultores familiares da região de Viçosa - MGAgroecologíaMicrobiología del sueloSostenibilidad de la agricultura familiarAgroecologiaMicrobiologia do soloSustentabilidade da agricultura familiarAgroecologySoil microbiologySustainability of family farmingFamily farming is known for production for self-consumption and constant use of the soil, which affects production. This problem can be circumvented by the use of sustainable techniques, such as Efficient Microorganisms (EMs). This work aimed to train farmers who grow vegetables in the municipality of Viçosa - MG in the use of EMs. The phases of the project included communication between farmers and students from the Federal University of Viçosa, a survey of the region where farmers grow crops and of possible areas for capturing EMs, availability of the produced EMs, controlled planting of vegetables, orientation for the production of EMs on rural properties, elaboration of a booklet and a tutorial video about the effects of EMs on plants. Farmers were skeptical about the results of using EMs, but microbiological and morphological analyses of the plants proved the effectiveness of EMs. The farmers showed interest in continuing the use of EMs.La agricultura familiar es conocida por la producción para el autoconsumo y el uso constante del suelo, que afecta a la producción. Este problema puede sortearse mediante el uso de técnicas sostenibles, como los microorganismos eficientes (EMs). Este trabajo tenía como objetivo formar a los agricultores que cultivan hortalizas en el municipio de Viçosa - MG en el uso de los EMs. Las fases del proyecto incluyeron la comunicación entre los agricultores y los estudiantes de la Universidade Federal de Viçosa, el estudio de la región en la que los agricultores cultivan y de las posibles zonas de captación de EMs, la disponibilidad de los EMs producidos, la plantación controlada de hortalizas, la orientación para la producción de EMs en las fincas, la elaboración de un folleto y de un vídeo tutorial sobre los efectos de los EMs en las plantas. Los agricultores se mostraban escépticos sobre los resultados del uso de la EMs, pero los análisis microbiológicos y morfológicos de las plantas demostraron la eficacia de la EMs. Los agricultores mostraron interés en seguir utilizando la EMs.A agricultura familiar é conhecida pela produção para autoconsumo e pelo uso constante do solo, que afeta a produção. Este problema pode ser contornado pelo uso de técnicas sustentáveis, como os Microrganismos Eficientes (EMs). Esse trabalho teve como objetivo capacitar os agricultores que cultivam hortaliças no município de Viçosa - MG no uso dos EMs. As fases do projeto incluíram a comunicação entre agricultores e estudantes da Universidade Federal de Viçosa, a sondagem da região do plantio dos agricultores e das possíveis áreas para a captura de EMs, disponibilização dos EMs produzidos, plantio controlado de hortaliças, orientação para produção de EMs nas propriedades rurais, elaboração de cartilha e vídeo tutorial sobre os efeitos dos EMs nas plantas. Observou-se um ceticismo dos agricultores sobre os resultados do uso de EMs, mas as análises microbiológicas e morfológicas das plantas comprovaram a eficácia dos EMs. Os agricultores demonstraram interesse em continuar o uso de EMs.Universidade Federal de Viçosa2022-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1470210.21284/elo.v11i.14702Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v11ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/14702/7693Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessTUPY, SumayaCAMPOS, KiaraGONÇALVES, GuilhermeSANTANA, Mateus2022-12-21T11:57:47Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/14702Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2022-12-21T11:57:47Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
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