Aging and care: an experience in the context of nutrition

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: GUERRA, Danúbia Joanes Rosa
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: SANTOS, Danielly Nogueira, BRETAS, Jéssica Magalhães, RODRIGUES, Bruno Otávio, RIBEIRO, Andréia Queiroz, GUIMARÃES, Maria Sortênia Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/13421
Resumo: The increase in the aged population in Brazil requires the implementation of policies that promote active and healthy aging. In this context, actions focused on healthy eating are highlighted, through Food and Nutrition Education (FNE) as prevention and self-care practices. The aim of this study was to report the contribution of Nutrition, through the EAN, in promoting self-care for healthy aging. The work was carried out from March to December 2019, with weekly FNE workshops, which were part of a nutritional care program. Thirteen older adults participated in the project, mean age of 69 years, mostly women. FNE's positive impacts on daily life were observed beyond healthy eating, as they encourage protagonism and value the participants' life trajectory.
id UFV-9_9e07ad22443601b46a53694774465d62
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/13421
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Aging and care: an experience in the context of nutritionEnvejecimiento y cuidados: una experiencia en el contexto de la nutriciónEnvelhecimento e cuidado: uma experiência no contexto da nutrição Educación alimentaria y nutricionalPromoción de la saludAncianoAutocuidadoEducação alimentar e nutricionalPromoção da saúdeIdosoAutocuidadoFood and nutrition educationHealth promotionOlder adultsSelf careThe increase in the aged population in Brazil requires the implementation of policies that promote active and healthy aging. In this context, actions focused on healthy eating are highlighted, through Food and Nutrition Education (FNE) as prevention and self-care practices. The aim of this study was to report the contribution of Nutrition, through the EAN, in promoting self-care for healthy aging. The work was carried out from March to December 2019, with weekly FNE workshops, which were part of a nutritional care program. Thirteen older adults participated in the project, mean age of 69 years, mostly women. FNE's positive impacts on daily life were observed beyond healthy eating, as they encourage protagonism and value the participants' life trajectory.El aumento de la población anciana en Brasil requiere la implementación de políticas que promuevan el envejecimiento activo y saludable. En este contexto, se destacan las acciones enfocadas a la alimentación saludable, a través de la Educación Alimentaria y Nutricional (EAN) como prácticas de prevención y autocuidado. El objetivo de este estudio fue reportar la contribución de la Nutrición, a través de la EAN, en la promoción del autocuidado para un envejecimiento saludable. El trabajo se llevó a cabo de marzo a diciembre de 2019, con talleres EAN semanales, los cuales formaron parte de un programa de atención nutricional. En el proyecto participaron trece personas mayores, con una edad promedio de 69 años, en su mayoría mujeres. Los impactos positivos de EAN en la vida diaria se observaron más allá de la alimentación saludable, ya que fomentan el protagonismo y valoran la trayectoria de vida de los participantes.O aumento da população idosa no Brasil requer a implementação de políticas que promovam um envelhecimento ativo e saudável. Nesse contexto, destacam-se as ações focadas na alimentação saudável, por meio da Educação Alimentar e Nutricional (EAN) como práticas de prevenção e promotoras do autocuidado. O objetivo desse estudo foi relatar a contribuição da Nutrição, por meio da EAN, na promoção do autocuidado para o envelhecimento saudável. O trabalho foi realizado no período de março a dezembro de 2019, com oficinas semanais de EAN, que faziam parte de um programa de atendimento nutricional. Participaram do projeto 13 idosos, com idade média de 69 anos, maioria mulheres. Observaram-se impactos positivos da EAN no cotidiano para além da alimentação saudável, por estimularem o protagonismo e valorizarem a trajetória de vida dos participantes.Universidade Federal de Viçosa2022-03-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1342110.21284/elo.v11i.13421Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v11ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/13421/7223Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGUERRA, Danúbia Joanes RosaSANTOS, Danielly NogueiraBRETAS, Jéssica MagalhãesRODRIGUES, Bruno OtávioRIBEIRO, Andréia QueirozGUIMARÃES, Maria Sortênia Alves2022-03-14T17:39:24Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/13421Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2022-03-14T17:39:24Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Aging and care: an experience in the context of nutrition
Envejecimiento y cuidados: una experiencia en el contexto de la nutrición
Envelhecimento e cuidado: uma experiência no contexto da nutrição
title Aging and care: an experience in the context of nutrition
spellingShingle Aging and care: an experience in the context of nutrition
GUERRA, Danúbia Joanes Rosa
Educación alimentaria y nutricional
Promoción de la salud
Anciano
Autocuidado
Educação alimentar e nutricional
Promoção da saúde
Idoso
Autocuidado
Food and nutrition education
Health promotion
Older adults
Self care
title_short Aging and care: an experience in the context of nutrition
title_full Aging and care: an experience in the context of nutrition
title_fullStr Aging and care: an experience in the context of nutrition
title_full_unstemmed Aging and care: an experience in the context of nutrition
title_sort Aging and care: an experience in the context of nutrition
author GUERRA, Danúbia Joanes Rosa
author_facet GUERRA, Danúbia Joanes Rosa
SANTOS, Danielly Nogueira
BRETAS, Jéssica Magalhães
RODRIGUES, Bruno Otávio
RIBEIRO, Andréia Queiroz
GUIMARÃES, Maria Sortênia Alves
author_role author
author2 SANTOS, Danielly Nogueira
BRETAS, Jéssica Magalhães
RODRIGUES, Bruno Otávio
RIBEIRO, Andréia Queiroz
GUIMARÃES, Maria Sortênia Alves
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv GUERRA, Danúbia Joanes Rosa
SANTOS, Danielly Nogueira
BRETAS, Jéssica Magalhães
RODRIGUES, Bruno Otávio
RIBEIRO, Andréia Queiroz
GUIMARÃES, Maria Sortênia Alves
dc.subject.por.fl_str_mv Educación alimentaria y nutricional
Promoción de la salud
Anciano
Autocuidado
Educação alimentar e nutricional
Promoção da saúde
Idoso
Autocuidado
Food and nutrition education
Health promotion
Older adults
Self care
topic Educación alimentaria y nutricional
Promoción de la salud
Anciano
Autocuidado
Educação alimentar e nutricional
Promoção da saúde
Idoso
Autocuidado
Food and nutrition education
Health promotion
Older adults
Self care
description The increase in the aged population in Brazil requires the implementation of policies that promote active and healthy aging. In this context, actions focused on healthy eating are highlighted, through Food and Nutrition Education (FNE) as prevention and self-care practices. The aim of this study was to report the contribution of Nutrition, through the EAN, in promoting self-care for healthy aging. The work was carried out from March to December 2019, with weekly FNE workshops, which were part of a nutritional care program. Thirteen older adults participated in the project, mean age of 69 years, mostly women. FNE's positive impacts on daily life were observed beyond healthy eating, as they encourage protagonism and value the participants' life trajectory.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-03-14
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/13421
10.21284/elo.v11i.13421
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/13421
identifier_str_mv 10.21284/elo.v11i.13421
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/13421/7223
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 11 (2022): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 11 (2022): Fluxo Contínuo
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v11i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387499369725952