Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Cenário |
Texto Completo: | https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556 |
Resumo: | Abstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life. Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality. |
id |
UNB-26_0912ff2607865fedabd4a43e1b99b419 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/44556 |
network_acronym_str |
UNB-26 |
network_name_str |
Revista Cenário |
repository_id_str |
|
spelling |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleirocultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidadorganizational culture; quality of working life; hospitalitycultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria.cultura organizacional qualidade de vida no trabalho hotelariaAbstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life. Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality.Resumen.El objetivo de este estudio es analizar las características de la cultura organizacional como herramienta para las prácticas de calidad de vida en el trabajo en el sector hotelero. Se utilizó un guión semiestructurado y se aplicó la técnica de análisis de contenido en entrevistas con los coordinadores de Recursos Humanos de dos hoteles en la ciudad de Goiânia - GO, que son una red nacional y una red internacional. Los resultados revelaron que el nivel de gestión y operaciones de las cadenas hoteleras inducen lineamientos de gestión de personas y sus aplicaciones en la rutina de los empleados. Se concluye que el perfil de cultura organizacional más favorable a las buenas prácticas de CVT es aquel en el que los artefactos y valores definen la sistematización del trabajo e influyen en la percepción positiva de los empleados sobre la calidad de vida en el trabajo. Palabras clave: cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad.O objetivo desse estudo é analisar as características da cultura organizacional como uma ferramenta para práticas de qualidade de vida no trabalho do setor hoteleiro. Foi utilizado roteiro semiestruturado e aplicada a técnica de análise de conteúdo em entrevistas com as coordenadoras de Recursos Humanos de dois hotéis da cidade de Goiânia - GO, sendo estes uma rede nacional e uma rede internacional. Os resultados revelaram que o nível de gerenciamento e operações das redes hoteleiras induzem às diretrizes de gestão de pessoas e suas aplicações na rotina dos funcionários. Conclui-se que o perfil de cultura organizacional mais favorável às boas práticas de QVT é aquele em que os artefatos e valores definem a sistematização do trabalho e influenciam na percepção positiva dos funcionários acerca da qualidade de vida no trabalho. Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2022-12-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/4455610.26512/revcenario.v10i1.44556Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 Núm. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 10 n. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 N.º 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-1502318-856110.26512/revistacenario.v10i1reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556/35232Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Albuquerque Tito, Ana LuizaRita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc Melo Santos, Adriana Fernandes Ferreira, Lissa Valéria2024-04-06T11:46:18Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/44556Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2024-04-06T11:46:18Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
title |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
spellingShingle |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro de Albuquerque Tito, Ana Luiza cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad organizational culture; quality of working life; hospitality cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria. cultura organizacional qualidade de vida no trabalho hotelaria |
title_short |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
title_full |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
title_fullStr |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
title_full_unstemmed |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
title_sort |
Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro |
author |
de Albuquerque Tito, Ana Luiza |
author_facet |
de Albuquerque Tito, Ana Luiza Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc Melo Santos, Adriana Fernandes Ferreira, Lissa Valéria |
author_role |
author |
author2 |
Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc Melo Santos, Adriana Fernandes Ferreira, Lissa Valéria |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
de Albuquerque Tito, Ana Luiza Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc Melo Santos, Adriana Fernandes Ferreira, Lissa Valéria |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad organizational culture; quality of working life; hospitality cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria. cultura organizacional qualidade de vida no trabalho hotelaria |
topic |
cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad organizational culture; quality of working life; hospitality cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria. cultura organizacional qualidade de vida no trabalho hotelaria |
description |
Abstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life. Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-12 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556 10.26512/revcenario.v10i1.44556 |
url |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556 |
identifier_str_mv |
10.26512/revcenario.v10i1.44556 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556/35232 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 Núm. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 10 n. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 N.º 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150 2318-8561 10.26512/revistacenario.v10i1 reponame:Revista Cenário instname:Universidade de Brasília (UnB) instacron:UNB |
instname_str |
Universidade de Brasília (UnB) |
instacron_str |
UNB |
institution |
UNB |
reponame_str |
Revista Cenário |
collection |
Revista Cenário |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistacenario.cet.unb@gmail.com |
_version_ |
1797231710444716032 |