Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Albuquerque Tito, Ana Luiza
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc, Melo Santos, Adriana, Fernandes Ferreira, Lissa Valéria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Cenário
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556
Resumo: Abstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life.   Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality.
id UNB-26_0912ff2607865fedabd4a43e1b99b419
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/44556
network_acronym_str UNB-26
network_name_str Revista Cenário
repository_id_str
spelling Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleirocultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidadorganizational culture; quality of working life; hospitalitycultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria.cultura organizacional qualidade de vida no trabalho hotelariaAbstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life.   Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality.Resumen.El objetivo de este estudio es analizar las características de la cultura organizacional como herramienta para las prácticas de calidad de vida en el trabajo en el sector hotelero. Se utilizó un guión semiestructurado y se aplicó la técnica de análisis de contenido en entrevistas con los coordinadores de Recursos Humanos de dos hoteles en la ciudad de Goiânia - GO, que son una red nacional y una red internacional. Los resultados revelaron que el nivel de gestión y operaciones de las cadenas hoteleras inducen lineamientos de gestión de personas y sus aplicaciones en la rutina de los empleados. Se concluye que el perfil de cultura organizacional más favorable a las buenas prácticas de CVT es aquel en el que los artefactos y valores definen la sistematización del trabajo e influyen en la percepción positiva de los empleados sobre la calidad de vida en el trabajo. Palabras clave: cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad.O objetivo desse estudo é analisar as características da cultura organizacional como uma ferramenta para práticas de qualidade de vida no trabalho do setor hoteleiro. Foi utilizado roteiro semiestruturado e aplicada a técnica de análise de conteúdo em entrevistas com as coordenadoras de Recursos Humanos de dois hotéis da cidade de Goiânia - GO, sendo estes uma rede nacional e uma rede internacional. Os resultados revelaram que o nível de gerenciamento e operações das redes hoteleiras induzem às diretrizes de gestão de pessoas e suas aplicações na rotina dos funcionários. Conclui-se que o perfil de cultura organizacional mais favorável às boas práticas de QVT é aquele em que os artefatos e valores definem a sistematização do trabalho e influenciam na percepção positiva dos funcionários acerca da qualidade de vida no trabalho.  Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2022-12-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/4455610.26512/revcenario.v10i1.44556Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 Núm. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 10 n. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 N.º 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-1502318-856110.26512/revistacenario.v10i1reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556/35232Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Albuquerque Tito, Ana LuizaRita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc Melo Santos, Adriana Fernandes Ferreira, Lissa Valéria2024-04-06T11:46:18Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/44556Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2024-04-06T11:46:18Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false
dc.title.none.fl_str_mv Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
title Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
spellingShingle Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
de Albuquerque Tito, Ana Luiza
cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad
organizational culture; quality of working life; hospitality
cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria.
cultura organizacional
qualidade de vida no trabalho
hotelaria
title_short Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
title_full Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
title_fullStr Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
title_full_unstemmed Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
title_sort Relações entre cultura organizacional e Qualidade de Vida no Trabalho no setor hoteleiro
author de Albuquerque Tito, Ana Luiza
author_facet de Albuquerque Tito, Ana Luiza
Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc
Melo Santos, Adriana
Fernandes Ferreira, Lissa Valéria
author_role author
author2 Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc
Melo Santos, Adriana
Fernandes Ferreira, Lissa Valéria
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv de Albuquerque Tito, Ana Luiza
Rita Kássia de Lara Barbosa Guedes, Joana D`'arc
Melo Santos, Adriana
Fernandes Ferreira, Lissa Valéria
dc.subject.por.fl_str_mv cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad
organizational culture; quality of working life; hospitality
cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria.
cultura organizacional
qualidade de vida no trabalho
hotelaria
topic cultura organizacional; calidad de vida en el trabajo; hospitalidad
organizational culture; quality of working life; hospitality
cultura organizacional; qualidade de vida no trabalho; hotelaria.
cultura organizacional
qualidade de vida no trabalho
hotelaria
description Abstract.The objective of this study is to analyze the characteristics of organizational culture as a tool for quality of working life practices in the hotel sector. A semi-structured script was used and the content analysis technique was applied in interviews with the Human Resources coordinators of two hotels in the city of Goiânia - GO. The results revealed that the level of management and operations of the hotel chains induce the people management guidelines and their applications in the employees' routine. It is concluded that the organizational culture profile most favorable to good QLW practices is the one in which artifacts and values define the systematization of work and influence the positive perception of employees about quality of working life.   Keywords: organizational culture; quality of working life; hospitality.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-12
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556
10.26512/revcenario.v10i1.44556
url https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556
identifier_str_mv 10.26512/revcenario.v10i1.44556
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/44556/35232
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
dc.source.none.fl_str_mv Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 Núm. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 No. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 10 n. 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 10 N.º 1 (2022): Desde 2022 em fluxo contínuo; 135-150
2318-8561
10.26512/revistacenario.v10i1
reponame:Revista Cenário
instname:Universidade de Brasília (UnB)
instacron:UNB
instname_str Universidade de Brasília (UnB)
instacron_str UNB
institution UNB
reponame_str Revista Cenário
collection Revista Cenário
repository.name.fl_str_mv Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)
repository.mail.fl_str_mv ||revistacenario.cet.unb@gmail.com
_version_ 1797231710444716032