The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Cenário |
Texto Completo: | https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310 |
Resumo: | This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise. |
id |
UNB-26_6c0710c814da17136d0ab2009dbccd17 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/18310 |
network_acronym_str |
UNB-26 |
network_name_str |
Revista Cenário |
repository_id_str |
|
spelling |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourismA hospitalidade e a gastronomia no município de Piedade:discutindo possibilidades no âmbito do turismo ruralTurismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade.Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality.This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise.O presente artigo discute a proposição de um roteiro gastronômico deTurismoruralnomunicípiodePiedade-SP,comfoconahospitalidade.A propostadeste roteirotemáticofoi desenvolvidaa partir da propriedade do Sítio Sakaguti, que recebe um evento anual de Colha e Pague do Caqui Fuyu,com cerca de 8000 visitantes. Para compor tal roteiro, estabeleceu-se uma relação com três outras propriedades rurais, como intuito de evitar a sazonalidade relativa à produção de caqui fuyu e aumentar a permanência dos turistas no município.Como metodologia,foi realizado trabalho de campo associado à pesquisa qualitativa,com aplicação de questionários semi-estruturados aos gestores familiares das quatro propriedades rurais.Observou-se que a proposição deste roteiro temático de caráter integrado beneficiou as propriedades de maneira equitativa,fomentando o diálogo entre gestão pública, sociedade local, associações de classe e iniciativa privada.Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2016-11-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/1831010.26512/revistacenario.v4i6.18310Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 Núm. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 4 n. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 N.º 6 (2016); 75-952318-8561reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310/16850Machado, Ana Cláudia PáduaCarvalho, Alissandra Nazareth deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-02T17:13:11Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/18310Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2022-08-02T17:13:11Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism A hospitalidade e a gastronomia no município de Piedade:discutindo possibilidades no âmbito do turismo rural |
title |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
spellingShingle |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism Machado, Ana Cláudia Pádua Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade. Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality. |
title_short |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
title_full |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
title_fullStr |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
title_full_unstemmed |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
title_sort |
The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism |
author |
Machado, Ana Cláudia Pádua |
author_facet |
Machado, Ana Cláudia Pádua Carvalho, Alissandra Nazareth de |
author_role |
author |
author2 |
Carvalho, Alissandra Nazareth de |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Machado, Ana Cláudia Pádua Carvalho, Alissandra Nazareth de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade. Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality. |
topic |
Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade. Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality. |
description |
This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-11-16 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310 10.26512/revistacenario.v4i6.18310 |
url |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310 |
identifier_str_mv |
10.26512/revistacenario.v4i6.18310 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310/16850 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
publisher.none.fl_str_mv |
Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 Núm. 6 (2016); 75-95 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 4 n. 6 (2016); 75-95 Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 N.º 6 (2016); 75-95 2318-8561 reponame:Revista Cenário instname:Universidade de Brasília (UnB) instacron:UNB |
instname_str |
Universidade de Brasília (UnB) |
instacron_str |
UNB |
institution |
UNB |
reponame_str |
Revista Cenário |
collection |
Revista Cenário |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistacenario.cet.unb@gmail.com |
_version_ |
1797231709780967424 |