The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Machado, Ana Cláudia Pádua
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Carvalho, Alissandra Nazareth de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Cenário
Texto Completo: https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310
Resumo: This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise.
id UNB-26_6c0710c814da17136d0ab2009dbccd17
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/18310
network_acronym_str UNB-26
network_name_str Revista Cenário
repository_id_str
spelling The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourismA hospitalidade e a gastronomia no município de Piedade:discutindo possibilidades no âmbito do turismo ruralTurismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade.Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality.This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise.O presente artigo discute a proposição de um roteiro gastronômico deTurismoruralnomunicípiodePiedade-SP,comfoconahospitalidade.A propostadeste roteirotemáticofoi desenvolvidaa partir da propriedade do Sítio Sakaguti, que recebe um evento anual de Colha e Pague do Caqui Fuyu,com cerca de 8000 visitantes. Para compor tal roteiro, estabeleceu-se uma relação com três outras propriedades rurais, como intuito de evitar a sazonalidade relativa à produção de caqui fuyu e  aumentar a permanência dos turistas no município.Como metodologia,foi realizado trabalho de campo associado à pesquisa qualitativa,com aplicação de questionários semi-estruturados aos gestores familiares das quatro propriedades rurais.Observou-se que a proposição deste roteiro temático de caráter integrado beneficiou as propriedades de maneira equitativa,fomentando o diálogo entre gestão pública, sociedade local, associações de classe e iniciativa privada.Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)2016-11-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/1831010.26512/revistacenario.v4i6.18310Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 Núm. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 4 n. 6 (2016); 75-95Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 N.º 6 (2016); 75-952318-8561reponame:Revista Cenárioinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBporhttps://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310/16850Machado, Ana Cláudia PáduaCarvalho, Alissandra Nazareth deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-02T17:13:11Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/18310Revistahttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenariohttp://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/oai||revistacenario.cet.unb@gmail.com2318-85612318-8561opendoar:2022-08-02T17:13:11Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)false
dc.title.none.fl_str_mv The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
A hospitalidade e a gastronomia no município de Piedade:discutindo possibilidades no âmbito do turismo rural
title The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
spellingShingle The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
Machado, Ana Cláudia Pádua
Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade.
Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality.
title_short The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
title_full The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
title_fullStr The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
title_full_unstemmed The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
title_sort The hospitality and gastronomy in Piedade: discussing possibilities within the rural tourism
author Machado, Ana Cláudia Pádua
author_facet Machado, Ana Cláudia Pádua
Carvalho, Alissandra Nazareth de
author_role author
author2 Carvalho, Alissandra Nazareth de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Machado, Ana Cláudia Pádua
Carvalho, Alissandra Nazareth de
dc.subject.por.fl_str_mv Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade.
Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality.
topic Turismo rural. Piedade. Roteiros. Gastronomia. Hospitalidade.
Rural Tourism. Piedade. Itineraries. Gastronomy. Hospitality.
description This article discusses the proposition of a gastronomic tour of rural tourism in the municipality of Piedade, focusing on hospitality. The proposition of this thematic tour was developed from a property, called Sítio Sakaguti, that receives every year about 8000 visitors. To compose this tour itinerary, was established a relationship with three other farms, in order to avoid seasonality on the production of Fuyu Persimmon and increase the stay of tourists in the city. As a methodology, a fieldwork was conducted, associated with qualitative research and with application of semi- -structured questionary to four farms managers. It was observed that the proposition of this thematic guide benefited the properties equitably by fostering dialogue between public management, local society, associations and private enterprise.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-11-16
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310
10.26512/revistacenario.v4i6.18310
url https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310
identifier_str_mv 10.26512/revistacenario.v4i6.18310
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.unb.br/index.php/revistacenario/article/view/18310/16850
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
publisher.none.fl_str_mv Centro de Excelência em Turismo (CET) - Universidade de Brasília (UnB)
dc.source.none.fl_str_mv Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 Núm. 6 (2016); 75-95
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 No. 6 (2016); 75-95
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território ; v. 4 n. 6 (2016); 75-95
Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território; Vol. 4 N.º 6 (2016); 75-95
2318-8561
reponame:Revista Cenário
instname:Universidade de Brasília (UnB)
instacron:UNB
instname_str Universidade de Brasília (UnB)
instacron_str UNB
institution UNB
reponame_str Revista Cenário
collection Revista Cenário
repository.name.fl_str_mv Revista Cenário - Universidade de Brasília (UnB)
repository.mail.fl_str_mv ||revistacenario.cet.unb@gmail.com
_version_ 1797231709780967424