Avaliação da rotulagem de embalagens de diferentes marcas de produtos lácteos comercializados no município de Batalha, Alagoas
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , , |
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Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/959 |
Resumo: | ABSTRACT: The food industry has grown more and more, consequently generating the need for regulations to maintain its quality and safety. However, it is observed that many companies don't comply with what is present in the legislation, especially with regard to the information present on the labels. The objective of this work was to evaluate the labeling of dairy products marketed in the municipality of Batalha, Alagoas, checking their compliance with the current legislation. To this end, a "check-list" was prepared with 60 items based on RDC nº 259 and RDC nº 360 by Anvisa. 16 labels of different brands were analyzed, taking into account what is established in the standards. Creamy cheese was the product that most showed non-conformities (43%), followed by chocolate dairy beverage (25%), strawberry flavor dairy beverage (18%) and yogurt (14%) according to the established for general labeling. Taking into account RDC 360 that deals with nutrition labeling, the product that showed the greatest non-conformity was the strawberry flavored dairy beverage (37%), followed by the chocolate dairy beverage (24%), curd cheese (22%) and finally yogurt (16%) with the lowest percentage of non-conformities. Indicating the need to reinforce the inspection and adequacy of the various industrial sectors in view of current legislation.. KEYWORD: Packaging, check-list, non-conformities, legislation, food safety. |
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Avaliação da rotulagem de embalagens de diferentes marcas de produtos lácteos comercializados no município de Batalha, AlagoasABSTRACT: The food industry has grown more and more, consequently generating the need for regulations to maintain its quality and safety. However, it is observed that many companies don't comply with what is present in the legislation, especially with regard to the information present on the labels. The objective of this work was to evaluate the labeling of dairy products marketed in the municipality of Batalha, Alagoas, checking their compliance with the current legislation. To this end, a "check-list" was prepared with 60 items based on RDC nº 259 and RDC nº 360 by Anvisa. 16 labels of different brands were analyzed, taking into account what is established in the standards. Creamy cheese was the product that most showed non-conformities (43%), followed by chocolate dairy beverage (25%), strawberry flavor dairy beverage (18%) and yogurt (14%) according to the established for general labeling. Taking into account RDC 360 that deals with nutrition labeling, the product that showed the greatest non-conformity was the strawberry flavored dairy beverage (37%), followed by the chocolate dairy beverage (24%), curd cheese (22%) and finally yogurt (16%) with the lowest percentage of non-conformities. Indicating the need to reinforce the inspection and adequacy of the various industrial sectors in view of current legislation.. KEYWORD: Packaging, check-list, non-conformities, legislation, food safety.RESUMO: A indústria alimentícia tem crescido cada vez mais, consequentemente gerando a necessidade de regulamentos para manter sua qualidade e segurança. No entanto, observa-se que muitas empresas não têm cumprido com o que está presente nas legislações, principalmente no que se diz respeito as informações presentes nos rótulos. Objetivou-se com este trabalho avaliar a rotulagem de produtos lácteos comercializados no município de Batalha, Alagoas, verificando sua conformidade em relação a legislação vigente. Para tal, foi elaborado um “check-list” com 60 itens baseadas na RDC nº 259 e RDC nº 360 da Anvisa. Foram analisados 16 rótulos de diferentes marcas, levando em consideração o que está estabelecido nas normas. O requeijão foi o produto que mais apresentou não conformidades (43%), seguido da bebida láctea achocolatada (25%), bebida láctea sabor morango (18%) e o iogurte (14%) de acordo com o estabelecido para rotulagem geral. Levando em consideração a RDC nº 360 que trata da rotulagem nutricional, o produto que apresentou maior inconformidade foi a bebida láctea sabor morango (37%), seguido da bebida láctea achocolatada (24%), requeijão (22%) e por fim o iogurte (16%) com o menor percentual de não conformidades. Indicando a necessidade de reforço no processo de fiscalização e de adequação dos diversos setores industriais frente legislação vigente. PALAVRAS-CHAVE: Embalagem, check-list, não conformidades, legislação, segurança alimentar.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2021-05-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/95910.17648/diversitas-journal-v6i2-959Diversitas Journal; Vol. 6 No. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 1886-1898Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 1886-1898Diversitas Journal; v. 6 n. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 1886-18982525-521510.17648/diversitas-journal-v6i2reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/959/1356Copyright (c) 2021 Filipe de Oliveira Melo, Phillipe Tenório Barbosa, Anna Karollyna Santos de Andrade, Carolayne Silva Gomes, Sara de Souza Costa, Davi Rodrigues dos Santoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMelo, Filipe de OliveiraBarbosa, Phillipe TenórioAndrade, Anna Karollyna Santos deGomes, Carolayne SilvaCosta, Sara de SouzaSantos, Davi Rodrigues dos2024-04-19T19:41:22Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/959Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2024-04-19T19:41:22Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
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