Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Bárbara
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: de Andrade, Luciano Pires
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Diversitas Journal
Texto Completo: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060
Resumo: Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%.
id UNEAL_622cbe47797edb3c0abaae5539dfe36a
oai_identifier_str oai:ojs.emnuvens.com.br:article/2060
network_acronym_str UNEAL
network_name_str Diversitas Journal
repository_id_str
spelling Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)CaatingaNordestePANC'SAlimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’SPLANTAS INDESEJADAS OU ALIMENTOS NUTRITIVOS? A ACEITAÇÃO E VIABILIDADE DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC’S)Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%.Plantas alimentícias são aquelas que possuem uma ou mais partes ou produtos que podem ser utilizados na alimentação, como: raízes, tubérculos, bulbos, rizomas, talos, folhas, brotos, flores, frutos e sementes ou ainda látex, resina e goma, ou que são usadas para obtenção de óleos e gorduras comestíveis. Muitas plantas são denominadas "daninhas" ou "inços", pois medram entre as plantas cultivadas, porém, são espécies com grande importância ecológica e econômica, essas plantas chamadas de Plantas Alimentícias Não Convencionais - PANC’S (Unconventional food plants), termo citado inicialmente por Kinupp & Lorenzi para descrever esse tipo de planta negligenciada, podem ser fontes alternativas de nutrientes, principalmente vitaminas e sais minerais. O objetivo desta investigação foi levantar informações na literatura sobre as Plantas Alimentícias Não Convencionais e qual o potencial existente na caatinga, bioma do Agreste Pernambucano, conectando os resultados encontrados com a compreensão da comunidade acadêmica a respeito dessa vegetação e o nível da aceitação do consumo das mesmas. O trabalho foi dividido em três etapas: um levantamento bibliográfico nas plataformas digitais Scholar Google (Google Acadêmico) e SciELO, duas exposições exploratórias e um formulário (no Google Forms) com alguns questionamentos. Do resultado obtido no questionário percebe-se que existe um conhecimento difundido sobre as PANCs, considerando que das 98 respostas, às analisadas estiveram com a média acima de 50%.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2022-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/206010.48017/dj.v7i1.2060Diversitas Journal; v. 7 n. 1 (2022): Quebra de paradigmas e mudanças sociais: os novos desafios para ciência; 0082-00892525-521510.48017/dj.v7i1reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060/1578Copyright (c) 2021 Bárbara Silva, Luciano Pires de Andradehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Bárbarade Andrade, Luciano Pires 2022-02-03T16:41:03Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2060Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-01-13T09:47:29.135288Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false
dc.title.none.fl_str_mv Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
title Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
spellingShingle Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
Silva, Bárbara
Caatinga
Nordeste
PANC'S
Alimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’S
PLANTAS INDESEJADAS OU ALIMENTOS NUTRITIVOS? A ACEITAÇÃO E VIABILIDADE DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC’S)
title_short Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
title_full Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
title_fullStr Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
title_full_unstemmed Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
title_sort Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
author Silva, Bárbara
author_facet Silva, Bárbara
de Andrade, Luciano Pires
author_role author
author2 de Andrade, Luciano Pires
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Silva, Bárbara
de Andrade, Luciano Pires
dc.subject.por.fl_str_mv Caatinga
Nordeste
PANC'S
Alimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’S
PLANTAS INDESEJADAS OU ALIMENTOS NUTRITIVOS? A ACEITAÇÃO E VIABILIDADE DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC’S)
topic Caatinga
Nordeste
PANC'S
Alimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’S
PLANTAS INDESEJADAS OU ALIMENTOS NUTRITIVOS? A ACEITAÇÃO E VIABILIDADE DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC’S)
description Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060
10.48017/dj.v7i1.2060
url https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060
identifier_str_mv 10.48017/dj.v7i1.2060
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060/1578
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Bárbara Silva, Luciano Pires de Andrade
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Bárbara Silva, Luciano Pires de Andrade
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal
dc.source.none.fl_str_mv Diversitas Journal; v. 7 n. 1 (2022): Quebra de paradigmas e mudanças sociais: os novos desafios para ciência; 0082-0089
2525-5215
10.48017/dj.v7i1
reponame:Diversitas Journal
instname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
instacron:UNEAL
instname_str Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
instacron_str UNEAL
institution UNEAL
reponame_str Diversitas Journal
collection Diversitas Journal
repository.name.fl_str_mv Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
repository.mail.fl_str_mv revistadiversitasjournal@gmail.com
_version_ 1797051279216738304