Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060 |
Resumo: | Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%. |
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Plantas indesejadas ou alimentos nutritivos? análise de aceitação e viabilidade do consumo de plantas alimentícias não convencionais (PANC’s)CaatingaNordestePANC'SAlimentação, Caatinga, Nordeste, PANC’SPLANTAS INDESEJADAS OU ALIMENTOS NUTRITIVOS? A ACEITAÇÃO E VIABILIDADE DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC’S)Food plants are those that have one or more parts or products that can be used in food, such as: roots, tubers, bulbs, rhizomes, stalks, leaves, shoots, flowers, fruits and seeds or even latex, resin and gum, or that are used to obtain edible oils and fats. Many plants are called "weeds" or "weeds" because they grow among the cultivated plants; however, they are species with great ecological and economic importance. These plants, called PANC'S (Unconventional food plants), term first used by Kinupp & Lorenzi to describe this type of neglected plant, can be alternative sources of nutrients, especially vitamins and minerals. The objective of this investigation was to gather information in the literature about the Non-Conventional Food Plants and what potential exists in the caatinga, the biome of the Pernambuco Agreste, connecting the results found with the academic community's understanding of this vegetation and the level of acceptance of their consumption. The work was divided into three stages: a bibliographic survey in the digital platforms Scholar Google (Google Scholar) and SciELO, two exploratory exhibitions, and a form (Google Forms) with some questions. From the results obtained in the questionnaire, it is clear that there is widespread knowledge about PANCs, considering that of the 98 responses, the analyzed ones had an average above 50%.Plantas alimentícias são aquelas que possuem uma ou mais partes ou produtos que podem ser utilizados na alimentação, como: raízes, tubérculos, bulbos, rizomas, talos, folhas, brotos, flores, frutos e sementes ou ainda látex, resina e goma, ou que são usadas para obtenção de óleos e gorduras comestíveis. Muitas plantas são denominadas "daninhas" ou "inços", pois medram entre as plantas cultivadas, porém, são espécies com grande importância ecológica e econômica, essas plantas chamadas de Plantas Alimentícias Não Convencionais - PANC’S (Unconventional food plants), termo citado inicialmente por Kinupp & Lorenzi para descrever esse tipo de planta negligenciada, podem ser fontes alternativas de nutrientes, principalmente vitaminas e sais minerais. O objetivo desta investigação foi levantar informações na literatura sobre as Plantas Alimentícias Não Convencionais e qual o potencial existente na caatinga, bioma do Agreste Pernambucano, conectando os resultados encontrados com a compreensão da comunidade acadêmica a respeito dessa vegetação e o nível da aceitação do consumo das mesmas. O trabalho foi dividido em três etapas: um levantamento bibliográfico nas plataformas digitais Scholar Google (Google Acadêmico) e SciELO, duas exposições exploratórias e um formulário (no Google Forms) com alguns questionamentos. Do resultado obtido no questionário percebe-se que existe um conhecimento difundido sobre as PANCs, considerando que das 98 respostas, às analisadas estiveram com a média acima de 50%.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2022-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/206010.48017/dj.v7i1.2060Diversitas Journal; v. 7 n. 1 (2022): Quebra de paradigmas e mudanças sociais: os novos desafios para ciência; 0082-00892525-521510.48017/dj.v7i1reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2060/1578Copyright (c) 2021 Bárbara Silva, Luciano Pires de Andradehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Bárbarade Andrade, Luciano Pires 2022-02-03T16:41:03Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/2060Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-01-13T09:47:29.135288Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
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