Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661489 |
Resumo: | Brazil has shown importance in global animal food chain scenario, which is also influenced by country's political, economic and social situation. In this context, Food Defense initiatives based on international requirements are necessary to ensure strategic competitiveness related to other markets and consumers’ health. Currently, the English government's Publicly Available Specification (PAS) 96 is a reference regarding its objectivity and simplicity in the theme, which the purpose is ensuring food safety against possible intentional attacks. However, the animal food industry presents proportional challenges due its complexity, demonstrating the relevance of a Food Defense program. This article aims to present a reinterpretation of PAS, guidelines for implementing a Food Defense program based on this document and its importance in Brazilian animal food chain. |
id |
UNICAMP-16_1d0d98523a066f1dbd24cbd2fa8b8be6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8661489 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chainFood defense e publicly available specification 96/2017: releitura e importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileiraFood defense e publicly available specification 96/2017: releitura e importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileiraSegurança dos alimentosDefesa dos alimentosProteína animalProdução de alimentosSeguridad de los alimentosDefensa de los alimentosProteína animalProducción de alimentosFood safetyFood defenseAnimal proteinFood productionBrazil has shown importance in global animal food chain scenario, which is also influenced by country's political, economic and social situation. In this context, Food Defense initiatives based on international requirements are necessary to ensure strategic competitiveness related to other markets and consumers’ health. Currently, the English government's Publicly Available Specification (PAS) 96 is a reference regarding its objectivity and simplicity in the theme, which the purpose is ensuring food safety against possible intentional attacks. However, the animal food industry presents proportional challenges due its complexity, demonstrating the relevance of a Food Defense program. This article aims to present a reinterpretation of PAS, guidelines for implementing a Food Defense program based on this document and its importance in Brazilian animal food chain.O Brasil possui considerável importância no cenário global da cadeia de alimentos de origem animal, sendo esta influenciada pela situação política, econômica e social do país. Neste contexto, iniciativas para defesa dos alimentos com base em requisitos internacionais se fazem necessárias para garantir competitividade estratégica em relação aos demais mercados e a saúde de seus consumidores. Atualmente, o Publicly Available Specification (PAS) 96 do governo inglês é uma referência por sua objetividade e simplicidade no tema, com a finalidade de garantir a segurança dos alimentos contra possíveis ataques intencionais. Entretanto, a indústria de alimentos de origem animal apresenta desafios proporcionais à sua complexidade demonstrando a relevância do tema. Este artigo tem o objetivo de apresentar uma releitura do PAS, direcionamentos para implementação de programa de Food Defense com base no documento e sua importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileira.O Brasil possui considerável importância no cenário global da cadeia de alimentos de origem animal, sendo esta influenciada pela situação política, econômica e social do país. Neste contexto, iniciativas para defesa dos alimentos com base em requisitos internacionais se fazem necessárias para garantir competitividade estratégica em relação aos demais mercados e a saúde de seus consumidores. Atualmente, o Publicly Available Specification (PAS) 96 do governo inglês é uma referência por sua objetividade e simplicidade no tema, com a finalidade de garantir a segurança dos alimentos contra possíveis ataques intencionais. Entretanto, a indústria de alimentos de origem animal apresenta desafios proporcionais à sua complexidade demonstrando a relevância do tema. Este artigo tem o objetivo de apresentar uma releitura do PAS, direcionamentos para implementação de programa de Food Defense com base no documento e sua importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileira.Universidade Estadual de Campinas2021-04-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866148910.20396/san.v28i00.8661489Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021019Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021019Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210192316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661489/26488Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCavalheiro, Luciana Giacometti Cavalheiro, Flávia Giacometti Ruiz, Vera Letticie de AzevedoKushida, Marta Mitsui2022-01-20T21:52:56Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8661489Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-01-20T21:52:56Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain Food defense e publicly available specification 96/2017: releitura e importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileira Food defense e publicly available specification 96/2017: releitura e importância para a cadeia de alimentos de origem animal brasileira |
title |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
spellingShingle |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain Cavalheiro, Luciana Giacometti Segurança dos alimentos Defesa dos alimentos Proteína animal Produção de alimentos Seguridad de los alimentos Defensa de los alimentos Proteína animal Producción de alimentos Food safety Food defense Animal protein Food production |
title_short |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
title_full |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
title_fullStr |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
title_full_unstemmed |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
title_sort |
Food defense and publicly available specification 96/2017: review and importance in the brazilian animal food chain |
author |
Cavalheiro, Luciana Giacometti |
author_facet |
Cavalheiro, Luciana Giacometti Cavalheiro, Flávia Giacometti Ruiz, Vera Letticie de Azevedo Kushida, Marta Mitsui |
author_role |
author |
author2 |
Cavalheiro, Flávia Giacometti Ruiz, Vera Letticie de Azevedo Kushida, Marta Mitsui |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cavalheiro, Luciana Giacometti Cavalheiro, Flávia Giacometti Ruiz, Vera Letticie de Azevedo Kushida, Marta Mitsui |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Segurança dos alimentos Defesa dos alimentos Proteína animal Produção de alimentos Seguridad de los alimentos Defensa de los alimentos Proteína animal Producción de alimentos Food safety Food defense Animal protein Food production |
topic |
Segurança dos alimentos Defesa dos alimentos Proteína animal Produção de alimentos Seguridad de los alimentos Defensa de los alimentos Proteína animal Producción de alimentos Food safety Food defense Animal protein Food production |
description |
Brazil has shown importance in global animal food chain scenario, which is also influenced by country's political, economic and social situation. In this context, Food Defense initiatives based on international requirements are necessary to ensure strategic competitiveness related to other markets and consumers’ health. Currently, the English government's Publicly Available Specification (PAS) 96 is a reference regarding its objectivity and simplicity in the theme, which the purpose is ensuring food safety against possible intentional attacks. However, the animal food industry presents proportional challenges due its complexity, demonstrating the relevance of a Food Defense program. This article aims to present a reinterpretation of PAS, guidelines for implementing a Food Defense program based on this document and its importance in Brazilian animal food chain. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-04-12 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661489 10.20396/san.v28i00.8661489 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661489 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v28i00.8661489 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661489/26488 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporâneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021019 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021019 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021019 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465165894123520 |