How household consumption of specific foods varies with income, Brazil, 2017-2018
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665493 |
Resumo: | Using data from the Brazilian Household Budget Survey 2017-2018, the income elasticities of household consumption (in kilograms per capita) are estimated for various types of fruits, vegetables, milk, meat, etc. The methodology consists of adjusting, for each food, a polygonal for the variation of the logarithm of per capita consumption as a function of the logarithm of per capita income, using average values in ten classes of per capita family income. It is verified, for example, that the income elasticity of household consumption is practically zero for rice and beans, is negative for cassava flour and that, as expected, it is higher for first-rate beef (0.613) than for second-rate beef (0.204). For selected products, the differences between urban and rural areas and between the five major regions of the country are analysed. |
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How household consumption of specific foods varies with income, Brazil, 2017-2018Como o consumo domiciliar de alimentos específicos varia com a renda, Brasil, 2017-2018Como o consumo domiciliar de alimentos específicos varia com a renda, Brasil, 2017-2018Elasticidade-rendaConsumo de alimentosElasticidad ingresoConsumo de comidaIncome elasticitiesFood consumptionUsing data from the Brazilian Household Budget Survey 2017-2018, the income elasticities of household consumption (in kilograms per capita) are estimated for various types of fruits, vegetables, milk, meat, etc. The methodology consists of adjusting, for each food, a polygonal for the variation of the logarithm of per capita consumption as a function of the logarithm of per capita income, using average values in ten classes of per capita family income. It is verified, for example, that the income elasticity of household consumption is practically zero for rice and beans, is negative for cassava flour and that, as expected, it is higher for first-rate beef (0.613) than for second-rate beef (0.204). For selected products, the differences between urban and rural areas and between the five major regions of the country are analysed. Utilizando os dados da Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018, são estimadas as elasticidades-renda do consumo domiciliar (em quilogramas per capita) para diversos tipos de frutas, hortaliças, leite, carnes etc. A metodologia consiste no ajuste, para cada alimento, de uma poligonal para a variação do logaritmo do consumo per capita em função do logaritmo da renda per capita, usando valores médios em dez classes de renda familiar per capita. Verifica-se, por exemplo, que a elasticidade-renda do consumo domiciliar é praticamente nula para arroz e feijão, é negativa para farinha de mandioca e que, como esperado, é maior para carne bovina de primeira (0,613) do que para carne bovina de segunda (0,204). Para produtos selecionados são analisadas as diferenças entre áreas urbanas e áreas rurais e entre as cinco grandes regiões do País.Utilizando os dados da Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018, são estimadas as elasticidades-renda do consumo domiciliar (em quilogramas per capita) para diversos tipos de frutas, hortaliças, leite, carnes etc. A metodologia consiste no ajuste, para cada alimento, de uma poligonal para a variação do logaritmo do consumo per capita em função do logaritmo da renda per capita, usando valores médios em dez classes de renda familiar per capita. Verifica-se, por exemplo, que a elasticidade-renda do consumo domiciliar é praticamente nula para arroz e feijão, é negativa para farinha de mandioca e que, como esperado, é maior para carne bovina de primeira (0,613) do que para carne bovina de segunda (0,204). Para produtos selecionados são analisadas as diferenças entre áreas urbanas e áreas rurais e entre as cinco grandes regiões do País.Universidade Estadual de Campinas2021-11-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866549310.20396/san.v28i00.8665493Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021030Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021030Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210302316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665493/27539Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessHoffmann, Rodolfo Jesus, Josimar Gonçalves de2021-11-23T14:23:15Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665493Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2021-11-23T14:23:15Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
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