MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Doi, Luana Tiharu
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Ribeiro Júnior, José Raimundo Sousa, Bandoni, Daniel Henrique
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482
Resumo: Introduction: Mesa Brazil is a social program developed by the Social Service of Commerce that seeks to reduce food waste and help fight hunger. Objective: The objective of the study was to understand its performance in a period of humanitarian, sanitary, environmental and world socioeconomic crisis. Methods: This is a qualitative cross-sectional study that carried out semi-structured interviews with the state and municipal coordinators (metropolis, coast and countryside) and the Mesa Brazil Collection and Storage Center in São Paulo. The analysis of all the material was of a thematic type. Results: Among the main changes and adaptations are the reduction of donations, for which there was flexibility in the registration of institutions, assistance to families, development of campaigns and basic baskets with hygiene and cleaning products; increase in donations of ultra-processed products, for which there was the respective adherence to certain unusual products. Conclusion: The program has shown enormous capacity to develop creative measures for the new scenario in a relatively short time, many of which can serve as inspiration for other initiatives. It was even more essential for this emergency scenario, especially with regard to feeding the vulnerable population within a country with absent public policies for this.
id UNICAMP-16_4dc8a9662c221fac10bdcab318e71f6c
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670482
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemicAtuação do MESA São Paulo durante a pandemia do CoronavírusAtuação do MESA São Paulo durante a pandemia do CoronavírusDerecho humano a una alimentación adecuadaMesa BrasilCOVID-19Direito humano à alimentação adequadaMesa BrasilCOVID-19Human right to adequate foodMesa BrasilCOVID-19Introduction: Mesa Brazil is a social program developed by the Social Service of Commerce that seeks to reduce food waste and help fight hunger. Objective: The objective of the study was to understand its performance in a period of humanitarian, sanitary, environmental and world socioeconomic crisis. Methods: This is a qualitative cross-sectional study that carried out semi-structured interviews with the state and municipal coordinators (metropolis, coast and countryside) and the Mesa Brazil Collection and Storage Center in São Paulo. The analysis of all the material was of a thematic type. Results: Among the main changes and adaptations are the reduction of donations, for which there was flexibility in the registration of institutions, assistance to families, development of campaigns and basic baskets with hygiene and cleaning products; increase in donations of ultra-processed products, for which there was the respective adherence to certain unusual products. Conclusion: The program has shown enormous capacity to develop creative measures for the new scenario in a relatively short time, many of which can serve as inspiration for other initiatives. It was even more essential for this emergency scenario, especially with regard to feeding the vulnerable population within a country with absent public policies for this.Introdução: O Mesa Brasil é um programa social desenvolvido pelo Serviço Social do Comércio que busca reduzir o desperdício de alimentos e auxiliar no enfrentamento da fome. Objetivo: O estudo teve como objetivo compreender a sua atuação frente à pandemia de COVID-19, um período de crise humanitária, sanitária, ambiental e socioeconômica mundial. Métodos: Trata-se de um estudo transversal qualitativo que envolveu a realização de entrevistas semi-estruturadas com as Coordenadoras estadual, municipal (metrópole, litoral e interior) e do Centro de Captação e Armazenagem Mesa Brasil de São Paulo. A análise de todo o conteúdo foi do tipo temática. Resultados: Dentre as principais alterações e adaptações, estão a redução das doações, para a qual houve flexibilidade no cadastro das instituições, atendimento às famílias, desenvolvimento de campanha e cestas básicas com produtos de higiene e limpeza; aumento de doações de ultraprocessados, para o qual houve a respectiva adesão a alguns produtos não usuais. Conclusão: O programa demonstrou enorme capacidade em desenvolver medidas criativas para o novo cenário a um tempo relativamente curto, muitas das quais podem servir de inspiração para outras iniciativas. Apresentou-se ainda mais imprescindível para esse cenário de emergência, especialmente no que tange a alimentação da população vulnerabilizada dentro de um país com políticas públicas ausentes para tal.Introdução: O Mesa Brasil é um programa social desenvolvido pelo Serviço Social do Comércio que busca reduzir o desperdício de alimentos e auxiliar no enfrentamento da fome. Objetivo: O estudo teve como objetivo compreender a sua atuação frente à pandemia de COVID-19, um período de crise humanitária, sanitária, ambiental e socioeconômica mundial. Métodos: Trata-se de um estudo transversal qualitativo que envolveu a realização de entrevistas semi-estruturadas com as Coordenadoras estadual, municipal (metrópole, litoral e interior) e do Centro de Captação e Armazenagem Mesa Brasil de São Paulo. A análise de todo o conteúdo foi do tipo temática. Resultados: Dentre as principais alterações e adaptações, estão a redução das doações, para a qual houve flexibilidade no cadastro das instituições, atendimento às famílias, desenvolvimento de campanha e cestas básicas com produtos de higiene e limpeza; aumento de doações de ultraprocessados, para o qual houve a respectiva adesão a alguns produtos não usuais. Conclusão: O programa demonstrou enorme capacidade em desenvolver medidas criativas para o novo cenário a um tempo relativamente curto, muitas das quais podem servir de inspiração para outras iniciativas. Apresentou-se ainda mais imprescindível para esse cenário de emergência, especialmente no que tange a alimentação da população vulnerabilizada dentro de um país com políticas públicas ausentes para tal.Universidade Estadual de Campinas2023-07-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/867048210.20396/san.v30i00.8670482Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023016Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023016Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e0230162316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482/32293Brazil; 2020 to 2021Brasil; 2020 a 2021Brasil; 2020 a 2021Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDoi, Luana TiharuRibeiro Júnior, José Raimundo SousaBandoni, Daniel Henrique2024-02-22T20:47:59Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8670482Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2024-02-22T20:47:59Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
Atuação do MESA São Paulo durante a pandemia do Coronavírus
Atuação do MESA São Paulo durante a pandemia do Coronavírus
title MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
spellingShingle MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
Doi, Luana Tiharu
Derecho humano a una alimentación adecuada
Mesa Brasil
COVID-19
Direito humano à alimentação adequada
Mesa Brasil
COVID-19
Human right to adequate food
Mesa Brasil
COVID-19
title_short MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
title_full MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
title_fullStr MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
title_full_unstemmed MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
title_sort MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
author Doi, Luana Tiharu
author_facet Doi, Luana Tiharu
Ribeiro Júnior, José Raimundo Sousa
Bandoni, Daniel Henrique
author_role author
author2 Ribeiro Júnior, José Raimundo Sousa
Bandoni, Daniel Henrique
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Doi, Luana Tiharu
Ribeiro Júnior, José Raimundo Sousa
Bandoni, Daniel Henrique
dc.subject.por.fl_str_mv Derecho humano a una alimentación adecuada
Mesa Brasil
COVID-19
Direito humano à alimentação adequada
Mesa Brasil
COVID-19
Human right to adequate food
Mesa Brasil
COVID-19
topic Derecho humano a una alimentación adecuada
Mesa Brasil
COVID-19
Direito humano à alimentação adequada
Mesa Brasil
COVID-19
Human right to adequate food
Mesa Brasil
COVID-19
description Introduction: Mesa Brazil is a social program developed by the Social Service of Commerce that seeks to reduce food waste and help fight hunger. Objective: The objective of the study was to understand its performance in a period of humanitarian, sanitary, environmental and world socioeconomic crisis. Methods: This is a qualitative cross-sectional study that carried out semi-structured interviews with the state and municipal coordinators (metropolis, coast and countryside) and the Mesa Brazil Collection and Storage Center in São Paulo. The analysis of all the material was of a thematic type. Results: Among the main changes and adaptations are the reduction of donations, for which there was flexibility in the registration of institutions, assistance to families, development of campaigns and basic baskets with hygiene and cleaning products; increase in donations of ultra-processed products, for which there was the respective adherence to certain unusual products. Conclusion: The program has shown enormous capacity to develop creative measures for the new scenario in a relatively short time, many of which can serve as inspiration for other initiatives. It was even more essential for this emergency scenario, especially with regard to feeding the vulnerable population within a country with absent public policies for this.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-26
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482
10.20396/san.v30i00.8670482
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482
identifier_str_mv 10.20396/san.v30i00.8670482
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482/32293
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; 2020 to 2021
Brasil; 2020 a 2021
Brasil; 2020 a 2021
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Continous Publication; e023016
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 30 (2023): Publicación Contínua; e023016
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 30 (2023): Publicação Contínua; e023016
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1809465166054555648