Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667998 |
Resumo: | The objective of this work was to present the experience lived with the carrying out of Food and Nutrition Education (FNE) actions in public facilities in Lauro de Freitas-BA, seeking a critical reflection of this practice against the guidelines of the Framework of Reference for Food Education and Nutritional in Brazil. This is a case study, of the experience report type, based on experiences and document search, such as articles from the city hall website, local blogs, reports and photographic records. This work allowed a reflection on the practice of the nutritionist professional, in which it was chosen to confront this practice with the Reference Guide, as it is a document that updates the nutritionist's practice in the field of FNE, strengthening intersectoriality and incorporating possibilities. The experience lived and analyzed showed that it is possible to apply the Reference Guide in work practice, since all the guidelines presented in this document were feasible, however, they were only applicable because the municipality provided the conditions for it. However, the reflection showed that some steps still need to be taken, such as strengthening intersectoral actions. |
id |
UNICAMP-16_b53880dfdbbb4a2b707601cc90da27d3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667998 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, BahiaAtuação do nutricionista nas ações de educação alimentar e nutricional nos equipamentos públicos do município de Lauro de Freitas, BahiaAtuação do nutricionista nas ações de educação alimentar e nutricional nos equipamentos públicos do município de Lauro de Freitas, BahiaHealthy eatingHealthy eating habitsNutritional interventionFood and nutrition educationEducação alimentar e nutricionalAlimentação saudávelHábitos alimentares saudáveisIntervenção nutricionalAlimentación saludableHábitos alimentarios saludablesIntervención nutricionalEducación alimentaria y nutricionalThe objective of this work was to present the experience lived with the carrying out of Food and Nutrition Education (FNE) actions in public facilities in Lauro de Freitas-BA, seeking a critical reflection of this practice against the guidelines of the Framework of Reference for Food Education and Nutritional in Brazil. This is a case study, of the experience report type, based on experiences and document search, such as articles from the city hall website, local blogs, reports and photographic records. This work allowed a reflection on the practice of the nutritionist professional, in which it was chosen to confront this practice with the Reference Guide, as it is a document that updates the nutritionist's practice in the field of FNE, strengthening intersectoriality and incorporating possibilities. The experience lived and analyzed showed that it is possible to apply the Reference Guide in work practice, since all the guidelines presented in this document were feasible, however, they were only applicable because the municipality provided the conditions for it. However, the reflection showed that some steps still need to be taken, such as strengthening intersectoral actions.O objetivo deste trabalho foi apresentar a experiência vivenciada com a realização de ações de Educação Alimentar e Nutricional (EAN) nos equipamentos públicos de Lauro de Freitas-BA, buscando uma reflexão crítica dessa prática frente às diretrizes do Marco de Referência para Educação Alimentar e Nutricional do Brasil. Trata-se de um estudo de caso, do tipo relato de experiência, com base em vivências e pesquisa documental, como matérias publicadas em site de prefeitura, blogs locais, relatórios e registros fotográficos. Este trabalho permitiu uma reflexão em torno da prática do profissional nutricionista, na qual optou-se por confrontar essa prática com o Marco de Referência, por ser um documento que atualiza a prática do nutricionista no campo de EAN, fortalecendo a intersetorialidade e incorporando possibilidades. A experiência vivenciada e analisada mostrou que é possível aplicar o Marco de Referência na prática de trabalho, visto que todas as diretrizes apresentadas neste documento foram factíveis, porém, só foram aplicáveis porque o município forneceu condições para tal. No entanto, a reflexão mostrou que alguns passos ainda precisam ser dados, como o fortalecimento das ações intersetoriais.O objetivo deste trabalho foi apresentar a experiência vivenciada com a realização de ações de Educação Alimentar e Nutricional (EAN) nos equipamentos públicos de Lauro de Freitas-BA, buscando uma reflexão crítica dessa prática frente às diretrizes do Marco de Referência para Educação Alimentar e Nutricional do Brasil. Trata-se de um estudo de caso, do tipo relato de experiência, com base em vivências e pesquisa documental, como matérias publicadas em site de prefeitura, blogs locais, relatórios e registros fotográficos. Este trabalho permitiu uma reflexão em torno da prática do profissional nutricionista, na qual optou-se por confrontar essa prática com o Marco de Referência, por ser um documento que atualiza a prática do nutricionista no campo de EAN, fortalecendo a intersetorialidade e incorporando possibilidades. A experiência vivenciada e analisada mostrou que é possível aplicar o Marco de Referência na prática de trabalho, visto que todas as diretrizes apresentadas neste documento foram factíveis, porém, só foram aplicáveis porque o município forneceu condições para tal. No entanto, a reflexão mostrou que alguns passos ainda precisam ser dados, como o fortalecimento das ações intersetoriais.Universidade Estadual de Campinas2022-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866799810.20396/san.v29i00.8667998Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022012Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022012Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e0220122316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667998/30368Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSousa, Hana Santos Vieira deOliveira, Maria Rita Marques de2022-11-11T15:11:52Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667998Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-11-11T15:11:52Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia Atuação do nutricionista nas ações de educação alimentar e nutricional nos equipamentos públicos do município de Lauro de Freitas, Bahia Atuação do nutricionista nas ações de educação alimentar e nutricional nos equipamentos públicos do município de Lauro de Freitas, Bahia |
title |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
spellingShingle |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia Sousa, Hana Santos Vieira de Healthy eating Healthy eating habits Nutritional intervention Food and nutrition education Educação alimentar e nutricional Alimentação saudável Hábitos alimentares saudáveis Intervenção nutricional Alimentación saludable Hábitos alimentarios saludables Intervención nutricional Educación alimentaria y nutricional |
title_short |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
title_full |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
title_fullStr |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
title_full_unstemmed |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
title_sort |
Nutritionist performance in food and nutrition education actions in public facilities in the city of Lauro de Freitas, Bahia |
author |
Sousa, Hana Santos Vieira de |
author_facet |
Sousa, Hana Santos Vieira de Oliveira, Maria Rita Marques de |
author_role |
author |
author2 |
Oliveira, Maria Rita Marques de |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Sousa, Hana Santos Vieira de Oliveira, Maria Rita Marques de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Healthy eating Healthy eating habits Nutritional intervention Food and nutrition education Educação alimentar e nutricional Alimentação saudável Hábitos alimentares saudáveis Intervenção nutricional Alimentación saludable Hábitos alimentarios saludables Intervención nutricional Educación alimentaria y nutricional |
topic |
Healthy eating Healthy eating habits Nutritional intervention Food and nutrition education Educação alimentar e nutricional Alimentação saudável Hábitos alimentares saudáveis Intervenção nutricional Alimentación saludable Hábitos alimentarios saludables Intervención nutricional Educación alimentaria y nutricional |
description |
The objective of this work was to present the experience lived with the carrying out of Food and Nutrition Education (FNE) actions in public facilities in Lauro de Freitas-BA, seeking a critical reflection of this practice against the guidelines of the Framework of Reference for Food Education and Nutritional in Brazil. This is a case study, of the experience report type, based on experiences and document search, such as articles from the city hall website, local blogs, reports and photographic records. This work allowed a reflection on the practice of the nutritionist professional, in which it was chosen to confront this practice with the Reference Guide, as it is a document that updates the nutritionist's practice in the field of FNE, strengthening intersectoriality and incorporating possibilities. The experience lived and analyzed showed that it is possible to apply the Reference Guide in work practice, since all the guidelines presented in this document were feasible, however, they were only applicable because the municipality provided the conditions for it. However, the reflection showed that some steps still need to be taken, such as strengthening intersectoral actions. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-11-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667998 10.20396/san.v29i00.8667998 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667998 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v29i00.8667998 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667998/30368 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporáneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Continous Publication; e022012 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 29 (2022): Publicación Contínua; e022012 Segurança Alimentar e Nutricional; v. 29 (2022): Publicação Contínua; e022012 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1809465166001078272 |