Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Arqueologia Pública |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910 |
Resumo: | The current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country. |
id |
UNICAMP-5_ccf9e7695b38d3328db52814c059ec8b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667910 |
network_acronym_str |
UNICAMP-5 |
network_name_str |
Revista de Arqueologia Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)Caminos hacia la diversificación y la soberanía alimentaria: la contribución de las plantas alimenticias no convencionales (panc)Caminhos para diversificação e soberania alimentar: a contribuição das plantas alimentícias não convencionais (panc)AgroecologiaConhecimento tradicionalDiversificação alimentarSociobiodiversidadeSistema agroalimentarAgroecologíaConocimientos TradicionalesDiversificación AlimentariaSociobiodiversidadSistema AgroalimentarioAgroecologyAgrifood systemSociobiodiversityTraditional knowledgeFood diversificationThe current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country.La composición actual de los platos de la población brasileña puede ser un indicador de la calidad de nuestro sistema agroalimentario. Si, por un lado, vemos una monotonía de la comida del norte al sur del país, por el otro, percibimos una desconexión de la comida en relación a las diversidades que componen los diferentes territorios, biomas y culturas brasileñas. Es en base a la composición de estos platos que, en este artículo, discutimos la alimentación y señalamos una estrategia para superar las crisis y promover la soberanía alimentaria. Destacamos a las Plantas Alimenticias No Convencionales (PANC) como importantes aliados para la proyección de un sistema basado en diversidades socioculturales y plantas alimentares nativas, naturalizadas y tradicionalmente cultivadas en nuestro país.A atual composição dos pratos da população brasileira pode ser um indicador da qualidade do nosso sistema agroalimentar. Se por um lado verificamos uma monotonia alimentar de norte a sul do país, por outro, percebemos uma desconexão da alimentação em relação as diversidades que compõem os diferentes territórios, biomas e culturas brasileiras. É partindo da composição desses pratos que, neste artigo, problematizamos a alimentação e apontamos uma estratégia para superação das crises e promoção da soberania alimentar. Destacamos as Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) como importantes aliadas para a projeção de um sistema baseado nas diversidades socioculturais e nas plantas alimentícias nativas, naturalizadas e tradicionalmente cultivadas em nosso país.Universidade Estadual de Campinas2022-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/866791010.20396/rap.v17i00.8667910Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022021 Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022021 Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e022021 2237-8294reponame:Revista de Arqueologia Públicainstname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910/30866Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2022 Revista Arqueologia Públicahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDurigon, JaquelineSeifert Junior, Carlos Alberto2023-02-16T15:00:16Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667910Revistahttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/oairap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br2237-82942237-8294opendoar:2023-02-16T15:00:16Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) Caminos hacia la diversificación y la soberanía alimentaria: la contribución de las plantas alimenticias no convencionales (panc) Caminhos para diversificação e soberania alimentar: a contribuição das plantas alimentícias não convencionais (panc) |
title |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
spellingShingle |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) Durigon, Jaqueline Agroecologia Conhecimento tradicional Diversificação alimentar Sociobiodiversidade Sistema agroalimentar Agroecología Conocimientos Tradicionales Diversificación Alimentaria Sociobiodiversidad Sistema Agroalimentario Agroecology Agrifood system Sociobiodiversity Traditional knowledge Food diversification |
title_short |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
title_full |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
title_fullStr |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
title_full_unstemmed |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
title_sort |
Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep) |
author |
Durigon, Jaqueline |
author_facet |
Durigon, Jaqueline Seifert Junior, Carlos Alberto |
author_role |
author |
author2 |
Seifert Junior, Carlos Alberto |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Durigon, Jaqueline Seifert Junior, Carlos Alberto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Agroecologia Conhecimento tradicional Diversificação alimentar Sociobiodiversidade Sistema agroalimentar Agroecología Conocimientos Tradicionales Diversificación Alimentaria Sociobiodiversidad Sistema Agroalimentario Agroecology Agrifood system Sociobiodiversity Traditional knowledge Food diversification |
topic |
Agroecologia Conhecimento tradicional Diversificação alimentar Sociobiodiversidade Sistema agroalimentar Agroecología Conocimientos Tradicionales Diversificación Alimentaria Sociobiodiversidad Sistema Agroalimentario Agroecology Agrifood system Sociobiodiversity Traditional knowledge Food diversification |
description |
The current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-29 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910 10.20396/rap.v17i00.8667910 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910 |
identifier_str_mv |
10.20396/rap.v17i00.8667910 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910/30866 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporáneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022021 Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022021 Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e022021 2237-8294 reponame:Revista de Arqueologia Pública instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista de Arqueologia Pública |
collection |
Revista de Arqueologia Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
rap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br |
_version_ |
1809280614230130688 |