Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Durigon, Jaqueline
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Seifert Junior, Carlos Alberto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Arqueologia Pública
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910
Resumo: The current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country.
id UNICAMP-5_ccf9e7695b38d3328db52814c059ec8b
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667910
network_acronym_str UNICAMP-5
network_name_str Revista de Arqueologia Pública
repository_id_str
spelling Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)Caminos hacia la diversificación y la soberanía alimentaria: la contribución de las plantas alimenticias no convencionales (panc)Caminhos para diversificação e soberania alimentar: a contribuição das plantas alimentícias não convencionais (panc)AgroecologiaConhecimento tradicionalDiversificação alimentarSociobiodiversidadeSistema agroalimentarAgroecologíaConocimientos TradicionalesDiversificación AlimentariaSociobiodiversidadSistema AgroalimentarioAgroecologyAgrifood systemSociobiodiversityTraditional knowledgeFood diversificationThe current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country.La composición actual de los platos de la población brasileña puede ser un indicador de la calidad de nuestro sistema agroalimentario. Si, por un lado, vemos una monotonía de la comida del norte al sur del país, por el otro, percibimos una desconexión de la comida en relación a las diversidades que componen los diferentes territorios, biomas y culturas brasileñas. Es en base a la composición de estos platos que, en este artículo, discutimos la alimentación y señalamos una estrategia para superar las crisis y promover la soberanía alimentaria. Destacamos a las Plantas Alimenticias No Convencionales (PANC) como importantes aliados para la proyección de un sistema basado en diversidades socioculturales y plantas alimentares nativas, naturalizadas y tradicionalmente cultivadas en nuestro país.A atual composição dos pratos da população brasileira pode ser um indicador da qualidade do nosso sistema agroalimentar. Se por um lado verificamos uma monotonia alimentar de norte a sul do país, por outro, percebemos uma desconexão da alimentação em relação as diversidades que compõem os diferentes territórios, biomas e culturas brasileiras. É partindo da composição desses pratos que, neste artigo, problematizamos a alimentação e apontamos uma estratégia para superação das crises e promoção da soberania alimentar. Destacamos as Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANC) como importantes aliadas para a projeção de um sistema baseado nas diversidades socioculturais e nas plantas alimentícias nativas, naturalizadas e tradicionalmente cultivadas em nosso país.Universidade Estadual de Campinas2022-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/866791010.20396/rap.v17i00.8667910Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022021 Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022021 Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e022021 2237-8294reponame:Revista de Arqueologia Públicainstname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910/30866Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporáneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2022 Revista Arqueologia Públicahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDurigon, JaquelineSeifert Junior, Carlos Alberto2023-02-16T15:00:16Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8667910Revistahttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/oairap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br2237-82942237-8294opendoar:2023-02-16T15:00:16Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
Caminos hacia la diversificación y la soberanía alimentaria: la contribución de las plantas alimenticias no convencionales (panc)
Caminhos para diversificação e soberania alimentar: a contribuição das plantas alimentícias não convencionais (panc)
title Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
spellingShingle Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
Durigon, Jaqueline
Agroecologia
Conhecimento tradicional
Diversificação alimentar
Sociobiodiversidade
Sistema agroalimentar
Agroecología
Conocimientos Tradicionales
Diversificación Alimentaria
Sociobiodiversidad
Sistema Agroalimentario
Agroecology
Agrifood system
Sociobiodiversity
Traditional knowledge
Food diversification
title_short Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
title_full Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
title_fullStr Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
title_full_unstemmed Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
title_sort Paths to diversification and food sovereignty: the contribution of unconventional food plants (ncep)
author Durigon, Jaqueline
author_facet Durigon, Jaqueline
Seifert Junior, Carlos Alberto
author_role author
author2 Seifert Junior, Carlos Alberto
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Durigon, Jaqueline
Seifert Junior, Carlos Alberto
dc.subject.por.fl_str_mv Agroecologia
Conhecimento tradicional
Diversificação alimentar
Sociobiodiversidade
Sistema agroalimentar
Agroecología
Conocimientos Tradicionales
Diversificación Alimentaria
Sociobiodiversidad
Sistema Agroalimentario
Agroecology
Agrifood system
Sociobiodiversity
Traditional knowledge
Food diversification
topic Agroecologia
Conhecimento tradicional
Diversificação alimentar
Sociobiodiversidade
Sistema agroalimentar
Agroecología
Conocimientos Tradicionales
Diversificación Alimentaria
Sociobiodiversidad
Sistema Agroalimentario
Agroecology
Agrifood system
Sociobiodiversity
Traditional knowledge
Food diversification
description The current composition of the dishes of the Brazilian population can be an indicator of the agrifood system quality. If, on the one hand, we see a monotony of food from the north to the south of the country, on the other, we perceive a disconnection between food and the diversities present in the different Brazilian territories, biomes and cultures. Starting by the composition of these dishes, in this article, we problematized the current food and point out a strategy for overcoming crises and promoting food sovereignty. We highlight the Non-Conventional Edible Plants (NCEP) as important allies for the projection of a system based on sociocultural diversities and on native, naturalized and traditionally cultivated food plants in our country.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910
10.20396/rap.v17i00.8667910
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910
identifier_str_mv 10.20396/rap.v17i00.8667910
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8667910/30866
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; Contemporary
Brasil; Contemporáneo
Brasil; Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Continuous Publishing; e022021
Revista Arqueologia Pública; Vol. 17 (2022): Publicación Continua; e022021
Revista Arqueologia Pública; v. 17 (2022): Publicação Contínua ; e022021
2237-8294
reponame:Revista de Arqueologia Pública
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista de Arqueologia Pública
collection Revista de Arqueologia Pública
repository.name.fl_str_mv Revista de Arqueologia Pública - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv rap@unicamp.br||arqueologiapublica.revista@gmail.com||ppec@unicamp.br
_version_ 1809280614230130688