Avaliação higiênico-sanitária de feijão servido em restaurantes self-service no Município de Maringá/PR
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital Unicesumar |
Texto Completo: | http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/624 |
Resumo: | Artigo apresentado ao curso de graduação em Biomedicina da UniCesumar – Centro Universitário de Maringá como requisito parcial para a obtenção do título de bacharel em Biomedicina, sob a orientação da Profª. Drª. Sara Macente Boni. |
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Avaliação higiênico-sanitária de feijão servido em restaurantes self-service no Município de Maringá/PRColiformes TermotolerantesInspeção de alimentosStaphylococcus aureusSalmonella sppArtigo apresentado ao curso de graduação em Biomedicina da UniCesumar – Centro Universitário de Maringá como requisito parcial para a obtenção do título de bacharel em Biomedicina, sob a orientação da Profª. Drª. Sara Macente Boni.The population’s expenditures with food outside of the household have been rising, thus increasing the demand for pre-cooked meals and self-service restaurants. Although practical and time-saving, the food’s storage and exposition aren’t always ideal in such establishments. Beans are among the most consumed food in restaurants and along with rice, it is nutritionally important as they make for the base of Brazilian nourishment. The study presented here aimed to analyze the hygienic-sanitary conditions of beans served in restaurants in the city of Maringa/Parana. 20 bean samples were collected and analyzed for the presence of total coliforms and thermotolerants, Staphylococcus aureus e Salmonella spp 10% of the analyzed samples tested positive for thermotolerant coliforms, with values above the normal standard, although no sample showed Salmonella spp and Staphylococcus aureus growth, being in accordance with Brazilian health regulations. The coliform presence demonstrates failures in hygienic procedures such as hand-washing, proper food handling, and correct bean cookingtemperature. This points to a need for a better use of food safety practices and monitoring of sanitary conditions of places.The population’s expenditures with food outside of the household have been rising, thus increasing the demand for pre-cooked meals and self-service restaurants. Although practical and time-saving, the food’s storage and exposition aren’t always ideal in such establishments. Beans are among the most consumed food in restaurants and along with rice, it is nutritionally important as they make for the base of Brazilian nourishment. The study presented here aimed to analyze the hygienic-sanitary conditions of beans served in restaurants in the city of Maringa/Parana. 20 bean samples were collected and analyzed for the presence of total coliforms and thermotolerants, Staphylococcus aureus e Salmonella spp 10% of the analyzed samples tested positive for thermotolerant coliforms, with values above the normal standard, although no sample showed Salmonella spp and Staphylococcus aureus growth, being in accordance with Brazilian health regulations. The coliform presence demonstrates failures in hygienic procedures such as hand-washing, proper food handling, and correct bean cookingtemperature. This points to a need for a better use of food safety practices and monitoring of sanitary conditions of places.É crescente o gasto da população com alimentação fora do domicílio, aumentando a demanda por alimentos prontos e restaurantes self-service. Apesar da praticidade e economia de tempo, o armazenamento e exposição dos alimentos nem sempre são ideais, nestes estabelecimentos. Um dos alimentos mais consultados em restaurantes é o feijão, que, junto com o arroz, compõe uma importância nutricional, formando a base da alimentação brasileira. O objetivo do presente estudo foi analisar condições higiênico-sanitárias do feijão servido em restaurantes self-service, no município de Maringá/PR. Para isso, foram coletas 20 amostras do alimento e analisadas quanto a presença de coliformes totais e termotolerantes, Staphylococcus aureus e Salmonella spp. Das amostras analisadas, 10% se mostraram positivas para coliformes termotolerantes, com valores acima do padrão de normalidade, porém, nenhuma amostra apresentou crescimento de Salmonella spp e Staphylococcus aureus, estando de acordo com a norma da ANVISA. A presença de coliformes indicou falhas nos procedimentos higiênicos, como lavagem das mãos, manuseio adequado do alimento e temperatura correta de cozimento do feijão, sendo assim há uma necessidade de uma melhor implantação de Boas Práticas e monitoramento das condições sanitárias dos locais e alimentos.UNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMARBONI, Sara MacenteTESCHKE, Amanda Hanny NetzlaffGREGIO, Barbara2019-01-09T18:28:54Z2019-01-09T18:28:54Z2018-11-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/624porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2021-07-05T14:01:19ZRepositório InstitucionalPRI |
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