Perfil de saúde e adoecimento de trabalhadores de hortas orgânicas urbanas no município de Maringá-PR
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
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Texto Completo: | http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7816 |
Resumo: | Introduction: Health diet is a world wide preoccupation and its production can have a positive or a negative impact over rural’s workers health. Objective: To detect diseases that affect rural workers in an organic production environment, as well as offer an analysis of the importance of health promotion actions in the development of diseases, preserving or improving their health profile. Methods: It is a descriptive exploratory study of quantitative nature, carried out through two questionnaires, with 61 questions in total, in 10 different gardens and evaluation of 45 people in the city of Maringá-PR. Results: The average age of workers was 68 years old. Approximately 44% had headache attacks. Despite daily sun exposure, 91% of respondents do not use sunscreen and of these, 73% had sun spots on the face, arms and back of the hands. In addition, 80% have some type of musculoskeletal pain. In the individual profile, data indicated that workers hardly perform physical activity and more than half include fatty foods in their daily diet. However, the social relationship and stress control showed excellent results. Conclusion: There are several variables that interfere in the health of rural workers and lead to their illness and that need prevention to increase quality of life. |
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Perfil de saúde e adoecimento de trabalhadores de hortas orgânicas urbanas no município de Maringá-PRAgriculturaPromoção de SaúdeQualidade de VidaCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::MEDICINAIntroduction: Health diet is a world wide preoccupation and its production can have a positive or a negative impact over rural’s workers health. Objective: To detect diseases that affect rural workers in an organic production environment, as well as offer an analysis of the importance of health promotion actions in the development of diseases, preserving or improving their health profile. Methods: It is a descriptive exploratory study of quantitative nature, carried out through two questionnaires, with 61 questions in total, in 10 different gardens and evaluation of 45 people in the city of Maringá-PR. Results: The average age of workers was 68 years old. Approximately 44% had headache attacks. Despite daily sun exposure, 91% of respondents do not use sunscreen and of these, 73% had sun spots on the face, arms and back of the hands. In addition, 80% have some type of musculoskeletal pain. In the individual profile, data indicated that workers hardly perform physical activity and more than half include fatty foods in their daily diet. However, the social relationship and stress control showed excellent results. Conclusion: There are several variables that interfere in the health of rural workers and lead to their illness and that need prevention to increase quality of life.Introdução: A alimentação saudável é uma preocupação mundial e sua produção pode trazer impactos na saúde do trabalhador rural, sendo positivos ou negativos. Objetivos: Detectar doenças que afetam o trabalhador rural em um meio de produção orgânico, assim como ofertar a análise da importância de ações de promoção de saúde no desenvolvimento de doenças, preservando ou melhorando seu perfil de saúde. Métodos: Trata-se de um estudo descritivo-exploratório de natureza quantitativa, realizado através de dois questionários, com 61 questões ao total, em 10 hortas diferentes e avaliação de 45 pessoas no município de Maringá-PR. Resultados: A idade média dos trabalhadores foi de 68 anos. Cerca de 44% apresentavam crises de cefaleias. Apesar da exposição solar diária, 91% dos entrevistados não utilizam protetor solar e destes, 73% possuíam manchas de sol na face, braços e dorso das mãos. Ademais, 80% possuem algum tipo de dor musculoesquelética. No perfil individual, os dados indicaram que os trabalhadores quase não realizam atividade física e mais da metade incluem alimentos gordurosos em sua dieta diária. No entanto, o relacionamento social e controle de estresse demonstraram ótimo resultados. Conclusão: Há diversas variáveis que interferem na saúde do trabalhador rural e levam ao seu adoecimento e que necessitam de prevenção para aumentar a qualidade de vida.UNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMAROLIVEIRA, Raquel GusmãoOLIVEIRA, Raquel GusmãoFERRI, Francieli Cristina de SouzaPIREZ, Jacqueline2021-02-18T13:35:04Z2021-02-182021-02-18T13:35:04Z2021-02-18info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfPIREZ, Jacqueline. Perfil de saúde e adoecimento de trabalhadores de hortas orgânicas urbanas no município de Maringá-PR. 23f. 2020. Unicesumar - Universidade Cesumar: Maringá 2020.Presencialhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/7816porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2021-02-19T06:02:14Zoai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/7816Repositório InstitucionalPRIhttp://rdu.unicesumar.edu.br/oai/requestopendoar:2021-02-19T06:02:14Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)false |
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