Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Research, Society and Development |
Texto Completo: | https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36667 |
Resumo: | Objective: This study aimed to evaluate how food can impact the development and improvement of the child's general condition, bringing more quality of life. Methodology: This is a systematic literature review, using articles between the period 2010 to 2022. Through data carried out in specialized centers: Scielo, Google academic, Lume – Digital Repository of UFRGS, Pubmed. Results and discussion: The sensory effects due to children's food selectivity, nutritional status and how the introduction of specific habits can help in better consumption and development were evaluated. Conclusion: After analysis, it is observed that patients have nutritional deficiencies and a selective pattern in food, so follow-up with the nutritionist is essential for a safe intervention. |
id |
UNIFEI_04b7f0e6b2e240d20f4b431128957764 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/36667 |
network_acronym_str |
UNIFEI |
network_name_str |
Research, Society and Development |
repository_id_str |
|
spelling |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autistaEating habits in helping the development of children with autism spectrum disorder Hábitos alimentarios para ayudar al desarrollo de niños con trastorno del espectro autistaAutism spectrum disorderFeeding behaviorFood fussinessDietFoodNutrition.Transtorno do espectro autistaComportamento alimentarSeletividade alimentarAlimentosDietaNutrição.Trastorno del espectro autistaConducta alimentariaIrritabilidad AlimentariaNutriciónAlimentaciónDieta.Objective: This study aimed to evaluate how food can impact the development and improvement of the child's general condition, bringing more quality of life. Methodology: This is a systematic literature review, using articles between the period 2010 to 2022. Through data carried out in specialized centers: Scielo, Google academic, Lume – Digital Repository of UFRGS, Pubmed. Results and discussion: The sensory effects due to children's food selectivity, nutritional status and how the introduction of specific habits can help in better consumption and development were evaluated. Conclusion: After analysis, it is observed that patients have nutritional deficiencies and a selective pattern in food, so follow-up with the nutritionist is essential for a safe intervention.Objetivo: Este trabalho teve como objetivo avaliar como a alimentação pode impactar no desenvolvimento e na melhoria do quadro geral da criança, trazendo mais qualidade de vida. Metodologia: Trata-se de uma revisão bibliográfica sistemática, utilizados artigos entre o período de 2010 a 2022. Por meio de dados realizados em centros especializados: Scielo, Google acadêmico, Lume – Repositório Digital da UFRGS, Pubmed. Resultados e discussão: Foram avaliados os efeitos sensoriais devido a seletividade alimentar das crianças, o estado nutricional e como a introdução hábitos específicos podem auxiliar no melhor consumo e desenvolvimento. Conclusão: Após análise observa-se que os pacientes apresentam carências nutricionais e padrão seletivo na alimentação, sendo assim o acompanhamento com o nutricionista é fundamental para uma intervenção segura. Objetivo: Este estudio tuvo como objetivo evaluar cómo los alimentos pueden impactar en el desarrollo y mejoría del estado general del niño, trayendo más calidad de vida. Metodología: Se trata de una revisión sistemática de la literatura, utilizando artículos entre el período 2010 a 2022. A través de datos realizados en centros especializados: Scielo, Google académico, Lume – Repositorio Digital de la UFRGS, Pubmed. Resultados y discusión: Se evaluaron los efectos sensoriales debido a la selectividad alimentaria de los niños, el estado nutricional y cómo la introducción de hábitos específicos puede ayudar a un mejor consumo y desarrollo. Conclusión: Tras el análisis se observa que los pacientes presentan carencias nutricionales y un patrón selectivo en la alimentación, por lo que el seguimiento con el nutricionista es fundamental para una intervención segura.Research, Society and Development2022-11-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/3666710.33448/rsd-v11i15.36667Research, Society and Development; Vol. 11 No. 15; e115111536667Research, Society and Development; Vol. 11 Núm. 15; e115111536667Research, Society and Development; v. 11 n. 15; e1151115366672525-3409reponame:Research, Society and Developmentinstname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)instacron:UNIFEIporhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36667/30828Copyright (c) 2022 Milena de Oliveira Rocha; Stefanie Helen Torres Evangelista; Susy Beatriz de Jesus Guerrahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRocha, Milena de Oliveira Evangelista, Stefanie Helen TorresGuerra, Susy Beatriz de Jesus 2022-11-27T19:56:23Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/36667Revistahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/indexPUBhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/oairsd.articles@gmail.com2525-34092525-3409opendoar:2024-01-17T09:51:08.367928Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista Eating habits in helping the development of children with autism spectrum disorder Hábitos alimentarios para ayudar al desarrollo de niños con trastorno del espectro autista |
title |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
spellingShingle |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista Rocha, Milena de Oliveira Autism spectrum disorder Feeding behavior Food fussiness Diet Food Nutrition. Transtorno do espectro autista Comportamento alimentar Seletividade alimentar Alimentos Dieta Nutrição. Trastorno del espectro autista Conducta alimentaria Irritabilidad Alimentaria Nutrición Alimentación Dieta. |
title_short |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
title_full |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
title_fullStr |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
title_full_unstemmed |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
title_sort |
Hábitos alimentares no auxílio do desenvolvimento de crianças com transtorno do espectro autista |
author |
Rocha, Milena de Oliveira |
author_facet |
Rocha, Milena de Oliveira Evangelista, Stefanie Helen Torres Guerra, Susy Beatriz de Jesus |
author_role |
author |
author2 |
Evangelista, Stefanie Helen Torres Guerra, Susy Beatriz de Jesus |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rocha, Milena de Oliveira Evangelista, Stefanie Helen Torres Guerra, Susy Beatriz de Jesus |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Autism spectrum disorder Feeding behavior Food fussiness Diet Food Nutrition. Transtorno do espectro autista Comportamento alimentar Seletividade alimentar Alimentos Dieta Nutrição. Trastorno del espectro autista Conducta alimentaria Irritabilidad Alimentaria Nutrición Alimentación Dieta. |
topic |
Autism spectrum disorder Feeding behavior Food fussiness Diet Food Nutrition. Transtorno do espectro autista Comportamento alimentar Seletividade alimentar Alimentos Dieta Nutrição. Trastorno del espectro autista Conducta alimentaria Irritabilidad Alimentaria Nutrición Alimentación Dieta. |
description |
Objective: This study aimed to evaluate how food can impact the development and improvement of the child's general condition, bringing more quality of life. Methodology: This is a systematic literature review, using articles between the period 2010 to 2022. Through data carried out in specialized centers: Scielo, Google academic, Lume – Digital Repository of UFRGS, Pubmed. Results and discussion: The sensory effects due to children's food selectivity, nutritional status and how the introduction of specific habits can help in better consumption and development were evaluated. Conclusion: After analysis, it is observed that patients have nutritional deficiencies and a selective pattern in food, so follow-up with the nutritionist is essential for a safe intervention. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-11-11 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36667 10.33448/rsd-v11i15.36667 |
url |
https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36667 |
identifier_str_mv |
10.33448/rsd-v11i15.36667 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36667/30828 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Research, Society and Development |
publisher.none.fl_str_mv |
Research, Society and Development |
dc.source.none.fl_str_mv |
Research, Society and Development; Vol. 11 No. 15; e115111536667 Research, Society and Development; Vol. 11 Núm. 15; e115111536667 Research, Society and Development; v. 11 n. 15; e115111536667 2525-3409 reponame:Research, Society and Development instname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI) instacron:UNIFEI |
instname_str |
Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI) |
instacron_str |
UNIFEI |
institution |
UNIFEI |
reponame_str |
Research, Society and Development |
collection |
Research, Society and Development |
repository.name.fl_str_mv |
Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI) |
repository.mail.fl_str_mv |
rsd.articles@gmail.com |
_version_ |
1797052727810850816 |