A relação da reeducação alimentar e atividade física na terceira idade
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Research, Society and Development |
Texto Completo: | https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/37131 |
Resumo: | The prolongation of age during life is accompanied by changes that result in a series of changes that can interfere with the nutritional, physical and functional status of the elderly. In view of this, the study aims to highlight the importance of the relationship between food reeducation aligned with the practice of physical activity as a way of improving the quality of life of the elderly. The methodology is a systematic literature review, based on obtaining data on research platforms such as Scielo, Google Scholar and Capes Periodical, in order to deepen scientific knowledge about the importance of healthy eating related to physical condition. The results achieved indicate that in the elderly, healthy eating habits and physical exercises are extremely important for the prevention and combat of various pathologies and, allow the reduction of functional losses, thus contributing to greater independence and favoring health conditions. In this way, it was possible to conclude that the change in the lifestyle of this part of the population must be disseminated and practiced, so that they can develop more health, disposition and longevity. |
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A relação da reeducação alimentar e atividade física na terceira idadeThe relationship between food reeducation and physical activity in old ageLa relación de la reeducación alimentaria y la actividad física em la terceira edadNutritional deficienciesElderlyPathologiesDietary re-education.Defiências nutricionalesAncianosPatologíasReeducación alimentar.Carências nutricionaisIdosoPatologiasReeducação alimentar.The prolongation of age during life is accompanied by changes that result in a series of changes that can interfere with the nutritional, physical and functional status of the elderly. In view of this, the study aims to highlight the importance of the relationship between food reeducation aligned with the practice of physical activity as a way of improving the quality of life of the elderly. The methodology is a systematic literature review, based on obtaining data on research platforms such as Scielo, Google Scholar and Capes Periodical, in order to deepen scientific knowledge about the importance of healthy eating related to physical condition. The results achieved indicate that in the elderly, healthy eating habits and physical exercises are extremely important for the prevention and combat of various pathologies and, allow the reduction of functional losses, thus contributing to greater independence and favoring health conditions. In this way, it was possible to conclude that the change in the lifestyle of this part of the population must be disseminated and practiced, so that they can develop more health, disposition and longevity.La prolongación de la edad durante la vida se acompaña de alteraciones que se traducen en una serie de cambios que pueden interferir en el estado nutricional, físico y funcional del adulto mayor. Frente a eso, el estudio tiene como objetivo resaltar la importancia de la relación entre la reeducación alimentaria alineada con la práctica de actividad física como forma de mejorar la calidad de vida de los ancianos. La metodología es una revisión sistemática de literatura, basada en la obtención de datos en plataformas de investigación como Scielo, Google Scholar y Capes Periodical, con el fin de profundizar en el conocimiento científico sobre la importancia de la alimentación saludable relacionada con la condición física. Los resultados obtenidos indican que en los adultos mayores los hábitos de alimentación saludable y el ejercicio físico son de suma importancia para la prevención y combate de diversas patologías y permiten reducir las pérdidas funcionales, contribuyendo así a una mayor independencia y favoreciendo las condiciones de salud. De esta forma, fue posible concluir que el cambio en el estilo de vida de esta parte de la población debe ser difundido y practicado, para que puedan desarrollar más salud, disposición y longevidad.O prolongamento da idade durante a vida, vem acompanhado por mudanças que resultam em uma série de alterações que podem interferir no estado nutricional, físico e funcional dos idosos. Diante disso, o estudo objetiva evidenciar a importância da relação da reeducação alimentar alinhada à prática de atividade física como forma de melhoria da qualidade de vida dos idosos. A metodologia se trata de uma revisão de literatura sistemática, fundamentada através da obtenção de dados nas plataformas de pesquisa como Scielo, Google Acadêmico e Periódico Capes, afim de aprofundar o conhecimento científico sobre a importância de uma alimentação saudável relacionada a condição física. Os resultados alcançados indicam que na terceira idade, hábitos alimentares saudáveis e exercícios físicos são de extrema importância para a prevenção e combate de diversas patologias e, possibilitam a diminuição de percas funcionais, podendo contribuir assim para maior independência e favorecimento de condições de saúde. Desta forma, foi possível concluir que a mudança no estilo de vida dessa parte da população deve ser disseminada e praticada, para que assim possam desenvolver mais saúde, disposição e longevidade.Research, Society and Development2022-11-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/3713110.33448/rsd-v11i15.37131Research, Society and Development; Vol. 11 No. 15; e84111537131Research, Society and Development; Vol. 11 Núm. 15; e84111537131Research, Society and Development; v. 11 n. 15; e841115371312525-3409reponame:Research, Society and Developmentinstname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)instacron:UNIFEIporhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/37131/30801Copyright (c) 2022 Hevellyn Bianca Batista Siqueira; Rafael Cruz Garcia; Francisca Marta Nascimento de Oliveira Freitas; José Carlos de Sales Ferreirahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSiqueira, Hevellyn Bianca Batista Garcia, Rafael CruzFreitas, Francisca Marta Nascimento de Oliveira Ferreira, José Carlos de Sales 2022-11-27T19:56:23Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/37131Revistahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/indexPUBhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/oairsd.articles@gmail.com2525-34092525-3409opendoar:2024-01-17T09:51:25.294690Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)false |
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