Valorização dos resíduos da agroindústria de beneficiamento do açaí: Uma revisão

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teixeira, Thaís Azevedo
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Mendes, Fabrício Bruno
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Research, Society and Development
Texto Completo: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/43799
Resumo: The significant increase in waste, especially seeds, from açaí cultivation in the Amazon represents a challenge for pulp production. This problem, in turn, hinders the advancement of the regional agro-industry and the transition to sustainability. Therefore, this study presents alternatives for the reuse of solid waste generated by the açaí processing industry. This is an integrative review of the literature, with experimental studies published in Portuguese and English from 2019 to 2023, obtained from the Science Direct, Scielo, and Google Scholar databases. Only 26 articles were eligible according to selective criteria, which highlighted investigations conducted predominantly to obtain biocomposites and activated carbon from fibrous seeds. Several segments were explored for the açaí waste reuses. The resulting products offer remarkable flexibility and can be sold as final products or used in the generation of high added value items. This not only provides versatile solutions for the market, but also aims to reduce environmental impacts, and promotes bioeconomy in the açaí production chain in producing regions.
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spelling Valorização dos resíduos da agroindústria de beneficiamento do açaí: Uma revisãoValorization of acai waste from processing agro-industry: A reviewValorización de los residuos de acai provenientes de la agroindustria de procesamiento: Una revisiónAgroindustriaResiduos de açaíRestosSemilla de açaíReusar.AgroindústriaResíduo do açaíResíduosSemente de açaíReuso.AgroindustryAçaí wasteResiduesAçaí seedReuse.The significant increase in waste, especially seeds, from açaí cultivation in the Amazon represents a challenge for pulp production. This problem, in turn, hinders the advancement of the regional agro-industry and the transition to sustainability. Therefore, this study presents alternatives for the reuse of solid waste generated by the açaí processing industry. This is an integrative review of the literature, with experimental studies published in Portuguese and English from 2019 to 2023, obtained from the Science Direct, Scielo, and Google Scholar databases. Only 26 articles were eligible according to selective criteria, which highlighted investigations conducted predominantly to obtain biocomposites and activated carbon from fibrous seeds. Several segments were explored for the açaí waste reuses. The resulting products offer remarkable flexibility and can be sold as final products or used in the generation of high added value items. This not only provides versatile solutions for the market, but also aims to reduce environmental impacts, and promotes bioeconomy in the açaí production chain in producing regions.El aumento significativo de residuos, especialmente las semillas, procedentes del cultivo de açaí en la Amazonia, supone un desafío para la producción de pulpa. Este problema, a su vez, dificulta el avance de la agroindustria regional y la transición hacia una economía sostenible. Por lo tanto, este estudio presenta alternativas para la reutilización de los residuos sólidos generados por la industria de transformación del açaí. Este es un examen integrativo de la literatura, que incluye estudios experimentales publicados en portugués e inglés entre 2019 a 2023, obtenidos de las bases de datos Science Direct, Scielo y Google Scholar. Solo 26 artículos cumplieron con los criterios de inclusión, con investigaciones llevadas a cabo predominantemente para obtener biocompuestos y carbón activado a partir de las semillas fibrosas. Se exploraron varios segmentos para la reutilización de estos desechos de açaí. Los productos resultantes ofrecen una notable flexibilidad, pudiendo comercializarse como productos finales o utilizarse en la producción de artículos de mayor valor agregado. Esto no solo proporciona soluciones versátiles para el mercado, sino que también tiene como objetivo reducir los impactos ambientales y promueve la bioeconomía en la cadena de producción açaí en las regiones productoras.O aumento expressivo de resíduos, especialmente sementes, provenientes do cultivo de açaí na Amazônia, representa um desafio para a produção de polpa. Esta problemática, por sua vez, dificulta o avanço da agroindústria regional e a transição para uma economia sustentável. Desta forma, este estudo apresenta alternativas para o reaproveitamento dos resíduos sólidos gerados pela indústria de processamento de açaí. Trata-se de uma revisão integrativa da literatura, com estudos experimentais publicados em português e inglês no período de 2019 a 2023, obtidos nas bases de dados Science Direct, Scielo e Google Scholar. Apenas 26 artigos foram elegíveis conforme critério de escolha, em sua maioria com investigações conduzidas predominantemente para obtenção de biocompósitos e carvão ativado a partir das sementes fibrosas. Diversos segmentos foram explorados para a aplicação desses resíduos. Os produtos resultantes oferecem uma flexibilidade notável, podendo ser comercializados como produtos finais ou utilizados na produção de itens de maior valor agregado. Isso não apenas proporciona soluções versáteis para o mercado, mas também visa à redução dos impactos ambientais e promove a bioeconomia na cadeia produtiva do açaí nas regiões produtoras.Research, Society and Development2023-11-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/4379910.33448/rsd-v12i11.43799Research, Society and Development; Vol. 12 No. 11; e126121143799Research, Society and Development; Vol. 12 Núm. 11; e126121143799Research, Society and Development; v. 12 n. 11; e1261211437992525-3409reponame:Research, Society and Developmentinstname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)instacron:UNIFEIporhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/43799/35198Copyright (c) 2023 Thaís Azevedo Teixeira; Fabrício Bruno Mendeshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessTeixeira, Thaís Azevedo Mendes, Fabrício Bruno2023-11-08T11:58:58Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/43799Revistahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/indexPUBhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/oairsd.articles@gmail.com2525-34092525-3409opendoar:2023-11-08T11:58:58Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)false
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