DIVERSIFICATION STRATEGY THROUGH THE RESOURCE-BASED VIEW: A CASE STUDY IN A FOOD INDUSTRY

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de França Alcantara, Paulo Guilherme
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Silva de Lima, Danilo Felipe, Felinto da Costa Cardoso, Paula Izabela, Gohr, Cláudia Fabiana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios
Texto Completo: https://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/3160
Resumo: The aim of this paper is to analyze the strategic change process in a company that led it to adopt diversification strategy according to the resource-based view through a case study in a company engaged in the food sector. The resources: employee's know-how, reputation, business knowledge, investment in integrated quality management and knowledge, training; and the capabilities continuous improvement and capacity for innovation contribute directly to the implementation of diversification strategy and the competitive advantage of the organization, except investment in knowledge management and training. 
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spelling DIVERSIFICATION STRATEGY THROUGH THE RESOURCE-BASED VIEW: A CASE STUDY IN A FOOD INDUSTRYESTRATEGIA DE DIVERSIFICACIÓN DE ACUERDO CON LA VISIÓN BASADA EN RECURSOS: ESTUDIO DE CASO EN UNA EMPRESA DE ALIMENTOSESTRATÉGIA DE DIVERSIFICAÇÃO SEGUNDO A VISÃO BASEADA EM RECURSOS: ESTUDO DE CASO EM UMA EMPRESA DE ALIMENTOSResource-Based ViewCompetitive AdvantageDiversification Strategy.Visión Basada en RecursosVentaja CompetitivaEstrategia de Diversificación.Visão Baseada em RecursosVantagem CompetitivaEstratégia de Diversificação.The aim of this paper is to analyze the strategic change process in a company that led it to adopt diversification strategy according to the resource-based view through a case study in a company engaged in the food sector. The resources: employee's know-how, reputation, business knowledge, investment in integrated quality management and knowledge, training; and the capabilities continuous improvement and capacity for innovation contribute directly to the implementation of diversification strategy and the competitive advantage of the organization, except investment in knowledge management and training. RESUMENEl objetivo de este artículo es analizar el proceso de cambio estratégico en una empresa que ha he llevado a adoptar la estrategia de diversificación de acuerdo con la visión basada en recursos por medio de un estudio de caso longitudinal en una empresa que actúa en el sector de alimentos. Los recursos know-how de los empleados, nivel de reputación, conocimiento del negocio, inversión en gestión integrada de calidad y del conocimiento, entrenamientos y también las capacidades mejora continua y de innovación contribuyen directamente para la implementación de la estrategia de diversificación y para la ventaja competitiva de la organización, excepto inversión en gestión del conocimiento y entrenamientos. O objetivo deste artigo é analisar o processo de mudança estratégica em uma empresa que a levou a adotar a estratégia de diversificação segundo a visão baseada em recursos. Foi feito um estudo de caso longitudinal em uma empresa que atua no setor de alimentos. Os recursos know-how dos funcionários, nível de reputação, conhecimento do negócio, investimento em gestão integrada da qualidade e do conhecimento, treinamentos; e, as capacidades melhoria contínua e capacidade de inovação contribuem diretamente para a implementação da estratégia de diversificação e para a vantagem competitiva da organização, exceto investimento em gestão do conhecimento e treinamentos. Universidade do Sul de Santa Catarina2016-03-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/316010.19177/reen.v8e3201531-59Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios; v. 8 n. 3 (2015); 31-591984-33721984-3372reponame:Revista Eletrônica de Estratégia e Negóciosinstname:Universidade do Sul de SC (UNISUL)instacron:UNISULporhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/article/view/3160/2586Copyright (c) 2016 Revista Eletrônica de Estratégia & Negóciosinfo:eu-repo/semantics/openAccessde França Alcantara, Paulo GuilhermeSilva de Lima, Danilo FelipeFelinto da Costa Cardoso, Paula IzabelaGohr, Cláudia Fabiana2016-09-15T14:04:32Zoai:portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br:article/3160Revistahttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeNPRIhttps://portaldeperiodicos.animaeducacao.com.br/index.php/EeN/oaiterezinha.angeloni@unisul.br||ademar.unisul@gmail.com1984-33721984-3372opendoar:2022-11-08T11:08:29.144019Revista Eletrônica de Estratégia e Negócios - Universidade do Sul de SC (UNISUL)false
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